ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Германия е на върха, но показа, че все още е много уязвима

0
Никлас Фюлкруг
Швейцария - Германия, Никлас Фюлкруг (Снимка: БТА)

Германия спечели своята група „A“ на ЕВРО 2024, макар че не изигра най-добрия си мач срещу Швейцария. Домакинът на турнира се представи доста под нивото, което показа в първите сдве срещи срещу Шотландия (5:1) и Унгария (2:0) и беше близо до първата си загуба, но стигна до равенство 1:1 след късен гол на резервата Никлас Фюлкруг в самия край на срещата.

Иначе, „кръстоносците“, които изиграха много силен мач, особено в защита, поведоха в 28-ата минута, когато Дан Ндойе се разписа от близко разстояние, а изравнителният гол на Фюлкруг падна във втората минута на добавеното време на двубоя. Отделно, бяха отменени по още едно попадение на двата отбора, а германците удариха и греда малко преди края на редовното време.

Тази развръзка изправя Швейцария пред тежка задача на осминафиналите, където ще се сблъскат с Италия или Хърватия, в зависимост от това кой завърши втори в група „B“. Бундестимът пък ще се изправи срещу втория в група „С“, който в момента е Дания.

Въпреки спечеленото първо място, треньорът на Германия Юлиян Нагелсман може да отнесе критики заради избора си на стартови 11. Специалистът реши да излезе със същия състав за трети пореден мач, а лошата новина бе свързана с централния защитник Йонатан Та, който получи жълт картон, което го вади от сметките на Нагелсман за осминафинала.

Юлиан Нагелсман
Швейцария - Германия, Юлиан Нагелсман (Снимка: БТА)

Германия може и да не е готова, все още, за големите битки

Един от проблемите на Германия под ръководството на Юлиан Нагелсман се забелязва всеки път, когато те се изправят срещу отбор, който се защитава компактно. Без нужните празни пространства за младите звезди Джамал Мусиала и Флориан Виртц се оказа, че германците не бяха в състояние да проникнат в добре подредения тим на Мурат Якин и, естествено, липсваха положения.

Голът за Швейцария постави интересен въпрос: срещу съперник, пълен с опитни играчи, които играят заедно от години, висококачествени защитници и един от най-добрите халфове в този турнир, какво можеше да промени Нагелсман?

Флориан Виртц и Гранит Джака
Швейцария - Германия, Флориан Виртц и Гранит Джака (Снимка: БТА)

Е, той трябваше да се потруди сериозно и направи редица промени в хода на мача. Включването в игра на Нико Шлотербек, Девид Раум, Максимилиан Байер, Фюлкруг и Лерой Сане промени фундаментално състоянието на отбора. Моделът на игра си остана същия, а отново чистите ситуации ги нямаше, което е по-тревожното.

Тук беше важно психологическото предимство, а тази Германия няма опит в подобни битки. Пролича си, че Бундестимът не притежава емоционалната устойчивост като отбор и да се справи с подобно предизвикателство. Вместо това, качеството на техния футбол се влоши – стават неистови, паникьосани, което несъмнено връща спомените за лошите резултати, които имаха през последните шест години.

В крайна сметка голът с глава на Фюлкруг спаси точка и им спечели групата. Но най-важното беше друго – този мач показа колко крехка може да бъде Германия.

Никлас Фюлкруг
Швейцария - Германия, Никлас Фюлкруг (Снимка: БТА)

Как швейцарците направиха Германия да изглежда толкова уязвима?

„Искаме да покажем нашите качества и да дадем на сериозен отпор на Германия“, каза селекционерът на Швейцария Мурат Якин преди мача. Те, обаче, направиха повече от това.

Лесно е да се забрави колко разочароващи бяха Швейцария в квалификациите, когато допускаха късни попадения в твърде много мачове. Отговорът на Якин беше да премине към схема 3-4-3. Швейцария се възползва от това, че Шотландия и Унгария играят с подобна система, така че можеха да изградят своя план от това, което проработи/не проработи в първите два мача на Германия. В техен плюс беше дори и това Нагелсман не направи нито една промяна в стартовия състав за трети пореден двубой.

„Това е отбор, пълен с индивидуално качество“, каза Нагелсман за швейцарците, а нивото и опита им определено е по-добро от това на Шотландия и Унгария. Основната петица пред вратаря Ян Зомер – Рикардо Родригес (ляв централен защитник), Мануел Аканджи (централен защитник), Фабиан Шар (десен централен защитник) и капитана Гранит Джака (централен халф) имат общо 480 мача помежду си в националния отбор.

Джавал Мусиала и Гранит Джака
Швейцария - Германия, Джамал Мусиала и Гранит Джака (Снимка: БТА)

Те имат перфектни профили, за да може да окажат нужния отпор халфовете на Германия, по-специално Джака, който беше изключително агресивен към плеймейкъра на Бундестима Тони Кроос, който направи един от най-слабите си мачове в последните десетина години. Малко по-назад по терена пък Аканджи беше като сянка на Кай Хавертц и почти не му даваше възможност да играе с топката, камо ли нещо повече.

Да, Швейцария имаше и малко късмет, когато системата ВАР отмени попадението на Роберт Андрих, но те бяха компактни в защита, принуждавайки германците да стрелят от дистанция. Още един проблем, с който Германия не успя да се справи, бе свободната роля на Мишел Ебишер, който действаше като ляв халф-бек, но успешно действаше и в халфовата линия като номер „8“.

