ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Избистри ли Томаш своя титулярен състав в ЦСКА?

0
Футболистите на ЦСКА
Снимка: CSKA.bg

Измина месец от назначението на Александър Томаш като старши треньор на ЦСКА. Шампионът с „червените“ като футболист дойде на пожар в много трудна за столичния гранд ситуация. Само три дни след встъпването в длъжност допусна загуба от Ботев Пловдив (0:1), за която нямаше и много какво да направи. Оттогава 31-кратният първенец на България постигна две победи и равенство, като след всяка една среща Томаш започна да избистря титулярния състав.

В следващите редове ще разгледаме как изглежда последната версия на ЦСКА под ръководството на специалиста, кои футболисти евентуално биха могли да намерят място сред първите 11, и дали някои млади български момчета от дубъла биха получили шанс.

Стартов състав на ЦСКА

След изтърпяното наказание Густаво Бусато се циментира под рамката на „армейците“. Очевидно той ще е първи избор пред национала Иван Дюлгеров. За това говори и капитанската лента на рамото на бразилския страж, връчена му от треньорското ръководство. Бусато се справя отлично и през този сезон, което не оставя шансове на Дюлгеров за изява.

Джейсън Локило, Черно море - ЦСКА
Джейсън Локило, Черно море - ЦСКА (Снимка: CSKA.bg)

В защита като твърда титулярна централна двойка изглежда Лиъм Купър и Лумбарт Делова. Двете нови попълнения са от много висока класа. Показателно е, че ЦСКА престана да получава леки голове, а и изобщо такива. След кошмарните грешки в защита и умопомрачителните 16 поредни мача с допуснат гол – трите „сухи мрежи“ звучат като изкачен връх Олимп за столичния гранд. Отляво дошлият наскоро Мика Пинто няма алтернатива, а като титулярен десен бек се очертава да играе Тибо Вион. Иван Турицов ще чака своя шанс като резерва. За мнозина неговото оставане в ЦСКА е мистерия.

По-интересна изглежда ситуацията в средата на терена. Силно дуо опорни халфове започнаха да заформят Марселино Кареасо и Джеймс Ето’о. Трудно някой би могъл да ги измести. До скоро в полузащитата пък се подвизаваха тримата норвежци Тобиас Хайнц, Джонатан Линдсет и Улаус Скаршем. Сега Линдсет остана на позицията зад нападателя, а Томаш залага на две изявени крила – Джейсън Локило и Матиас Фаетон. За позицията вдясно Локило ще си конкурира с Илиан Илиев-младши, а пък Зюмюр Бютучи тепърва ще навлиза във форма и в даден момент вероятно ще измести Фаетон.

За ситуацията с централния нападател четете тук.

Какви са алтернативите

Не се вижда как една група от футболисти от миналия сезон биха могли да се преборят за титуляри. Хайнц вероятно ще е със статут на резерва, макар да беше звездата на отбора при пристигането си. Ако загърби проблемите извън терена и успее да върне онази своя форма, то би могъл и да спори за мястото на Линдсет. Скаршем ще бъде алтернатива при наказание на някой от опорните халфове.

Станислав Шопов към момента остава трети избор и вероятно през зимата ще се стигне до раздяла с него. Християн Петров и Браян Кордоба ще запълват дупки на поста централен защитник, а отдясно не е сигурно, че Турицов дори ще е резерва, след като Мартин Стойчев се възстанови.

ЦСКА
ЦСКА (Снимка: БТА)

„Червена“ България ще следи изкъсо ситуацията и с Георги Чорбаджийски, който започна най-силно сезона от групата младоци, но се контузи и беше опериран. Илиан Антонов също е на сърце за много привърженици още преди да разкрие за коварната болест. Атакуващият футболист вече тренира на 100% и чака своя шанс за изява. 

Бъдеще в ЦСКА със сигурност нямат Амос Юга, Брадли де Нойер, Емануел Шакич и Сейни Санянг

Играчи от дубъла

Пристигналият от Пирин Иван Тасев не успява да впечатли дори във Втора лига и ще му бъде търсен нов отбор. Марк-Емилио Папазов бележи често в дублиращия тим и би могъл да бъде чудесна алтернатива за резерва. Неговият талант тепърва ще се разгръща. Има попадения и в първа лига с екипа на Хебър, където игра под наем. Ситуацията с Йоан Борносузов обаче не е обнадеждаваща, тъй като нивото му е незадоволитено.

Петко Панайотов като нищо ще получава минути при решени мачове. Юлиан Илиев и Лъчезар Иванов обаче за сега ще останат във Втора лига, където трябва да натрупат повече игрова практика, за да имат какъвто и да е шанс в първия отбор. 

Един от помощниците на Томаш – Константин Мирчев, е човекът който се е заел със задачата да следи изкъсо децата от ДЮШ на клуба, втория и третия състав. А двамата специалисти кореспондират постоянно, обсъждайки развитието на талантите. 

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Красиан Митев
Красиан МитевКрасиан Митев е български спортен журналист и анализатор. Работил е за редица спортни медии, сред които Топспорт, Боец, Sportnamasa и още други. Красиан има роля в проверката и верификацията на казината и букмейкърите в сайта Nostrabet.
Коментирай

Няма коментари.