10LV Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Искан от Милан, ценен само в Южна Америка – кой е Елисалде?

0
Едгар Елисалде
Снимка: X/Mercado

Верни на старата максима, че отбор се гради от защитата, в ЦСКА са на няколко крачки от оформянето на своя ариергард. Очаква се до часове „червените“ да представят официално уругвайският бранител Едгар Елисалде. 24-годишният футболист е изкарал пробен период при „червените“ и набързо е бил одобрен от треньорът Томислав Стипич.

По всяка вероятност уругваецът ще дойде без пари в ЦСКА, тъй като в момента е свободен агент. Цялата история на кариерата на Елисалде е интересна и динамична, дори без официално да се е превърнал в петото ново попълнение на „армейците“.

На първо четене позитивите в профила на Елисалде са две – съвместява няколко позиции в отбрана, а има и испанско гражданство. Вторият елемент е особено важен, тъй като в годините ЦСКА много често имаше огромна група от играчи без европейски паспорти. Така се пораждаше и нужда някой да остава извън групата. Поливалентността на Елисалде също е завидна. Малцина са бранителите, които могат да играят на фланга и в центъра на защитния вал. Още по-малко пък са левичарите, съчетаващи поста централен защитник с този на ляв бек. Е, Елисалде е такъв.

Юношески национал на Уругвай

Едгар Елисалде има богата визитка за страната си. Бранителят е играл за две от гарнитурите на „урусите“ – тази до 17 години и тази до 20 години. В по-малката е съотборник с Роналд Араухо и Дарвин Нунес, които в момента са сред звездите на Барселона и Ливърпул съответно. С уругвайските национални отбори в различните им възрасти Елисалде е играл още с куп известни футболисти. Примери за такива са сегашният вратар на Спортинг Лисабон – Франко Исраел, халфът на ПСЖ – Мануел Угарте и крилото на Манчестър Юнайтед – Факундо Пелистри.

Елисалде не е викан за младежите на Уругвай до 21 години, нито за мъжкия национален отбор, който традиционно може да се похвали с добри защитници. В момента центърът на защитата е окупиран от гореспоменатия Араухо и капитанът Хосе Мария Хименс. В близкото минало синята фланелка на Уругвай пък носеха футболисти като Диего Годин, Диего Лугано и Мартин Касерес. Уругвай е люпилня за добри бранители.

Едгар Елисалде
Едгар Елисалде (Снимка: X/Mercado)

Желан от Милан

Една от най-силните години са Елисалде е 2017 г. Бранителят е закупен от италианския Пескара за 2.3 милиона евро. „Делфините“ са впечатлени от представянето на Елисалде с екипа на Уругвай U17. За тази възрастова група уругваецът изиграва 24 мача, вкарва 2 гола и се представя великолепно на световното първенство.

Дни след като Пескара взима Едгар, получава оферта от…Милан. Предложението на „росонерите“ е за първоначален наем, но е отхвърлено, тъй като на Елисалде се възлагат големи надежди. Идеята на „делфините“ е „урусът“ да запише сезон в примаверата и постепенно да бъде налаган в представителния тим.

Само на 17 години защитникът обаче не успява да се справи с начина на живот в Италия и тамошната конкуренция. В продължение на няколко сезона Пескара го отдава под наем в различни отбори на италианската футболна пирамида. Катандзаро и Юве Стабия не се оказват добър пристан за Елисалде и през 2021 г. Пескара решава да го върне в Южна Америка.

Ценен в цяла Южна Америка

Първият отбор, който се обръща към Елисалде след неуспешния престой в Италия, е Пенярол. Уругвайският гранд взима Елисалде само под наем, но левичарят помага на отбора да вземе титлата и суперкупата за само една календарна година в клуба. Това са и единствените два трофея в кариерата на уругваеца. Впоследствие „жълто-черните“ от Монтевидео не могат да платят откупната му клауза от Пескара. Цената за Пенярол е непосилна.

От ситуацията се възползва аржентинският Индепендиенте. През юни 2022 година „червените дяволи“ плащат на „делфините“ от Италия малко над 600 000 евро за Елисалде (според Transfermarkt и няколко аржентински издания сумата е 613 000 от европейската валута). За разлика от престоя си в Пескара, Елисалде „захапва“ в състава на аржентинците веднага.

Защитникът се превръща в основен футболист в отбраната на рекордьора по титли от Копа Либертадорес. Не успява да спечели нищо за витрината си с аржентинския колос.

Отношенията между Елисалде и Индепендиенте се пропукват в началото на 2024 година, когато защитникът претендира за 400 000 евро за имиджови права. „Червените“ се ангажират да изплатят сумата на юношеския национал на Уругвай, но това така и не се случва. Бранителят е заточен на резервната скамейка и повече не записва мач след сагата с индивидуалните си „екстри“. В същия момент има интерес от страна на Коло Коло, но чилийският гранд не успява да избави Елисалде от заточението в Индепендиенте.

През 2024 г. Елисалде не е записал нито един мач, а по всичко личи, че от новия сезон му предстои ново предизвикателство в Европа. Летвата е висока – ЦСКА, София, България.

Но всичко е в ръцете и краката на Елисалде, който вече е доказвал веднъж, че може да се реабилитира от всякакви ситуации. 

ЦСКА
Представяне на отбора на ЦСКА (Снимка: cska.bg)

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Иван Алексов
Иван Алексов
Иван Алексов е спортен журналист и анализатор с богат опит зад гърба си в редица спортни медии. Той отразява актуалните новини за футбол, баскетбол и други спортове.
Коментирай

Няма коментари.