Дан Ндойе открадна шоуто

Какъв по-удобен момент Дан Ндойе да отбележи първия си гол за националния отбор? Малко преди изтичането на половин час игра, 23-годишният нападател се позиционира пред Йонатан Та и засече подканящото центриране на Ремо Фройлер, за да открие резултата.

Дан Ндойе
Швейцария - Германия, Дан Ндойе (Снимка: БТА)

Ндойе впечатли по левия фланг с изявите си като постоянно притесняваше германската отбрана с бързината си, като само две минути след попадението си можеше да отбележи още веднъж, но сантиметри го разделиха от целта, след като се откъсна от Антонио Рюдигер.

В тази връзка, Ндойе също изигра важна роля, когато нямаше топка в крака, като увличаше със себе си именно най-важната фигура в центъра на защитата на Германия – Рюдигер. Много добре пресираше и съотборникът му Фабиан Рийдер, който правеше същото от противоположната страна, а с това отборът на Якин успя в целта си да „претовари“ средата на терена.

Антонио Рюдигер и Мишел Ебишер
Швейцария - Германия, Антоино Рюдигер и Мишел Ебишер (Снимка: БТА)

Определено, Ндойе ще бъде в основата на надеждите на Швейцария в директните елиминации.

Йонатан Та ще трябва бързо да забрави този мач

Това не беше двубой, който Йонатан Та ще запомни с нещо позитивно. Неговото изваждане от игра в 60-ата минута беше показателна, особено, след като получи жълт картон, който ще го извади от сметките за осминафиналите. Но бранителят на Байер Леверкузен се задъхваше срещу тройката в нападение за Швейцария, която го обърка със скоростта и гъвкавостта си.

Той беше изправен от Ндойе при гола за „часовникарите“ и трудно намираше тези пасове между линиите на противника, които правеше с лекота през сезона с „аспирините“. Това беше едно представяне, което определено е притеснителна новина за Германия, която тепърва ще я очакват много по-големи предизвикателства.

Йонатан Та
Швейцария - Германия, Йонатан Та (Снимка: БТА)

Ако можем го оневиним донякъде Та, то той прекара цял сезон в съвсем различна система с трима централни бранители в Леверкузет. Сега Та бързо трябваше да се настрои към новата схема, което не е проста задача, особено като се има предвид колко бързо беше събран този отбор. По същия начин нито Максимилиан Мителщедт, нито Йошуа Кимих се считат за защитници, така че това е още един несигурен слой в защита.

Какви са опциите пред Нагелсман сега? Човекът, който влезе на смяна – Нико Шлотербек, спечели мястото си в отбора, може би, най-вече заради достигането на неговия Борусия Дортмунд до финала на Шампионската лига. Но той играе именно в четворка в защита при „жълто-черните“ и може да се окаже по-подходящ в тази ситуация. По-силният му ляв крак също може да добави повече спокойствие, когато Германия тръгва напред. Кой знае, може би, резултатът от снощния мач можеше да бъде различен, ако той беше титуляр.

Оливие Жиру, Нико Шлотербек, Милан - Борусия Дортмунд
Оливие Жиру, Нико Шлотербек, Милан - Борусия Дортмунд

Какво се случва в група „A“ след изиграването на последните двубои?

Със спечелената точка Германия си осигури първото място в групата, а това означава, че тимът на Нагелсман ще се изправи срещу отбора, който остане втори в група „C“ – Англия, Дания, Словения или Сърбия, на 29 юни. Преди изиграването на тези двубои във вторник на втората позиция са датчаните.

Междувременно, Швейцария ще играе срещу отбора, който завърши втори в група „B“, а това ще бъде един измежду Италия, Албания или Хърватия, също на 29 юни.

Мурат Якин
Швейцария - Германия, Мурат Якин (Снимка: БТА)

В другия мач от групата Унгария победи много драматично с 1:0 Шотландия. Победното попадение беше отбелязано от Кевин Чобот, който прониза вратата на шотландците дълбоко в добавеното време.

Мачът, обаче, беше помрачен от ужасяващ инцидент с футболиста на „маждарите“ Барнабас Варга, който беше изнесен на носилка. След сблъсък с вратаря на шотландците Ангъс Гън, Варга се свлече на тревата в безсъзнание, което донесе спомените от инцидента с Кристиан Ериксен преди три години. Според последните информации, Варга има няколко лицеви фрактури, а освен това е получил мозъчно сътресение. Той е претърпял успешна операция и е в съзнание, като се очаква да бъде изписан от болницата в Щутгарт в сряда, 26 юни.

Ангъс Гън и Барнабаш Варга
Шотландия - Унгария, тежкият инцидент между Ангъс Гън и Барнабаш Варга (Снимка: БТА)

Барнабаш Варга
Шотландия - Унгария, Барнабаш Варга изпадна в безсъзнание след зловещия инцидент с вратаря Ангъс Гън (Снимка: БТА)

Барнабаш Варга
Шотландия - Унгария, Барнабаш Варга е изнесен на носила след ужасяващия инцидент (Снимка: БТА)

Успехът запази минималните шансове за унгарците за класиране на осминафиналите в турнира, като те трябва да изчакат развръзките от мачовете и в останалите групи. Шотландия се присъедини към Полша и напуска турнира.

Доминик Собослай
Шотландия - Унгария, Доминик Собослай (Снимка: БТА)
Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.