ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Левски улучи десетката с тези двама играчи

0
Левски
Снимка: Фейсбук, ПФК Левски

Лятната подготовка на Левски вече е в разгара си и с игровото си поведение в двете контроли под ръководството на новия наставник футболистите изпращат добри сигнали.

Макар и на толкова ранен етап се вижда, че „сините“ се стремят да бъдат агресивни и да комбинират бързо помежду си, да пресират успешно и да имат бърз преход в двете фази.

Станислав Генчев
Станислав Генчев (Снимка: Фейсбук, ПФК Левски)

Разбира се, това е само едно начало и в следващите контроли се очаква играчите да продължават да правят това, което иска от тях Станислав Генчев, а новите попълнения да се адаптират към новата обстановка и да се сработват с останалите си съотборници.

Първата цел на Генчев обаче, която изглежда и основна, е да подготви максимално добре отбора, за да направи успешен старт в новото първенство. Защото във футбола се знае, че точно в началото един клуб с високи претенции трябва да трупа победи и точки, които ще му позволят да се задържа на върха и да повишава своята увереност в силите и самочувствие.

Точно това не бе по силите на Левски на старта на последните ни пет шампионата или поне на четири от тях. През есенния полусезон през 2019 година например в първите осем кръга „сините“ вече бяха изгубили осем точки, а през 2020 година също в първите осем срещи спечелиха едва 11 от 24 възможни точки.

Не по-различно стояха нещата и през 2021–ва, когато бяха взети само 8 точки от 24 възможни.

През 2022-ра Левски направи най-силния си старт с 18 от 24 точки, но тук трябва да уточним, че цифрите са валидни до 12-ия кръг, тъй като в третия, четвъртия, петия и шестия „сините“ отложиха мачовете си заради участието си в европейските турнири.

През 2023-та пък Левски спечели 16 от 24 точки.

Като цяло в периода 2020-2023 е важно да се отбележи, че Левски мислеше основно как да оцелее и всеки лев, който влизаше в касата на клуба, отиваше за изчистване на перманентни задължения, така че изграждането на силен отбор оставаше на заден план.

Но, след като Левски започна да се справя с дълговете, постепенно надигна и глава и имаше много хубави моменти през миналиия сезон.

Алекс Колев
Алекс Колев (Снимка: Фейсбук, ПФК Левски)

Сега Станислав Генчев стъпва върху една по-здрава основа и предвид неговите високи амбиции, не е трудно да се предположи, че ще направи всичко по силите си да надгради и на първо време Левски да влезе силно в първенството, за да не допусне да изостане рано от челото.

И ако за играта на настоящия Левски още е твърде рано да се правят задълбочени анализи, най-малко защото не сме го видели как се справя в официални мачове под напрежение, може поне да се отчете, че Генчев заслужава адмирации за два правилни хода в малкото му време начело на тима.

Те са свързани с привличането на централния нападател Алекс Колев и левия бранител Майкон, от които се очаква да имат съществено влияние върху играта на отбора занапред.

Генчев познава перфектно Колев от съвместната им работа в Крумовград и двамата са с огромна заслуга за историческото представяне на отбора в първия му сезон в групата на майсторите.

Майкон
Майкон Снимка: (Фейсбук, ПФК Левски)

Отделно Алекс постави личен рекорд за най-много вкарани голове в едно първенство и изигра първите си мачове за националния тим на България. Така че той идва на „Герена“ във формата на живота си и както той може да помогне на Левски да върви нагоре, така и Левски може да му помогне да постигне евентуално и най-големия си успех като футболист.

Защото въпреки качествата си, до този момент остава усещане, че Алекс Колев не е реализирал напълно големия си потенциал в клубовете, за които е играл – нито в четирите наши, нито в белгийските, полските и турските.

Майкон пък, не само заради красивия гол, който вкара срещу Септември, но най-вече заради правилните си движения и грамотни отигравания, както в защитен, така и в атакуващ план, дава заявка за сериозно присъствие в състава.

А защо не и да се превърне в един от онези леви бекове на Левски, които се помнят, каквито бяха Стефан Аладжов, Петър Петров, Цанко Цветанов и Лусио Вагнер, да не изреждам още.

Всъщност подобни сравнения са и малко неуместни, тъй като всеки е бил голям за времето си, но ако Майкон показва това, за което в Левски имаха информация, преди да го привлекат, би трябвало Генчев да е спокоен за левия си защитник.


Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Георги Колев
Георги КолевГеорги Колев е роден в Плевен. Завършил е СУ „Климент Охридски“ София. Работил е повече от 20 години като кореспондент на водещи спортни ежедневници у нас, като е отразявал новини от спортния и футболния живот на България.
Коментирай

Няма коментари.