10LV Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Най-добрите свободни агенти и защо са подходящи за любимите ни клубове?

0
Адриен Рабио
Френският полузащитник Адриен Рабио (Снимка: БТА)

Летният трансферен прозорец вече затвори в най-големите страни, включително и в България, но все още има места, където е възможно да видим някои последни сделки. Пример за това е Турция, където прозорецът официално ще бъде затворен в петък (13 септември).

Но какви футболисти могат да бъдат привличани? Вече единствено свободни агенти — играчи, които в момента нямат договор с нито един клуб. А реколтата от подобни играчи в момента изглежда доста плодовита.

Ето защо ще разгледаме някои от най-добрите свободни агенти, които все още могат да се озоват в някои по-сериозен клуб!

Адриен Рабио (Франция, централен полузащитник, 29 години)

Това не е непозната територия за Рабио, който беше в същата позиция и миналата година, преди Ювентус да му предложи втори пореден едногодишен договор миналото лято. Французинът, който вкара осем гола и направи четири асистенции в Серия А през сезон 2022/2023, направи по-малко през изминалата кампания, реализирайки пет попадения и три голови подавания.

Регресът му, обаче, се разшири още върху подаванията и креативността му, както показа и по време на Европейското първенство по-рано това лято. Въпреки това, той изглеждаше малко по-добър в дефанзивен план.

Адриен Рабио и Килиан Мбапе
Адриен Рабио и Килиан Мбапе с екипа на Франция (Снимка: БТА)

Смекчаващ фактор в негова полза беше тактическият дисбаланс в системата на Масимилиано Алегри в Ювентус през миналия сезон, който не успя да извади най-доброто от повечето си играчи. Рабио все още е отличен футболист, способен да играе на различни позиции в центъра. Той започна всички мачове на Франция на ЕВРО 2024 , като неговата височина и начин на преса вероятно ще бъдат полезни за повечето отбори във Висшата лига.

Непоследователността в играта на 29-годишния Рабио, обаче, е причина за безпокойство. Освен това, както Манчестър Юнайтед разбра преди няколко години, работата с неговия агент (майка му) може да бъде труден процес.

Антони Марсиал (Франция, централен нападател/ляво крило, 28 години)

Кариерата на Марсиал в Манчестър Юнайтед не може да се нарече най-успешната, макар че той прекара на „Олд Трафорд“ цели девет години. Талантлив играч, който показа проблясъци в различни етапи, но никога не се превърна в тази суперзвезда, за която говореше Луис ван Гаал, когато го привлече от Монако през 2015-година.

Реално, Марсиал изигра едва 34 мача във Висшата лига в последните два сезона преди да напусне като свободен агент. През 2022/2023 французинът изглеждаше много по-остър и се вписа добре в системата на Ерик тен Хаг, докато контузиите отново не попречиха на прогреса му. Нападателят показа отлична игра при движението без топката, озовавайки се често на голови позиции и надделявайки над прекия си пазач с бързите си движения.

Марсиал също умееше добре да завършва атаките, когато влезе в наказателното поле, реализирайки приличните 43 процента от големите си шансове през последните пет сезона във Висшата лига, където записа двуцифрен брой участия между 2018-а и 2024-а година. Той също така успя да отправи 52 процента точни удари, а 20 процента процент от тях бяха голове през този период.

Марсиал, обаче, си остава много податлив на контузии и непостоянен играч, който не допринася много в защита. Това означава, че въпреки качеството, което той би донесъл на отбори, които изискват своите нападатели да помагат с изграждането на играта, Марсиал би представлявал риск, дори, ако на 28 години, той е сред по-младите опции в този списък.

Серхио Рамос (Испания, централен защитник, 38 години)

Легендарният испански защитник вече е на 38 години и е без клуб, след като напусна Севиля в края на миналия сезон. Той очевидно не е играчът, който беше преди няколко години, но има невероятен опит и показа миналия сезон, че все още може да допринесе със своето качество.

Играл години рамо до рамо с най-добрите играчи, като Кристиано Роналдо в Реал Мадрид, а след това и с Лионел Меси в Пари Сен Жермен, спечелил всички възможни трофеи на клубно ниво, а също така носител на световната и европейска титла с „Ла Фурия Роха“, Рамос все още може да не е изиграл последния си танц.

В края на месец август се появи информация, че е бранителят е пред договор с новака в Саудитска Арабия Ал Оруба, където отскоро се подвизава бившият играч на ЦСКА – Карло Мухар. Изглежда, обаче, испанецът се е отказал, поне към момента, от тази възможност. Сега той може да продължи кариерата си в Турция с екипа на Галатасарай.

