ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Лудогорец държи солиден коз за бой над грузинците

0
Лудогорец
Снимка: БТА

Европейският старт на Лудогорец наближава, а добрите изяви на играчите на шампиона по време на предсезонния лагер в Австрия вдъхват оптимизъм, че най-силния ни отбор ще преодолее първото си препятствие.

Разградските „орли“ печелят наред в контролите и показват, че са в задоволително игрово състояние, като в малкото оставащо време до първата среща с грузинците имат възможност да вдигнат още нивото си, доколкото е възможно на този етап от подготовката.

Лудогорец
Лудогорец (Снимка: БТА)

Всъщност за сблъсъка с Динамо Батуми от първия квалификационен кръг на Шампионска лига Лудогорец държи и солиден коз за краен успех, който е свързан с Георги Дерменджиев.

Фактите сочат, че и в двата пъти досега, когато той е водил разградчани в първите им два мача от нова кампания в най-комерсиалния турнир, те са излизали крайни победители.

През лятото на 2016-а във втория квалификационен кръг под ръководството на Дерменджиев Лудогорец преодолява Младост Подгорица, след като надделява с 2:0 у дома и 3:0 като гост.

Последва и драматичен успех над сръбския гранд Цървена звезда, като след две равенства от по 2:2 в редовните времена, нашите печелятс 4:2 в продълженията в Белград.

В плейофа Лудогорец се справя и с Виктория Пилзен – 2:0 в столицата и 2:2 в Чехия, и така се превръща в първия наш тим, който участва два пъти в групите на Шампионска лига.

През 2017-а във втория квалифкационен кръг Лудогорец елиминира Жалгирис след 1:2 в Литва и 4:1 у дома, но в третия кръг отстъпва пред Апоел Беер Шева – 0:2 в Израел и 3:1 в Разград. Тогава правилото за гол на чужд терен още е валидно и това помга на израелците да продължат напред.

Важно е също да се отбележи, че Дерменджиев е спечелил и първия си двубой като старши треньор на Лудогорец в Европа, който също е в Шампионска лига.

Това се случва през лятото на 2014-та, когато след 0:0 с Партизан в третия предварителен кръг в Разград Стойчо Стоев е уволнен и след като три години е помощник-треньор в клуба, Георги Дерменджиев става и негов наставник.

Георги Дерменджиев
Георги Дерменджиев (Снимка: БТА)

Рокадата е извършена на 31 юли, а седем дни по-късно Дерменджиев извежда за първи път „орлите“ в срещата-реванш в Белград. Нашите бързо вземат аванс с 2:0 след два гола на Марселиньо и въпреки че „гробарите“ изравняват, равенството е достатъчно на Лудогорец да се добере до плейоф.

Там се стига до драма със Стяуа след разменени победи с по 1:0 и геройство на Козмин Моци при дузпите, когато вкарва първата и спасява два удара от бялата точка на румънците, след като застанва на вратата след изгонването на Владислав Стоянов минута преди края на продълженията.

Така Лудогорец за първи път участва в групите на ШЛ, а в тях става и първият български клуб с победа в груповата фаза на надпреварата, печелейки срещу Базел с 1:0 в София.

Сега за първия двубой с Динамо Дерменджиев няма да разчита на най-добрия си футболист Якуб Пьотровски, който получи по-дълга ваканция след края на участието на Полша на Европейското в Германия, както и на Квадво Дуа. Последният също ще отмаря поне седмица, след като изявите на „кръстоносците“ по германските терени приключат.

При други обстоятелства отсъствието на такива класни изпълнители можеше да бъде притеснително, но с оглед на това, че предводителят на „орлите“ е наясно с техните заместници, които имат и силни изяви в летните проверки, а отделно Динамо не е някакво страшилище, би трябвало лиспата на поляка и швейцареца да не се усети.

Тодор Неделев
Тодор Неделев (Снимка: БТА)

Вместо Якуб в средата на терена ще започне Тодор Неделев, който полага огромни усилия поне се доближи до най-доброто, което сме виждали от него, а атаката вместо Дуа ще поведе Руан Секо.

Специално за Секо това няма да е нещо нов, след като през миналия сезон той често излизаше титуляр, докато Кадво се възстановяваше след операцията, а впоследствие двамата се редуваха в стартовата единайсеторка и понякога дори играеха заедно.

Добра новина за Дерменджиев е също и моментното състояние на Ивайло Чочев, който на австрийска земя с загатва с играта си, че е способен да играе по-значима роля в отбора през новия сезон, след като през пролетта по-скоро премина един дълъг период на адаптация към новия си клуб.

Всъщност точно това се очакваше от Чочев, когато бе привлечен в средата на февруари, предвид безспорните му качества.


Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Георги Колев
Георги КолевГеорги Колев е роден в Плевен. Завършил е СУ „Климент Охридски“ София. Работил е повече от 20 години като кореспондент на водещи спортни ежедневници у нас, като е отразявал новини от спортния и футболния живот на България.
Коментирай

Няма коментари.