10LV Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Готов ли е Левски за новия сезон и ще видим ли коренно различен отбор?

0
Станислав Генчев
Левски, Станислав Генчев (Снимка: Официален сайт на ПФК Левски София)

Родният шампионат се завръща с пълна сила този уикенд, а още на старта ще видим едно любопитно столично дерби между Локомотив София и Левски. Сблъсъкът на стадиона в квартал „Надежда“ е в събота от 21:15 часа.

По този начин Левски ще стартира поредната кампания, която феновете на отбора се надяват най-сетне да им донесе повече щастливи моменти. Кормилото на отбора, от недолюбвания от мнозина Николай Костов, пое младия и перспективен Станислав Генчев. По някакъв начин той излъчва ентусиазъм, който се надява да предизвика вълна от позитивизъм сред привържениците на „сините“. Важно е тази надежда да има реални основания и да не се окаже само повърхностна заблуда без дълготрайна стойност.

Фенове на Левски
Фенове на Левски (Снимка: Официален сайт на ПФК Левски София)

По думите на Генчев, отборът изглежда готов, което поражда въпроси дали той разчита на това останалите тимове да не са още напълно окомплектовани или просто се стреми да спечели одобрението на феновете, като говори това, което те искат да чуят. Въпреки че очакванията на феновете са занижени, миналата година беше обещана титла, докато сега ръководството говори за класиране в Топ 3 – значително по-скромна цел. За разлика от ситуацията преди 12 месеца, когато „сините“ вече се готвеха усилено и за европейското си участие, то тази година тимът ще се раздава само на родната сцена.

В последния контролен мач, когато официално беше показан отборът, представянето на Левски далеч не беше убедително. Продължаващата селекция и тактическите промени са само част от проблемите, които отборът трябва да разреши. Всяка година се въвеждат нови стратегии, което сякаш обърква не само играчите, но и феновете.

Именно срещу израелския Макаби Нетаня Левски показа, че може да се бори, като успя за около две минути да заличи пасива си от два гола. Това изглежда се хареса на феновете, които знаем, че са основен катализатор за играта на „сините“ и сега Левски отново ще разчита на тях, за да победи Локо София. Но, като цяло, 26-кратните шампиони не успяха да убедят, че са напълно подготвени за предстоящия сезон.

Левски
Левски (Снимка: БТА)

Интересно ще е да видим как Левски ще се представи в началото на първенството, особено след като вече казахме, че очакванията на феновете са значително намалели. След привличането на нови играчи и промени в тактиката, Генчев се надява да установи стабилност и по-добра координация между футболистите, за да се изправят срещу очакващите ги предизвикателства.

Как ще изглежда Левски в първия си мач за сезона?

Не е тайна, че Станислав Генчев предпочита формация 3-5-2 и я демонстрира явно по време на контролите през лятото, като би било изненада, ако промени тази система.

Станислав Генчев
Левски, Станислав Генчев (Снимка: Официален сайт на ПФК Левски София)

Още на вратата, обаче, се появява сериозна дилема. Новото попълнение Матей Маркович започна като титуляр в последната контрола на отбора и най-вероятно ще го видим под рамката и в „Надежда“. Това означава, че досегашният №1 Пламен Андреев ще седне на пейката, поне в началото на сезона. Любопитното е, че само преди няколко дни юношата на Левски поднови договора си до лятото на 2026-а година.

Матей Маркович и Пламен Андреев
Левски, Матей Маркович и Пламен Андреев (Снимка: Официален сайт на ПФК Левски София)

Тройката в защита ще бъде оформена от централните бранители Келиан ван дер Каап и Кристиан Димитров, както и капитанът Цунами, който беше преквалифициран през лятната подготовка. Левски продължава да търси още един централен защитник, за да увеличи конкуренцията на този пост, но гореизброените трима изглеждат непоклатими титуляри за момента.

Вандерсон Цунами
Левски, капитанът Вандерсон Цунами (Снимка: Официален сайт на ПФК Левски София)

Стигаме до халф-бековете, като от лявата страна би трябвало да видим един от новите играчи. Става въпрос за бразилеца Майкон, който пристигна още в края на предишния сезон. За мястото от дясната страна ще се борят Патрик-Габриел Галчев и португалецът Алдаир, като последният получи доверието на треньорския щаб в мача срещу Макаби Нетаня.

Алдаир
Левски, Алдаир Ферейра (Снимка: Официален сайт на ПФК Левски София)

Може би, най-голям избор Генчев има в средата на терена. Въз основа на последната контрола, се очаква да стартират Карлос Охене, Марин Петков, който от началото на подготовката бе преквалифициран в ролята на плеймейкър и се справя на ниво, и някого извежду младежкия национал Асен Митков и Джавад Ел Джемили. Възможно е, обаче, да има промени, тъй като съществуват и други опции. Спокойно там може да видим още Антоан Стоянов, Патрик Мислович и Асими Фадига. Асен Чандъров е наказан за старта на сезона, а друго новото попълнение Клеман Икена няма да бъде картотекиран навреме за първата среща.

Марин Петков
Левски, Марин Петков (Снимка: Официален сайт на ПФК Левски)

В нападение Левски изглежда ще започне с двама нападатели. Въпреки леката травма през седмицата, Александър Колев вероятно ще започне като титуляр, а до него ще застане Евертон Бала. Други варианти включват Преслав Бачев, новото попълнение Мустафа Сангаре и Фабио Лима, който изглежда вече се адаптира към новата тактическа схема на игра.

Левски
Левски (Снимка: Официален сайт на ПФК Левски)
Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.