10LV Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Какво ще предприеме Томаш като първи промени в ЦСКА?

0
Александър Томаш и Лиъм Купър
Старши треньорът на ЦСКА Александър Томаш и защитникът Лиъм Купър (Снимка: Facebook.com/CSKA Sofia FC)

Александър Томаш вече води ЦСКА в един мач, въпреки че направи едва една-две тренировки с тима. Наставникът загуби с 0:1 от Ботев Пловдив преди международната пауза в началото на септември. Сега, след двуседмичното прекъсване, предстои първият истински тест за Томаш. Този тест, за който специалистът е можел да се подготви, да вкара своите идеи в отбора, да промени нещо и да приложи знанията си истински. Да вкара своя почерк в играчите на ЦСКА. А в „червените“ редици се случиха и редица промени през националната пауза. 31-кратният шампион се подсили с половин дузина нови играчи, които обещават да вдигнат класата и да затруднят треньора при избора на стартова единайсеторка.

През паузата ЦСКА бе на кратък лагер в Банско, който да сплоти повече Томаш и новите му подопечни. Лагерът завърши благополучно – победа и шест вкарани гола във вратата на дубъла. Нямаше и контузии в „червения“ тим, а това е винаги радващо. Единствената травма е на низвергнатия Амос Юга. Опитният играч я получи с националния тим на ЦАР. Юга така или иначе е вън от сметките на Томаш. Поне към момента…Но наставникът има доста по-богат избор от предшественика си Томислав Стипич и оттук нататък предстои да се спира внимателно.

Вратарският пост

Въпреки наказанието си от началото на сезона, Густаво Бусато е неизменна величина в състава на ЦСКА. Опитният бразилец си спечели битката с Иван Дюлгеров от наглед много неизгодна позиция. Родният национал дойде с големи очаквания от вицешампиона Черно море, но към момента ще трябва да се задоволи с ролята на резерва.

Густаво Бусато от ЦСКА
Густаво Бусато е един от най-постоянните за ЦСКА (Снимка: cska.bg)

Защитата

„Червеният“ ариергард се подсили с Мика Пинто и Лиъм Купър в началото на септември, но двамата в комплект няма да дебютират срещу Локомотив София. Шанс за първи мач има единствено люксембургският футболист, чиято задача да измести Сейни Санянг не изглежда много трудна. В центъра на защитата вероятно двойката ще е Лумбард Делова-Браян Кордоба. Именно косоварят и колумбиецът ще се борят за мястото до Купър, когато документите на шотландеца бъдат готови. Християн Петров ще трябва сериозно да се потруди за формата си, за да влезе в сметките за стартовата 11-ка. На десния бек ЦСКА има две отявлени опции: Тибо Вион и Иван Турицов. Вероятно до последния момент ще има „балотаж“ за мястото, както казват в Италия.

Лумбард Делова
ЦСКА, Лумбард Делова (Снимка: Официален сайт на ПФК ЦСКА)

Халфовата линия

И в средата ЦСКА се подсили. Илиан Илиев-младши е силен кандидат за поста офанзивен халф, но също и дясното крило. Изборът пада върху Томаш, който ще трябва да намери място и на милионната покупка Джеймс Ето`о. Тримата норвежци и Марселино Кареасо вече не изглеждат непоклатими титуляри, а Станислав Шопов ще трябва сериозно да вдигне нивото, за да не се заседи трайно на пейката. Младокът Петко Панайотов, определян за най-зрял за първия тим на ЦСКА, изглежда чудесна резервна опция на дуо от Ето`о и Кареасо пред защитата. Възможно е в роля, по-изтеглен назад, да бъде видян и Скаршем или Линдсет.

По двата фланга също е интересно. Зюмюр Бютучи идва със заявка да е един от най-класните футболисти в ЦСКА и непоклатим титуляр вляво на атаката. Контузеният Георги Чорбаджийски е аут неизвестно за колко дълго. Матиас Фаетон пък ще има едва 2-3 тренировки до мача с Локо Сф. Джейсън Локило за момента не убеждава с изявите си, но е единственото номинално дясно крило при „армейците“ заедно с младока Илиан Антонов. Съществува хипотетичен шанс и Тобиас Хайнц да бъде преместен вдясно на офанзивата. 14-ката на ЦСКА е играл като дясно крило в родната си Норвегия.

Валентин Железов, Джеймс Ето'о, ЦСКА - Ботев Пловдив
Валентин Железов, Джеймс Ето'о, ЦСКА - Ботев Пловдив (Снимка: БТА)

Върхът на атаката

Годуин Коялипу изглежда с предимство спрямо Аарон Исека за поста централен нападател. Особено за мача на ЦСКА в „Надежда“ срещу сгъстения блок на Локомотив София. Но двамата стрелци ще се конкурират кой да е титулярна 9-ка в схемата на ЦСКА. Възможно е и Матиас Фаетон да влезе в битката с Исека и Коялипу, тъй като шансовете му за левия фланг намаляват с пристигането на Бютучи. Вариантът с фалшив централен нападател ала Хайнц избледнява. Марк-Емилио Папазов и Йоан Борносузов ще чакат шанс от дублиращия тим, тъй като ясно се видя, че не се готови за отговорността „нападател на ЦСКА“.

Годуин Коялипу срещу Ботев Пловдив
Годуин Коялипу срещу Ботев Пловдив (Снимка: БТА)

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Иван Алексов
Иван Алексов
Иван Алексов е спортен журналист и анализатор с богат опит зад гърба си в редица спортни медии. Той отразява актуалните новини за футбол, баскетбол и други спортове.
Коментирай

Няма коментари.