10LV Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Керкез е прав – такива победи пращат в Европа

0
Душан Керкез
Снимка: БТА

Ботев Пловдив победи Берое с 1:0 като гост в Стара Загора. „Канарчетата“ бяха по-добрият отбор в течение на 90-те минути и заслужено се поздравиха със сладкия успех, въпреки че можеше да го направят и по-изразителен. Все пак голът на Кристиан Нвачукву стигна за втори пореден минимален успех. Преди международната пауза Ботев победи и намиращия се в сериозна криза ЦСКА със същия резултат. И онзи успех бе като гост, но на стадиона в столичния квартал „Надежда“, чийто домакин е Локомотив София. „Жълто-черните“ просто не се огъват пред предизвикателствата, които в продължение на около месец ще ги държат далеч от домашния „Христо Ботев“.

Старши треньорът на тима Душан Керкез разбра веднага колко голяма е победата над Берое в интервюто си след мача. Бившият наставник на сръбския Чукарички заяви, че подобни победи с по 1:0 пращат в Европа. Каквато е и целта на Ботев за втора поредна година. Сега изходната позиция е особено благоприятна. Преди година не беше. Но преди година дойде именно Керкез. От стадиона на Берое специалистът даде особено силно интервю, в което определи и първите си 12 месеца в Пловдив като успешни. И има защо. Преди точно година Ботев Пловдив стартира кошмарно – нито една победа в първите шест мача, а това наложи пристигането на Керкез. Той замени Станислав Генчев и набързо накара пловдивския тим да мечтае. В края на сезона жадуваната цел бе постигната – участие в Европа. Макар и през Купата на България, спечелена в епичен финал с Лудогорец.

Сега пред Керкез и играчите на Ботев Пловдив стои задачата да бъдат постоянни. Неслучайно Купата е наричана прекият път към Европа. В момента „жълто-черните“ са поели по дългия, но и много по-сладък път към евротурнирите. Неотдавна Керкез заяви, че деветото място не приляга на Ботев. Капитанът Ивелин Попов не се отклони от тезата и заяви същото още по-скоро. Двамата разбират важността на челното класиране за пловдивчани, които вървят плътно с лидерите. Ботев дори дели върха към момента на писане на този текст. Пловдивчани и Левски имат по 16 точки от началото на сезона, но след броени часове „сините“ ще имат мач повече, а може и няколко пункта преднина. Лудогорец също има срещи в пасив и може да излезе начело. Но мястото в тройката за Ботев Пловдив пак остава и при такъв хипотетичен развой.
Ботев Пловдив
Ботев Пловдив (Снимка: Facebook/BotevPlovdiv)
Керкез е изключително прав, че минималните победи пращат в Европа. Успехи с по 1:0, изстрадани и мъчни, градят характера на всеки тим. Особено когато са срещу исторически съперници като Берое и ЦСКА. Горчивина остава само от пловдивското дерби с Локомотив, завършило 2:2 в началото на първенството. Такива грешки ще бъдат лимитирани във времето, когато Ботев израсне. Така както Керкез и лидерът Попов биха искали. Не след дълго предстои и още един дерби мач – срещу Левски.

С 1:0 дори се става шампион, макар такъв развой да изглежда утопичен в контекста на родната футболна картинка. С всички изпълнители и подизпълнители в Съдийската комисия, БФС, всякаква друга администрация. Но затова има Европа, към която Керкез и Ботев се стремят. Там всичко проличава. И Олимпия Любляна, и Карабах.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Иван Алексов
Иван Алексов
Иван Алексов е спортен журналист и анализатор с богат опит зад гърба си в редица спортни медии. Той отразява актуалните новини за футбол, баскетбол и други спортове.
Коментирай

Няма коментари.