10LV Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Илиан може да повтори успехи на „моряци“ в ЦСКА

0
ЦСКА
Снимка: ЦСКА, уикипедия

Във втората лятна селекция, която ЦСКА прави по желание на новия треньор Александър Томаш и която има за цел да повиши отборната класа и вътрешната конкуренция, попадна и варненецът Илиан Илиев-младши.

Той е син на настоящия селекционер на националния отбор на България и юноша на Черно море, а според естети пристига в най-титулувания и популярен наш клуб в точния момент за него.

Това е така, тъй като 25-годишният Илиан вече е завършен футболист, а и натрупа опит в чужбина, където игра за кипърски отбор и за малко в гръцки такъв. Атакуващият халф имаше и два периода в родния си клуб, с който през май стана втори в България, което е историческо постижение за варненския футбол.

Илиан Илиев
Илиан Илиев (Снимка: БТА)

Важно е да се отбележи също, че през последните години Илиан е част и от националния отбор и единствената причина да не попадне в него за срещите с Беларус и Северна Ирландия е, че през последните три месеци беше без отбор.

Сега обаче той идва пределно амбициран и надъхан в ЦСКА, и зареден с енергия и хъс да вдига трофеи и да печели, както и да се завърне в държавния тим и да играе редовно за него.

Със сигурност Томаш е добре запознат с качествата на Илиан-младши, които са безспорни, и след като знае къде е най-полезен на терена, едва ли ще си позволи да експерементира с него.

Защото силата на Илиев е зад централния нападател, а не отдясно от тъча, където бе използван по принуда в Черно море през миналата пролет, както и в Аполон Лимасол, с който между другото стана и шампион на Кипър.

Илиан Илиев-младши
Илиан Илиев-младши (Снимка: LAP.bg)

Пред Илиан Илиев-младши стоят две сериозни предизвикателства в ЦСКА – да помогне на отбора по на-бързия начин да излезе от игровата криза и да успява занапред, и да остави такава следа в ЦСКА, каквато оставиха преди него други четирима юноши на Черно море – особено Божил Колев и покойния вече Иван Василев, както и Янчо Богомилов и Георги Илиев. Като играчи на „червените“ трима от тях бяха и национали на България.

Крак от Черно море в ЦСКА привлече Иван Василев, който игра за армейците в периода 1964/1968. Катила, както го наричаха, или Батето, както се обръщаше към него приятеля му и съотборник Димитър Пенев, записа за ЦСКА в 116 от 120 възможни шампионатни мача, и по веднъж стана шампион и носител на Купата.

Василев беше важна част от знаменития отбор на ЦСКА, който през 1967 година за първи път в историята си стигна финал в КЕШ, сега Шампионска лига, където отстъпи след три драматични двубоя пред италианския гранд Интер Милано.

Божил Колев пък премина в ЦСКА през лятото на 1970-а и в следващите 6 години стана 5 пъти шампион и спечели три път поред националната Купа. Той е сред тези армейци, детронирали настоящия европейски клубен шампион Аякс и стигнали до четвъртфинал в Шампионска лига, където бяха елиминирани от Байерн Мюнхен. В единия от двата мача Божил вкара и първия си гол от дузпа на легендарния Сеп Майер, а втория също бе от от бялата точка, но с националния отбор, с който Колев участва и в трите му срещи на Световното в Германия през 1974-та. Божил бе също и няколко години капитан на ЦСКА.

Илиан Илиев
Илиан Илиев (Снимка: БТА)

В периода 1982/1985 екипа на червения клуб носеше и Янчо Богомилов, играч с невероятен футболен интелект и еднакво полезен като стопер и опорен халф. Янчо вдигна титлата и Купата, и игра при елиминирането на френския шампион Монако в Шампионска лига.

През този век част от ЦСКА беше Георги Илиев, който връзваше играта на тима, спечелил последните златните медали в първенството за „червените“ през 2008 година. Тогава техничният полузащитник участва в 16 от 30-те мача, а ЦСКА покори върха с цели 16 точки пред вечния си враг, който остана на второ място.

Дали обаче и Илиан Илиев-младши ще е способен да постигне в ЦСКА нещо подобно на това, което постигнаха въпросните четирима „моряци“, само времето ще покаже.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Георги Колев
Георги КолевГеорги Колев е роден в Плевен. Завършил е СУ „Климент Охридски“ София. Работил е повече от 20 години като кореспондент на водещи спортни ежедневници у нас, като е отразявал новини от спортния и футболния живот на България.
Коментирай

Няма коментари.