10LV Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Лесното свърши, месецът на истината за Левски започва

0
Станислав Генчев
Левски, Станислав Генчев (Снимка: Официален сайт на ПФК Левски)

Предстоящият месец ще бъде изключително важен за Левски. „Сините“ са лидер в първенството, като до момента записаха пет победи, едно равенство и едно поражение. Преднината им на върха, обаче, е само две точки, а шампионът Лудогорец, от който допуснаха единствената си загуба до момента, е с три пункта по-малко, но и с два мача в запас.

Преди паузата за национални отбори при 26-кратните шампиони се забеляза едно леко забуксуване. Като че ли изненадващият стил на Станислав Генчев вече бива лесно разпознаван от другите отбори. Именно паузата бе периодът, в който треньорът трябваше да направи нужните промени, за да може да тимът му да покаже истински амбиции за шампионска титла, които да бъдат подплатени със сериозна игра.

Левски, Станислав Генчев
Старши треньорът на Левски Станислав Генчев, неговият щаб и част от футболистите (Снимка: БТА)

Всичко това съвпадна с неговия „юбилей“ начело на Левски. След малко повече от 100 дни начело на „сините“ (той бе назначен на 4 юни тази година) едва ли можем да направим някакъв толкова сериозен анализ и оценка на работата му, но ще се опитаме да разгледаме основните неща, които промени и тези, които трябва още да подобри младият специалист от Дряново.

Нещо много позитивно още в началото бе това, че феновете на отбора харесаха Генчев и видяха в него желаната увереност да води голям клуб като Левски. Подкрепата от страна на привържениците бе пълна, благодарение на предишните заслуги на Генчев със синята фланелка, и той се захвана за работа. Резултатите от лагера в Правец се усетиха веднага в официалните мачове. Лятната селекция на „Герена“ включваше седем нови играчи, сред които вратарят Матей Маркович, крайните защитници Майкон и Алдаир, централният бранител Кристиан Макун, полузащитникът Клемент Икенна, както и нападателите Александър Колев и Мустафа Сангаре. Генчев подчерта, че поема отговорността за всички привлечени играчи, като Майкон бе единственият пристигнал преди неговото назначение. Въпреки съмненията, че новите, идващи от по-ниски дивизии, не могат да формират шампионски отбор, началото на сезона даде основания за оптимизъм сред феновете.

Левски
Левски (Снимка: БТА)

„За нашия екип е голяма отговорност да застанем начело на най-големия отбор в България. Искаме да играем печеливш и доминиращ футбол, защото футболът най-вече е за феновете. Още когато напуснах отбора като футболист, имах желание да се завърна и на три пъти се появи такава възможност. Радвам се, че го направих като треньор. Готови сме да поемем тази отговорност … Знаете какви футболисти купуват Лудогорец чисто финансово. Крайно време е да се появи отбор, който да ги бутне от тяхното място. Аз вярвам, че ние имаме нужното“, бяха част от думите на Станислав Генчев на първата му пресконференция по време на представянето му на „Герена“.


Първоначалният успех на Генчев с Левски беше впечатляващ, белязан наистина с атакуващ и привлекателен футбол. Четири победи от четири мача с голова разлика 15:1 бяха доказателство за доброто начало. Треньорът, обаче, остана здраво стъпил на земята. Въпреки това, феновете бяха изпълнени с ентусиазъм. В петия кръг, обаче, Левски се сблъска със суровата реалност и загубис минималното 0:1 от Лудогорец в Разград. След тази загуба последваха и критики към съдийството от страна на Георги Кабаков, но основните проблеми на отбора останаха неразгледани.

Мустафа Сангаре
Спартак Варна - Левски, Мустафа Сангаре (Снимка: Официален сайт на ПФК Левски София)

Малко или много точно в този период работата на наставника и екипа му бе оставена на втори план заради редица декларации на ръководството по повод пловдивския рефер и неразбориите около това къде трябва да се играе дербито с ЦСКА. Това неминуемо оказа влияне върху играта на отбор и последва доста колебливо представяне срещу Хебър Пазарджик и минимална победа с 1:0 на „Герена“ след бърз гол на Кристиан Димитров. Дойдоха и първите забележки от страна на Генчев към играчите.Точно преди паузата формата на отбора спадна, което доведе до нулевото реми срещу Спартак във Варна.

