10LV Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Лудогорец отново е на върха и си намери точния треньор

0
Захари Сираков
Захари Сираков ще запази поста си на старши треньор на Лудогорец поне до зимната пауза (Снимка: БТА)

Българският шампион Лудогорец настигна лидера в класирането Левски, след като победи Славия с 1:0 като гост в отложен мач от втория кръг на родната Първа лига. На стадион „Александър Шаламанов“ в София шампионите стигнаха до ценни три точки, благодарение на гол на Рик Джонатан.

Крилото на „орлите“ се разписа със страхотен далечен изстрел в 32-ата минута, който не остави шансове на вратаря на „белите“ Светослав Вуцов. Домакините не успяха сериозно да затруднят своя съперник, като имаха само една изгодна позиция, но Карл Фабиен стреля неточно. В крайна сметка повече голове на паднаха и Лудогорец спечели.

Рик Джонатан
Рик Джонатан отбеляза единственото попадение срещу Славия (Снимка: Facebook.com/PFC Ludogorets 1945)

По този начин тимът на Захари Сираков вече има 19 точки, какъвто е и активът на Левски. „Сините“ са с по-добра голова разлика, но имат загуба от разградчани в прекия двубой по-рано през сезона. Лудогорец има и предимството да е изиграл мач по-малко. За шампионите предстои домакинство на Локомотив София в събота.

С този успех пък Захари Сираков окончателно си запази поста начело на Лудогорец най-малко до зимната пауза. Подобен ход клубът вече предприе с един от предишните временни треньори Станислав Генчев. Очаква се след зимната пауза ръководството да вземе решение за бъдещето на треньорската позиция. В случай на нов наставник, вероятно ще бъде избран чужденец. Сред обсъжданите имена е и това на сърбина Марко Николич, който в момента води ЦСКА Москва, а преди това е бил треньор на Партизан.

Захари Сираков
Захари Сираков ще запази поста си на старши треньор на Лудогорец поне до зимната пауза (Снимка: Facebook.com/PFC Ludogorets 1945)

Лудогорец вече обявил пред УЕФА, че Захари Сираков е главният треньор, но той все още не разполага с УЕФА Про лиценз. Официално, на хартия, като старши треньор ще бъде записан Здравко Здравков, подобно на предишния случай с Алекси Желязков, когато Генчев беше временен треньор.

Сираков печели само похвали за работата си до момента при разградчани. Отборът е непобеден в елита под негово ръководство – четири победи (над Левски с 1:0, Берое с 1:0, Крумовград с 3:0 и Славия 1:0) и едно равенство (0:0 срещу Черно море). Още по-впечатляващото е, че тимът все още не е допуснал нито едно попадение в тези мачове, а в същото е време е отбелязал шест гола. Както стана ясно, след победата над Славия в сряда, Лудогорец дори измести Левски от върха, макар двата отбора да са с равен брой точки. „Орлите“, обаче, остават дори и с мач по-малко от „сините“.

Захари Сираков
Захари Сираков ще запази поста си на старши треньор на Лудогорец поне до зимната пауза (Снимка: БТА)

Освен това, Лудогорец успешно преодоля Петрокуб в плейофите за Лига Европа, като молдовският отбор е единственият, който успя да отбележи гол срещу разградчани в този период – при победата на разградчани с 2:1 в Кишинев. Резултатите определено показват едно сериозно стабилизиране на отбора след болезнената загуба с 2:7 от Карабах в третия предварителен кръг на Шампионската лига.

В първенството Лудогорец е в серия от 452 минути без допуснат гол, като последното попадение е срещу Арда при победата с 5:1 на 3 август. Тогава за „орлите“ на вратата бе германският страж Хендрик Бонман, който бе преодолян от защитника Феликс Ебоа Ебоа в 88-ата минута на мача.

Иначе, през паузата за национални отбора около Лудогорец беше тихо. За разлика от ЦСКА, който направи шест нови трансфера, и Левски, който продаде вратаря Пламен Андреев на Фейенорд, в Разград липсваха такива новини. Въпреки слуховете за евентуални изходящи трансфери на звездите Якуб Пьотровски и Квадво Дуа, клубът запази своите основни играчи. Тази тишина, обаче, не скри факта, че Захари Сираков получи доверието на ръководството да продължи работата си и да се бори за постоянен договор.

Захари Сираков
Берое - Лудогорец, Захари Сираков (Снимка: БТА)

На „Хювефарма Арева“ изглеждат удовлетворени от играта и представянето на отбора, тъй като сезонът е още в ранен етап и Лудогорец има шансове да се откъсне на върха в класирането с победа и във втория си отложен мач.

През паузата, все пак, имаше промени в треньорския щаб – асистентът Светослав Дяков напусна, след като не получи възможност да води временно тима. Това подсказва дългосрочните намерения на ръководството за Сираков. Това се официализира и с картотеките за Лига Европа, а той вече взе две твърди решения, като изключи играчи като Тодор Неделев и Спас Делев от състава за турнира.

Сираков следва пътя на Антони Здравков и Станислав Генчев, който на три пъти вече водеше Лудогорец. Захари, обаче, има шанс да постигне нещо, което споменатите двама не успяха – да си осигури постоянен договор. Решаващот ще бъде представянето на „орлите“ в Лига Европа, където предстои да се види дали той ще успее да изведе отбора до елиминационната фаза.

Станислав Генчев
Бившият треньор на Лудогорец Станислав Генчев, който в момента е начело на Левски (Снимка: БТА)

В първите си седем мача начело Сираков стабилизира тима, без да прави значителни промени в схемата на игра, наследена от Георги Дерменджиев. В предстоящите срещи ще се разбере дали ще внесе нови елементи в играта на отбора, за да постигне успех и тимът да прогресира.

Захари Сираков
Захари Сираков ще запази поста си на старши треньор на Лудогорец поне до зимната пауза (Снимка: БТА)
Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.