ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Левски не трябва да се самозалъгва, тепърва предстои най-важната работа

0
Левски
Левски - ЦСКА, отборът на "сините" (Снимка: БТА)

Левски постигна първа победа във Вечното дерби над ЦСКА за първи път от 2022-а година през миналия уикенд. А този успех спомогна на „сините“ де преодолеят едно значително психологическо препятствие и им донесе малко облекчение. Настроението около „Герена“ е приповдигнато – футболисти, треньори и ръководство се радват на народната обич, като точно сега е моментът да се справят с предизвикателствата.

Заслужилият победата във вечното дерби загатна за своята футболна идентичност, но все още е далеч от най-организирания и качествен футбол. „Сините“ печелят мачовете с бързина, агресия и корнери, изправяйки се срещу по-слаби и нестабилни съперници. Такива, обаче, не са Ботев Пловдив и Лудогорец. Вярата на „сините“ в борбата за титлата се усилва, но те трябва да оставят здраво стъпили на земята, защото всичко може да се обърне с главата надолу още в следващите два мача в Първа лига – срещу Берое и Черно море във Варна.

Левски на Генчев, обаче, показва хитрост и психическа устойчивост. В малкото случаи, когато ЦСКА имаше проблясъци в дербито, „сините“ умело успяваха да накъсат играта. Във втората половина на второто полувреме те демонстрираха, че въпреки по-малкото си индивидуално качество, дерби може да бъде спечелено със силен колектив и груба сила. Левскарите бяха много по-решителни в търсенето на успеха и не престанаха да вярват, че ще го постигнат.

Левски
Левски - ЦСКА, радостта на "сините" след победата (Снимка: БТА)

Това доказва, че парите не са всичко във футбола. С други думи, не всичко се решава с „превъзходство“ във финансово отношение, нужен е и ум. Генчев успя да намери играчи, които му вършат работа с по-скромен бюджет в сравнение с вечния съперник, за разлика от ЦСКА, където ръководството говореше за стратегии на трансферния пазар, но в крайна сметка не осигури играчи, които да направят разликата срещу Левски, Черно море, или дори срещу скромния Септември.

Въпреки победата, Левски трябва да се вземе по-насериозно, защото целта не е само да побеждаваш съперниците, но и да изградиш стабилна основа като клуб и отбор. Напускането на Станимир Стоилов прекъсна процеса, при който клубът започваше да стабилизира отбора, а оттам и финансово и организационно. Сега, обаче, парите трябва да се търсят другаде, тъй като много от играчите не са конвертируеми, а основните фази на евротурнирите са далеч.

Тези, които не виждат проблем в това, трябва да си спомнят думите на изпълнителния директор на клуба Даниел Боримиров преди дербито в подкаста на „сините“. Изказването му: „Дай Боже, дано до последния кръг да сме близо до Лудогорец“, звучеше оптимистично, но буди притеснения за посоката на развитие на клуба.

Даниел Боримиров
Изпълнителният директор на Левски Даниел Боримиров представи официално новият старши треньор на представителния отбор Станислав Генчев (Снимка: БТА)

Една интересна статистика пък показва, че Левски продължава да бъде най-опасен за съперниците си в последните 15 минути на мачовете. „Сините“ отбелязаха победното попадение срещу ЦСКА чрез Кристиан Макун в 86-ата минута, като това бе осмото попадение в този период от началото на сезона. Това означава, че една трета от общо 24-те гола на отбора са паднали в последния четвърт час на срещите. Левски също се представя добре и в първите 15 минути на мачовете, в които е отбелязал пет гола.

Централният защитник Кристиан Димитров е единственият играч, който не е пропуснал нито една минута от началото на сезона. 27-годишният футболист е изиграл 1080 минути в 12 мача, в които е вкарал два гола и получил два жълти картона. Неговите попадения донесоха шест точки за отбора при победите с 1:0 срещу Хебър Пазарджик и Славия. В тима на Левски има още шестима играчи, участвали във всички мачове, но с по-малко минути – Александър Колев, Вандерсон Цунами, Майкон, Алдаир, Мустафа Сангаре и Евертон Бала.

Капитанът Цунами, който се доказа като истински лидер на „сините“, изигра десетото си дерби срещу „червените“. Бразилецът е играчът с най-много участия в този мач от настоящия състав на Левски, като в тях тимът е постигнал три победи, четири равенства и три загуби. Във всичките десет дербита 28-годишният защитник е започвал като титуляр.

Вандерсон Цунами
Левски - ЦСКА, капитанът на "сините" Вандерсон Цунами (Снимка: Facebook.com/ПФК ЛЕВСКИ / PFC LEVSKI)

Историята показва, че кадрите решават всичко, а на „Герена“ ще трябва да мислят сериозно върху зимната селекция, ако не искат да останат само с „преследване на Лудогорец“. На „сините“ ще са му нужни поне още двама защитници, заради проблемите в центъра на отбраната. Така отборът ще разполага с общо петима централни бранители за повече ротации и по-добро качество. Срещу ЦСКА липсваше Келиан ван дер Каап и дори се появиха информации, че може да се наложи да се оперира, но нидерландецът засега успя да се възстанови.

Това може да доведе до увеличаване на броя на новите попълнения. Генчев иска още вратар, дефанзивен полузащитник и креативен халф. Левски следи и няколко играчи от Първа лига, като нападателя на Хебър Набил Макни и своя юноша Антонио Вутов от Спартак Варна. В полезрението на „сините“ е и 17-годишният Михаил Полендаков от Септември. Но да не забравяме, че бройката ни входящите трансфери ще зависи и от изходящите такива. А те на са изключени, като интерес има към Мустафа Сангаре от египетския Ал Ахли.

В изминалото дерби Левски направи нещо много важно – остана в борбата за титлата. Сега „сините“ трябва да впрегнат всичките си сили, умения и мотивация. Момчетата на Генчев демонстрират смелост, характер и на моменти много добър футбол. Но това не е достатъчно да свалят Лудогорец от върха. За да се случи, трябва по-висока класа, а такава, поне засега, в Левски липсва.

Станислав Генчев
Левски - ЦСКА, старши треньорът на "сините" Станислав Генчев (Снимка: Facebook.com/ПФК ЛЕВСКИ / PFC LEVSKI)
Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.