Въпреки спада в реализацията на голове, Генчев изрази увереност в избраната от него схема 3-1-4-2 и състав. Едно от основните неща, които трябваше 43-годишният треньор спешно да оправи беше играта на креативните полузащитници, които да „захранват“ с повече топки нападателите Алекс Колев и Сангаре. 

Джавад Ел Джемили
Левски, Джавад Ел Джемили (Снимка: Официален сайт на ПФК Левски София)

След кратка пауза заради мачовете на националните отбор сега Левски вече се подготвя за предстоящото гостуване на ЦСКА 1948 в Бистрица. Този мач ще даде началото на тежък период за „сините“, който ще продължи до настъпването на следващата пауза, която предхожда вечното дерби с ЦСКА на 19 октомври. До тогава столичният тим ще се изправи срещу Славия, Арда и Ботев Пловдив, като след разместването на 8-и и 12-и кръг, Левски ще има само едно домакинство – срещу отбора от Кърджали на 29 септември.

Както казахме, първата пауза дойде в удобен момент за Генчев и отбора, макар треньорът да работи без някои от ключовите си играчи, заети с националните отбори. Карлос Охене не тренираше заради проблем с коляното, а Фабио Лима получи контузия в контролата с Ботев Враца и изглежда, че ще отсъства дълго време.

Карлос Охене и Антонио Вутов
Спартак Варна - Левски, Карлос Охене и Антонио Вутов (Снимка: Официален сайт на ПФК Левски София)

Първото сериозно изпитание за Левски е насрочено за тази неделя срещу ЦСКА 1948, като отборът на Валентин Илиев все още не знае какво е да загуби – 2 победи и 3 равенства. След мача в Бистрица, Левски гостува на Славия в края на месеца. „Белите” традиционно представляват предизвикателство за „сините” и мачът на стадион „Александър Шаламанов” обещава да не бъде никак лек. В десетия кръг Левски посреща Арда у дома, където лятото двата отбора завършиха 0:0 в приятелска среща. Александър Тунчев и неговият отбор, обаче, показаха подобрение от началото на сезона, което може да представлява проблеми за 26-кратните шампиони.

Последният мач от трудния период за Левски е срещу носителя на Купата на България Ботев Пловдив на 5 октомври на „Колежа“. „Жълто-черните“ не отговарят напълно на очакванията от миналия сезон, но винаги са способни на изненади, което налага сериозни анализи от страна на Генчев и неговия щаб.

Кристиан Димитров
Левски, Кристиан Димитров (Снимка: Официален сайт на ПФК Левски София)

Ако Левски и Генчев постигнат положителни резултати в предстоящите срещи, те ще бъдат сред основните претенденти за титлата, заедно с Лудогорец, разбира се. Треньорът обяви, че през зимата ще има нови попълнения, които да подсилят отбора за пролетния полусезон. Ако, обаче, резултатите не са задоволителни, може да се заговори за игрова криза, която да повлияе негативно на атмосферата и самочувствието на играчите преди октомврийската пауза и предстоящото дерби с ЦСКА точно след нея.

Така нареченият „меден месец“ за Генчев на „Герена“ вече е в историята, но той все още разчита на подкрепата на феновете. Той проведе среща с тях в офиса на клуба, което показа неговото желание да запази тяхното доверие. Независимо от предстоящите предизвикателства, все още има шансове за класиране поне в евротурнирите и спечелване на Купата на България, което би означавало изпълнение на целите до момента. Следващият един месец ще покаже истинската работа на Генчев в Левски.

Станислав Генчев
Старши треньорът на Левски Станислав Генчев (Снимка: БТА)
Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.