ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Лудогорец е фаворит, но трябва да бъде нащрек срещу хитрите грузинци

0
Кайо Видал и Спас Делев
Снимка: Официален сайт на ПФК Лудогорец

Макар че фокусът на футболния фен е насочен към течащото в момента ЕВРО 2024, у нас родното си остава на фокус ежедневно. Във вторник българският шампион Лудогорец научи своя съперник за първия квалификационен кръг на Шампионската лига. По традиция, с тези мачове започва и новият сезон за „орлите“, а съперник този път е грузинският първенец Динамо Батуми.

Това е отбор от страна, която участва на настоящото Европейско първенство по футбол. Да, Грузия може и е дебютант на големия форум на Стария континент, но това не отнема от уважението, което трябва да проявим към Динамо. Мнозина биха казали, че жребият за Лудогорец е приемлив, но дали наистина е точно така? Още самият факт, че „орлите“ ще играят с тим от страна на Европейското трябва да е притеснителен, защото кога за последно България е играла на такъв турнир – преди точно 20 години…

Динамо Батуми
Динамо Батуми (Снимка: Facebook.com/FC Dinamo Batumi )

Но нека се върнем на българския шампион, който никога не е отпадал още на първото стъпало в пресявките на Шампионската лига. „Орлите“ имат две отпадания на старта, но когато са започвали от втория квалификационен кръг (2012-а година срещу Динамо Загреб в дебютното си участие и през 2015-а година от молдовския Милсами).

Толкова рано начало на сезона, обаче, крие своите рискове. Лудогорец ще изиграе първия си мач срещу Динамо Батуми на 9 или 10 юли в Разград, като родния шампионат все още няма да е започнал. Тоест, „орлите“ ще са се завърнали точно от лятната си подготовка и отборът може да не е напълно окомплектован и готов за такива двубои. Пресен пример е точно двубоят с косовския Балкани, където възпитаниците на Ивайло Петев тогова загубиха с 0:2 като гост. Не е тайна, че родният първенец изглеждаше трагично в този мач, но видяхме напълно преобразен отбор седмица по-късно, когато отстрани непретенциозния си съперник след успех с 4:0 в Разград. Убежденията сочат, че сега Динамо Батуми е доста по-сериозно препятствие пред Балкани.

Динамо Батуми
Динамо Батуми (Снимка: Facebook.com/FC Dinamo Batumi )

Кой е Динамо Батуми? В Грузия определят отбора като наследника на хегемона в близкото минало Динамо Тбилиси. Тимът от Батуми е двукратен шампион на страната, като спечели и двете си титли в последните три години, а също така има една Купа (1997/1998) и две Суперкупи на Грузия (1998-а и 2023-а година). На фона на трофеите, спечелени от Лудогорец, Динамо изглежда като джудже, но е редно да кажем, че клубът придоби популярност, може би, с името на голямата местна звезда Хвича Кварацхелия, който игра за отбора през пролетта на 2022-а година, преди през лятото да премине в Наполи и да се окаже в основната на спечелването на Калчото от партенопеите.

В основата на успехите на Динамо Батуми е треньорът Гия Гегучадзе, който извежда отбора до пет трофея по време на петгодишния си престой, преди да напусне през 2023-а година заради ранно отпадане от европейските клубни турнири и бива заменен от украинеца Андрей Демченко. Говорейки именно за Европа, то отборът не може да се похвали с особени постижения. Единственият по-запомнящ се резултат е отстраняването на беларуския БАТЕ Борисов в Лигата на конференциите през 2021-а година, преди да отпадне от Сиваспор в третия кръг от прясявките.

Общият баланс на отбора в европейските клубни турнири е 29 мача, 9 победи, 6 равенства и 14 загуби, при голова разлика 37:44. Спокойно можем да кажем, че Лудогорец е най-сериозния съперник на Динамо Батуми в последните години, а защо не и изобщо през този век. В допълнение, „орлите“ вече са отстранявали грузински съперник в лицето на Торпедо Кутаиси. Това се случва в плейофите за влизане в групите на Лига Европа през сезон 2018/2019, когато разградчани печелят с 1:0 като гост в първия мач, преди да последва разгром с 4:0 на „Хювефарма Арена“. Сега Лудогорец е домакин в първия мач на Динамо Батуми на 9 или 10 юли, а реваншът ще се играе на 16-и или 17-и.

Настоящият състав на Динамо не може да се похвали с нещо впечатляващо, но можем да отбележим грузинският национал Гиорги Цитаишвили, който е единственият играч на отбора в състава на Грузия за Европейското първенство. Той е собственост на украинския гранд Динамо Киев, но през миналия сезон игра за грузинския клуб. О отбора от Батуми се подвизава и едно познато у нас име – това на албанският халф Уерди Мара, който игра за Берое през пролетта на 2023-а година. По подобие на Лудогорец, Динамо разполага и с няколко бразилци. Конкретно, те са петима на брой – Вандерсон, Алеф Сантос, Габриел Рамос, Жеан Виктор и Витиньо.

Едно предимство за Динамо може да бъде това, че местният шампионат – Еровнули Лига, е целогодишен и в момента е в разгара си, а местният тим ще има по-голяма игрова практика. След изиграването на 18 кръга Батуми е четвърти в класирането, като изостава с осем точки от лидера Дила Гори.

Като заключение, можем да отбележим, че жребият на Лудогорец е поносим, но леко коварен и „орлите“ трябва да подходят напълно сериозно към мача, за което говори и треньорът Георги Дерменджиев, казвайки, че „трябва да бъдем на 100 процента мотивирани“. Българският шампион има добър шанс да покаже своите умения на международната сцена, като срещата с грузинския тим ще бъде истинско изпитание за тяхната форма и тактическа дисциплина. При евентуално отстраняване на Динамо Батуми, Лудогорец ще се изправи срещу победителя от двойката Динамо Минск (Беларус) – Пюник (Армения). Мачовете от втория кръг на пресявките на ШЛ трябва да се играят на 23/24 и 30/31 юли.

Георги Дерменджиев
Старши треньорът на Лудогорец Георги Дерменджиев (Снимка: БТА)

Иначе, Лудогорец започна подготовката си за тези мачове с убедителна победа 5:0 над словенския Приморие в първата си контрола на лагера в Австрия. Силен мач записа Тодор Неделев, който взе любимия си номер 8, освободен от Клод Гонсалвеш. Неделев даде 2 асистенции за първите 2 гола – на Спас Делев и Рик Джонатан. Дебют за мъжкия тим на Лудогорец записаха талантите Филип Гигов и Олесий Сиров, който е руснак, както и новият вратар – германецът Хендрик Бонман. Да, съперникът беше новак в първа дивизия на страната, а играта на „орлите“ тепърва ще се подобрява, но първоначалните знаци са доста обещаващи.

Спас Делев
Лудогорец, Спас Делев (Снимка: Официален сайт на ПФК Лудогорец)
Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.