ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Промените в летаргичния отбор на Англия са наложителни

0
Джуд Белингам
Англия, Джуд Белингам (Снимка: БТА)

Англия стигна до фазите на елиминациите на ЕВРО 2024 по доста неубедителен начин. „Трите лъва“ категорично не успяха да оправдаят репутацията си на фаворит преди турнира, но все пак излязоха от групата си като победител след безлично нулево равенство срещу Словения в последния си мач.

Преди това, възпитаниците на Гарет Саутгейт спечелиха трудно с 1:0 над Сърбия на старта, а след това направиха нов незадоволително равенство от 1:1 срещу Дания.

Случайно или не, Англия присъства и в двете групи, които са на второ място по най-малко попадения в историята на Европейските първенства. Става въпрос за участието на „Трите лъва“ на финалите през 1980-а и 1992-а година. Тогава, в техните групи, има само по девет гола. В сегашния случай съставът на Саутгейт завърши на първо място с актив от 5 точки и голова разлика 2:1.

За Англия предстои 1/8-финал срещу Словакия, който, поне на хартия, не изглежда да е най-тежкият мач. Островитяните ще имат и допълнителна мотивация за победа, защото на четвъртфинал може да се изправят срещу Италия и да потърсят реванш за загубата във финала на „Уембли“ преди три години.

Това бледо и дори невзрачно представяне на Англия, обаче, не може да продължи по никакъв начин, ако иска най-сетне да вдигне първи голям трофей след почти 60-годишна суша. Затова идва въпросът: Какво трябва да подобрят „Трите лъва“, за да могат да покажат, че наистина заслужават да триумфират в Германия?

1. Повече движение в атака

Селекционерът Гарет Саутгейт хвърли най-големите си имена в атаката на тима, но с право на Острова се запитаха как точно си пасват?.

Капитанът Хари Кейн се превърна в най-новата изкупителна жертва за неуспехите на Англия и въпреки че се забелязват трудностите да намери своята форма в турнира до момента, нападателят на Байерн Мюнхен не е единственият виновник. Хората около него, а именно Фил Фодън, Букайо Сака и Джуд Белингам, също се провалиха да намерят начин да взаимодействат помежду си успешно.

Хари Кейн
Англия, Хари Кейн (Снимка: БТА)

Вижда се, че Кейн се връща по-назад по терена, за да се опита да направи място за бързите крила, но вместо това се оказва „заклещен“ в средата на терена, тъй като никой не прави движенията, от които отборът има нуджа. Нещо сериозно трябва да се промени за предстоящите големи мачове.

2. Трябва да се вземат трудни, но точни отборни решения

Едно точно тактическо решение може да доведе до необходимата искра в играта на Англия, но Саутгейт може дори да трябва да стигне дотам, че да направи доста смела промяна в своя състав.

Може би Фодън не е правилният човек да започне по левия фланг, където Антъни Гордън изглежда като естествения избор за тази зона и той може да донесе нужната ширина по терена. Ебере Езе също е кандидат, както и Джаред Боуен от Уест Хем Юнайтед по дясното крило. Да, те, може би, не са все още суперзвезди като Фодън, но са най-подходящи за настоящия отбор на Англия.

Фил Фодън
Англия, Фил Фодън (Снимка: БТА)

Рискът за Саутгейт очевидно е огромен. Евентуално изваждане на Фодън, Белингам или Сака за мач от елиминациите на Европейското първенство на практика си е самоубийство, ако има обратен ефект. Но, ако нещата проработят, това може да покаже, че някои играчи не могат да се нагодят правилно към отборната работа, дори и да са най-известните в състава.

Джуд Белингам
Англия, Джуд Белингам (Снимка: БТА)

3. Намиране на нужния баланс в средата на терена

Това е може би най-очевидният проблем до момента в турнира за „Трите лъва“. С Джордан Хендерсън и „незаменимия“, по думите на Саутгейт, Калвин Филипс, които бяха оставени извън състава, Англия така и не може да намери нужния баланс в центъра. Деклан Райс беше очевидният избор за титуляр, но кой трябва да бъде неговия партньор е големият въпрос.

Деклан Райс
Англия, Деклан Райс (Снимка: БТА)

Експериментът с Трент Александър-Арнолд не проработи. Дали поради самата нагласа на футболиста на Ливърпул, който по презумпция е десен бек, или тактиката на Саутгейт е грешна, няма как да разберем напълно. Един от капитаните на Челси – Конър Галахър, също не подобри особено много играта на Англия, когато започна от първата минута срещу Словения.

Гарет Саутгейт и Трент Александър-Арнолд
Англия, Гарет Саутгейт и Трент Александър-Арнолд (Снимка: БТА)

Коби Мейно, от друга страна, обаче, направи достатъчно, влизайки от пейката, за да си заслужили титулярно място срещу Словакия на 1/8-финалите, докато Адам Уортън продължава да чака възможността си да блесне.

Коби Мейно и Хари Кейн
Англия, Коби Мейно и Хари Кейн (Снимка: БТА)

4. Англия трябва да се научи да пресира съперника

Няма как да направиш много тактически грешки на големи първенства и затова признанието на Кейн, че Англия всъщност не знае как да пресира отборите правилно след равенството с Дания, дойде като „грозната истина“.

Просто казано, това не е приемливо за отбор като Англия. „Трите лъва“ играят в тази система от известно време и това, че не знаят как да пресират защитниците, говори много за нивото на подготовка, което са постигнали, в навечерието на турнира.

Хари Кейн
Англия, Хари Кейн (Снимка: БТА)

Да, класата на играчите на Сърбия, Дания и Словения не е от най-високо ниво и донякъде може да бъде пренебрегнато, като целта така или иначе е изпълнена. Но, когато срещу теб се изправят Франция, Италия, Испания или Германия, то Англия може да си изпати жестоко заради своето невежество.

5. Англия трябва да покаже повече амбиция

„Трите лъва“ бяха най-големия враг на самите себе си в груповата фаза, тъй като се усещаше напрежение във футболистите, след като отборът поведеше в резултата.

Дори мениджърът на Манчестър Юнайтед -Ерик тен Хаг, публично постави под въпрос тактиката на Саутгейт и решимостта на Англия да се върне в защита, след като поведе в мача. А това е проблем, защото така или иначе „Трите лъва“ не са се доказали като особено добри в това. Определено справедлива критика.

Разбира се, има моменти, когато не е нужно да хвърляш всички сили напред през цялото време, но това е въпрос да разбираш играта и кога точно е нужно да го направиш. Ако Англия иска да покаже най-доброто от себе си, когато отбележи, най-добрата форма на защита всъщност може да бъде търсенето на втори гол.

Гарет Саутгейт
Англия, Гарет Саутгейт (Снимка: БТА)
Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.