ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Левски срещу ЦСКА: Букмейкърите посочиха тежък фаворит в дербито

0
Браян Кордоба, Джавад Ел Джемили, Левски - ЦСКА
Снимка: БТА

Вечното дерби на българския футбол винаги е криело сериозен риск от изненада, но тенденциите са такива, защото се случват много по-често. Левски и ЦСКА излизат един срещу друг в събота (19 октомври) от 15:45 часа на Националния стадион „Васил Левски“. Букмейкърските къщи публикуваха своите коефициенти за сблъсъка, което внася яснота какви са шансовете на хартия преди първия съдийски сигнал.

Левски е фаворит с коефициенти около 2.00-2.10, докато ставките за ЦСКА се котират над 3.70! Обречени ли са „червените“? В следващите редове ще разтълкуваме по-подробно статистиката и пазарите.

„Сините“ за пръв път фаворити от 2 години

За последно букитата посочиха Левски за фаворит преди дербито на 18 септември 2022 година. Именно това е последната победа на вековниците, с 2:0 след късни голове на Илиян Стефанов и Уелтън. Ставките тогава вървяха около 2,20 за левскарски триумф. След това „армейците“ биха три пъти, а два мача приключиха наравно. В края на април за победа на ЦСКА пък се даваше малко над 1.80. Очевидно, в рамките на няколко месеца ситуацията в столичните грандове се е обърнала тотално.

ЦСКА - Левски
ЦСКА - Левски (Снимка: БТА)

Кога беше последната изненада?

31-кратният шампион трябва да наруши сериозна тенденция, за да спечели това издание на Вечното дерби. Момчетата на Александър Томаш при победа ще прекъснат серията от седем години и половина без „изненада“. За последно Левски би с 2:1 ЦСКА при по-висок коефициент (3.40) на 4 март 2017 година. Тогава голове на Роман Прохазка и Давид Яблонски донесоха пълен обрат, макар „червените“ да играеха по-силно около час преди това. 

Иначе последния път, в който ЦСКА спечели при по-висока ставка (2.80), е преди 10 години! Това се случи при класическия успех с 3:0 на 25 октомври 2014-а. Тогава изправения пред фалит отбор удари на три пъти чрез Тони Силва, Серджиу Буш и Борис Галчев.

Ако пък търсим чак толкова висок коефициент, какъвто е в момента за „червените“ (над 3.70, на места и 4.00), то трябва да се върнем чак до 26 февруари 2011 година. По това време Мач №1 на България все още се играеше на клубните стадиони и на „Георги Аспарухов“ ЦСКА удари с 3:1 в култов епизод от историческото съперничество. Ставката преди мача беше именно 4.00 за „армейска“ победа.

Марселино Кареасо, Левски - ЦСКА
Марселино Кареасо, Левски - ЦСКА (Снимка: БТА)

Очакванията са за ниска резултатност

В последните години рядко неутралният зрител остава доволен от продукцията на столичните грандове в дербито. Само при две от последните десет издания линията за над 2,5 гола беше премината. Вероятно това е и една от причините букмейкърските къщи да се обединят в коефициенти около 1.60 за „ъндър“. Най-вероятните резултати в събота са 0:0, 1:0, 0:1, 1:1, 2:0 и 0:2. Всичко по-различно ще изплаща умножено по 2.40.

От генералния спонсор на ЦСКА, Winbet, пък пуснаха любопитни пазари, сред които са: Първи голмайстор чужденец (1.65), Брой играчи родени в България в стартовия състав на Левски – 2 (2.80), Брой играчи родени в България в стартовия състав на ЦСКА – 0 (1.75), Играч в стартовия състав на ЦСКА – Годуин Коялипу (1.90).

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Красиан Митев
Красиан МитевКрасиан Митев е български спортен журналист и анализатор. Работил е за редица спортни медии, сред които Топспорт, Боец, Sportnamasa и още други. Красиан има роля в проверката и верификацията на казината и букмейкърите в сайта Nostrabet.
Коментирай

Няма коментари.