ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Левски срещу ЦСКА: прогноза, новини, статистика и коефициенти за Вечното дерби

0
ЦСКА - Левски Марселино Кареасо Цунами
Снимка: LAP.bg
Прогноза
Под 1.5 гола2.502.62

*Коефициентите подлежат на промяна

Левски и ЦСКА се изправят в 164-ото шампионатно Вечно дерби. „Сини“ и „червени“ отново ще разделят София и България в събота, 19 октомври, от 15:45 часа на Националния стадион „Васил Левски“. Главен съдия на мача е Драгомир Драганов, а от ВАР стаята ще помага Радослав Гидженов – и двамата недолюбвани и от двата лагера. Този сблъсък между грандовете на родния футбол е от изместения 8 кръг в първенството.


Последни новини за Левски

26-кратният шампион на България е символичен домакин на „Васил Левски“, макар някои хора от клуба да искаха мачът да е на домашния „Георги Аспарухов“. Именно около това легендарно име са част от новините в „синия“ лагер. В последните дни и седмици филмът „Гунди – Легенда за любовта“ завладя цялата левскарска общност, а можем да кажем, и цялата страна. Случайност или добре планиран стимул, кино премиерата на лентата е ден преди Вечното дерби – на 18 октомври.

Дали Станислав Генчев ще заведе играчите на кино за този филм не е известно към момента. Ясно е само, че Генчев ще има своите въпросителни около състава. Един от най-солидните бранители в тима Кристиан Макун сериозно виси за мача. Венецуелецът ще вземе участие в само една тренировка на „сините“ след международната пауза, а това може да му коства мястото. Колегата му в отбрана Кристиан Димитров вече проведе занимание с основната група на Левски. Родният национал бе повикан за визитата на България в Белфаст, но не отпътува за Северна Ирландия с мотива за лека травма.

Не е крайно различна и ситуацията с Александър Колев. Нападателят не игра при резила със Северна Ирландия заради натрупани картони, но така или иначе, е с известно неразположение. Все пак очакванията са Колев да вземе участие в мача, а Nostrabet разбра, че дори ще стартира от първата минута. По-големите въпросителни са около евентуалния му партньор в атака.

Най-радостната вест през прекъсването за националните отбори бе Илиян Стефанов. Героят от 15 май 2022 г. взе участие в контролата на Левски с Хебър (4:0) и дори вкара два гола. Седем месеца след тежката си контузия.

Левски
Левски (Снимка: БТА)

Форма на отбора

Левски влиза в мача със загуба – 0:1 от Ботев Пловдив в гостуването на „Христо Ботев“. Допълнителна болка в поражението внася фактът, че столичани бяха около половин час с човек повече. Левски и Генчев все пак се движат по график и грешните им стъпки са малко. Преди мача на „Колежа“ бяха записани три последователни победи.


Последни новини за ЦСКА

В лазарета на „червените“ не е празно. Александър Томаш има много тревоги, особено в своята защитна линия. Звездното лятно попълнение Лиъм Купър е с минимални, но все още живи шансове да играе в събота. Шотландецът получи контузия в един от коремните мускули при срамното поражение от Септември с 0:1. Купър дори летя до Англия за прегледи, които впоследствие бяха потвърдени у нас.

Ариергардът на „армейците“ е с още въпросителни – Браян Кордоба и Тибо Вион тренираха на облекчен режим в сряда, но се очаква да бъдат готови за дербито. Отпадане на който и да е от двамата, може да доведе до сериозни катаклизми в „червената“ защита.

Въпреки че наглед в офанзивен план Томаш има разнообразие, то също е поставено на карта. По подобие на Макун от Левски, Матиас Фаетон също ще се прибере късно от родината си Гваделупа. Крилото ще има една или максимум две тренировки на Панчарево преди големия мач, което отваря вратата на конкурентите му в състава на ЦСКА като Улаус Скаршем, Тобиас Хайнц и най-вече Зюмюр Бютучи. Косоварят засега е енигма, но визитката му обещава добро качество. Норвежците изглеждат в лек миманс, ала е възможно именно някой от тях да е изненада от страна на Томаш.

До Nostrabet достигна информация и от „червения“ лагер. Тя е, че стартовата позиция на Аарон Исека вместо Годуин Коялипу е почти сигурна. Националът на ЦАР също имаше немалък път в международната пауза и на 99% ще започне от пейката. Мястото му ще бъде заето от брата на Миши Батшуай. Медията ни разбра, че Томаш замисля и още две изненадващи решения в състава си, като едната касае левия фланг на атаката.

Футболистите на ЦСКА
Футболистите на ЦСКА, радост след гол (Снимка: CSKA.bg)

Форма на отбора

С една дума може да се обобщи представянето на ЦСКА до момента – катастрофално. „Червените“ са на 12-та позиция, която дойде следствие загубата от Септември с 0:1. Преди унижението на Националния стадион изглеждаше, че столичният гранд вдига глава, тъй като в три поредни мача не загуби и не допусна гол (две победи и равенство).


Един срещу друг

Съперничеството на Левски и ЦСКА не може да бъде описано в един текст, дори и в една книга. Сухата статистика за първенство се промени през 2021 г. Тогава „червените“ обърнаха дългогодишното водачество на „сините“ и оттогава са все с крачка напред. Към момента отборът от Борисовата градина има 4 победи повече над вечния си съперник – 60 срещу 56. Равенствата също са близо до тези цифри. В 47 случая не е имало ликуващ тим.


Вероятни състави:

Левски (3-5-2): Матей Маркович – Цунами, Кристиан Димитров, Келиан ван дер Каап – Майкон, Джавад Ел Джемили, Карлос Охене, Асими Фадига, Алдаир – Евертон Бала, Александър Колев

ЦСКА (4-2-3-1): Густаво Бусато – Мика Пинто, Лиъм Купър, Лумбард Делова, Тибо Вион – Джеймс Ето’о, Марселино Кареасо – Зюмюр Бютучи, Джонатан Линдсет, Джейсън Локило – Аарон Исека


Къде по ТВ да гледаме Левски – ЦСКА?

Вечното дерби на България ще бъде излъчвано по DIEMA SPORT. Левски и ЦСКА ще приковат и много погледи онлайн, където платформата PLAY DIEMA XTRA може да осигури комфортно гледане на двубоя от стадион „Васил Левски“.


Прогноза за мача Левски – ЦСКА

Дерби е и е непредвидимо. Клише, но абсолютно вярно. Тенденцията в последните години е да няма особено много голове в това противоборство и това е и нашата прогноза – под 1.5 гола, търсейки висок коефициент около 2.60

Но за още прогнози за Левски – ЦСКА от типстъри може да погледнете към специалната секция на Nostrabet.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Иван Алексов
Иван Алексов
Иван Алексов е спортен журналист и анализатор с богат опит зад гърба си в редица спортни медии. Той отразява актуалните новини за футбол, баскетбол и други спортове.
Коментирай

Няма коментари.