ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Халфовата линия е оръжието на ЦСКА, но трябва по-голям калибър

0
Георги Чорбаджийски, ЦСКА
Снимка: Facebook/CSKA Sofia

ЦСКА продължава да трупа добри резултати в контролите в Банско. „Червените“ вече наредиха 4 победи от 4 мача при новия треньор Томислав Стипич. Хърватинът сам обяви, че за него няма приятелски срещи – целта навсякъде е победа. Резултатът от последната контрола със сигурност се е харесал на Стипич, но не бива да заблуждава. Три гола във вратата на разпарчетосания Берое не са показател за абсолютно нищо. Заралии са изиграли една-единствена цяла проверка, а друга такава бе прекъсната. Формата на футболистите в зелено и бяло изглежда плачевна, а състоянието на ФК Берое – катастрофално.

Вероятно самият Стипич си е дал сметка, че изразителното 3:0 не говори за нищо повече от добро взаимодействие между футболистите му. Усмихнатият балканец изрази оптимизъм след контролата с Берое. По време на мача личеше задоволството на Стипич от комбинациите на ЦСКА, които се простираха по цялата ширина на терена. Основна заслуга имаше „червената“ халфова линия.

Тренировка на ЦСКА
Тренировка на ЦСКА (Снимка: cska.bg)

Тримата норвежци Джонатан Линдсет, Улаус Скаршем и Тобиас Хайнц, плюс юношите на „армейците“ Георги Чорбаджийски и Петко Панайотов смачкаха по всички показатели съпротивата на старозагорци. Проверката пък изпусна Марселино Кареасо, който е основен елемент в състава на ЦСКА вече почти трета година.

С добри изяви се отличи Петко Панайотов, стартирал от първата минута. Неотдавна бившият треньор на мъжкия отбор и дубъла на ЦСКА – Стамен Белчев, описа Панайотов като „типичен вътрешен полузащитник, който умело разиграва топката“. Подобни футболисти са ценни за всеки тим, особено с мащабите на ЦСКА. Приличното представяне не бива да издига в облаците Панайотов, не бива и да носи прекалено много надежди на феновете. Всеки младок трябва да върви пътя си стъпка по стъпка.

Същото се отнася и за Георги Чорбаджийски, който вече натрупа няколко асистенции и добри представяния в контролите, а и не само на този летен лагер.

Тренировка на ЦСКА
Тренировка на ЦСКА (Снимка: cska.bg)

Най-много суперлативи получи Алесандро Николов. Атакуващият полузащитник отбеляза третия гол в мача, оформяйки и крайния резултат. Николов бе един от двигателите в тима на Белчев в Трета лига през миналия сезон. Отзивите от офанзивния халф по време на летния лагер в Банско са много добри, но за шлифоването му се изисква време и търпение.

Младите халфове в ЦСКА изглеждат доста обещаващо, но реалността е, че те все още не са готови за първия отбор. Не и за целите, които подхождат на 31-кратния шампион. Вероятно няколко от талантливите футболисти, тренирали на лагера в Банско, ще са част от дубъла през новия сезон. Там те ще могат да демонстрират потенциала си стъпка по-високо от Трета лига.

Вторият ешелон в България е логичната крачка за всеки 18-19 годишен талант, изграден в софийските школи. Грандове като ЦСКА, а и Левски в това число, се целят във възможно най-високи клубни резултати и налагането на половин дузина младоци е неестествен процес. Понякога има 1-2 изключения, но като цвете, посадено в земята, младите футболисти трябва да виреят в здравословна и зелена среда. В момента представителният тим на ЦСКА не може да я предложи.

Томислав Стипич
Томислав Стипич (Снимка: БТА)

Със смяната на собствеността в клуба, многото изходящи трансфери и очакваното количество попълнения, „червените“ градят изцяло нов отбор. За младите халфове от дублиращия състав като Петко Панайотов, Алесандро Николов и Георги Чорбаджийски текучеството на „Армията“ може да е пагубно.

ЦСКА ще привлече поне един или двама полузащитници, а ако те са класни, ще закотвят на пейката младото трио. Във възраст като тази на Чорбаджийски, Панайотов и Николов игровата практика е от най-съществено значение. Сега за феновете на ЦСКА остава да се наслаждават на игрите им в предсезонната подготовка. След това привържениците трябва да осъзнаят, че има йерархия, която трябва да се измине и тогава младоците могат да бъдат фундаментални за първия състав. Дотогава – подкрепа и обгрижване в дублиращия състав, или надежда за игрово време там, където младоците ще отидат под наем.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Иван Алексов
Иван Алексов
Иван Алексов е спортен журналист и анализатор с богат опит зад гърба си в редица спортни медии. Той отразява актуалните новини за футбол, баскетбол и други спортове.
Коментирай

Няма коментари.