Жоел Матип (Камерун, централен защитник, 33 години)

Матип беше основна част от отбора на Ливърпул, който беше толкова успешен под ръководството на Юрген Клоп, спечелвайки Шампионската лига и Висшата лига. Но камерунецът пропусна по-голямата част от миналия сезон, след като получи тежка контузия в коляното.

Именно завръщането от подобна травма, обаче, го прави по-малко привлекателно предложение. Ако му се даде време да се възстанови, той, обаче, все още може да предложи много.

Наскоро се появиха слухове, че Матип може отново да го видим по терените във Висшата лига с екипа на Уест Хем Юнайтед, но така и не се стигна до нещо официално по тази тема.

Тимоти Фосу-Менса (Нидерландия, десен бек, 26 години)

Фосу-Менса беше част от страхотния обор на Байер Леверкузен миналия сезон, но не записа нито едно участие за отбора, въпреки че беше готов за втората половина на кампанията, след като се възстанови от контузия в коляното.

Кариерата на нидерландеца не успя да потръгне след сезон 2017/2018, когато той изигра 21 мача във Висшата лига за Кристъл Палас (под наем от Манчестър Юнайтед). Фосу-Менса постигна двуцифрен брой участия в Лигата само два пъти оттогава – във Фулъм през 2018/2019 и в Леверкузен през 2022/2023.

Когато проби на „Олд Трафорд“, Фосу-Менса показа фантастична скорост и гъвкавост, като в един момент дори беше първи избор на десния бек в защитата. Той „четеше“ добре играта, потушаваше опасностите и беше сред малкото добри играчи в един бурен период за Юнайтед.

Въпреки това, две тежки контузии в коляното и допълнителни проблеми в подколенното сухожилие бяха причината Фосу-Менса да пропусне 146 мача на клубно през цялата му кариера до момента. Неговото привличане сега би било сериозен риск, но все още имакакво да покаже на света, а дори и по-ограничени игрови минути могат да накарат 26-годишния нидерландец да загърби физическите си проблеми.

Стеван Йоветич (Черна гора, централен нападател, 34 години)

Йоветич за последно беше част от тима ва Олимпиакос, който изненадващо спечели Лигата на конференциите през миналия сезон, побеждавайки във финала един от неговите бивши клубове Фиорентина. Черногорецът вкара осем гола в 28 мача във всички турнири.

Йоветич си остава заплаха за противниковите защити, като отбеляза пет попадения в последните си 11 мача, като вече има 36 гола в 78 мача за родината си. Той е показвал през годинити, че умее да бележи както с двата крака, така и с глава.

На 34 години, опрделено, най-доброто му време вече е отминало, като той отбеляза само 16 гола през последните си три сезона в петте най-добри първенства в Европа между 2020-а и 2023-а година. Въпреки това, Йоветич може да се похвали със сериозен опит във Висшата лига и може да бъде полезен като втори или трети нападател за отбор от средата на таблицата.

Не е за пропускане да се отбележи, че той е един от немногото футболисти, които са играли и в петте топ първенства на Европа.

Уисам Бен Йедер (Франция, централен нападател, 34 години)

34-годишният нападател изкара страхотен период през петте си години в Монако, отбелязвайки 161 гола в 320 мача във всички турнири. Той дори стигна до националния отбор на Франция, за който дебита през 2018-а година, когато още бе играч на испанския Севиля.

Сега той е без клуб и, въпреки че наближава последните етапи от кариерата си, доказа, че все още може да вкарва голове, след като отбеляза 20 попадения в 34 мача миналия сезон.

Уисам Бен Йедер
Френският централен нападател Уисам Бен Йедер (Снимка: БТА)

Ерик Максим Чупо-Мотинг (Камерун, централен нападател, 35 години)

Чупо-Мотинг имаше доста странна кариера. Роденият в Германия камерунец стартира от Хамбургер, мина през Майнц 05 и Шалке 04, за да се озове във Висшата лига с екипа на Стоук Сити през 2017-а година.

Изненадващо последва трансфер във френския първенец Пари Сен Жермен година след това, където игра редом до Килиан Мбапе и Неймар. След не много успешен двугодишен престой на „Парк де Пренс“ той се озова в Байерн Мюнхен, където изкара солидните четири сезона. На „Алианц Арена“ той се превърна в една от малкото опции за атаката, особено след напускането на Роберт Левандовски. Но след пристигането на Хари Кейн миналото лято, напускането сега беше очаквано.

Камерунецът никога не се е славил като плодовит голмайстор, но притежава качества, които го правят ефективен, но за отбор от ранга именно Шалке и Стоук, когато бяха в елитните дивизии на своите страни.

Байерн Мюнхен Чупо-Мотинг
Байерн Мюнхен Чупо-Мотинг
Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.