ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Големите проблеми за решаване пред Манчестър Юнайтед и Тен Хаг

0
Ерик тен Хаг
Астън Вила - Манчестър Юнайтед, Ерик тен Хаг (Снимка: БТА)

Намираме се в един от кратките периоди без мачове на клубните отбори, а феновете на Манчестър Юнайтед не са напълно сигурни дали искат това време да свършва. „Червените дяволи“ са далеч от най-добрата си форма и въпросите около бъдещето на отбора все повече се задълбочават. Реално, единственият път, когато Ман Юнайтед имаше по-лош старт на сезона във Висшата лига, датира от времената на Джордж Бест и Денис Лоу.

Поредицата от нежелани подобрени рекорди на Ерик тен Хаг доведе до това клубът да направят най-лошия си старт сезон в историята на Висшата лига. Беззъбите „червени дяволи“ влязоха във втората международна пауза през кампанията на 14-ата позиция, като вече изостават от лидера и големия враг Ливърпул с двуцифрен брой точки.

Със затворения трансферен прозорец те вече нямат как да купят нови играчи (най-вече бивши футболисти на Тен Хаг от Аякс и Ередивизи), но има някои неща, които могат да бъдат попревени, за да се избегне още по-сериозно пропадане на отбора.


Несигурността около поста на Ерик тен Хаг

Ерик тен Хаг

Бъдещето на нидерландеца вече се превърна в много досадна тема за разговор още, откакто той загуби втория си мач начело на клуба от Брентфорд по унизителен начин с 0:4. Шушуканията, че ръководството, че стои зад Тен Хаг се сблъскват сериозно със слуховете за предстоящото назначение на Томас Тухел.

Ветеранът при „червените дяволи“ Джони Еванс призна, че несигурността, която се върти около Тен Хаг, „действа върху играчите“, но след това той леко „разсея“ слуховете, след като спомогна за „сухата“ мрежа на отбора в гостуването на Астън Вила преди паузата.

Каквото и решение да вземат новите съсобственизи от INEOS, ще бъде много по-добро от оглушителното мълчание около продължаващата несигурност.

Хаосът в полузащитата

Тен Хаг имаше две снимки на Йохан Кройф, окачени на стените на офиса му в Аякс.

„Прилагам идеалите на Кройф в сегашната си работа“, настояваше гордият тогава нидерландец, но представянето на неговия Юнайтед противоречи на всичко, което неговият сънародник проповядва.

Коби Мейно и Ерик тен Хаг
Полузащитникът на Манчестър Юнайтед Коби Мейно в разговор с мениджъра Ерик тен Хаг (Снимка: БТА)

Футболната философия на Кройф може да се сведе до две прости направления: направи терена възможно най-голям, когато владееш топката, и възможно най-малък без нея. Манчестър Юнайтед „се опитва“ да прави точно обратното, предлагайки зейнали пропас, през които опонетите им да преминават, когато той погрешно се опитва да натисне и да се настани дълбоко в противниковото поле едновременно.

Тези „дупки“ се появяват в центъра на терена, поради което Коби Мейно изглежда се състарява все повече и повече с всеки изминал мач, защото не може да удължи сам разградената халфова линия на „червените дяволи“. Но това е така, защото нападателите и защитният ариергард не работят в унисон. Докато атаката натиска половинчато, защита, която никога не се славела с голяма бързина, се задържа все по-близо и по-близо до наказателното си поле, „разтягайки“ отбора като акордеон. Точно така се получават и тези пробойни в халфовата линия – заради огромното разстояние между играчите в защита и така.

Коби Мейно
Полузащитникът на Манчестър Юнайтед Коби Мейно (Снимка: БТА)

еждат дори по-уязвими, когато държат топката, защото се панират, когато съперникът опита да я отнеме и да контраатакува, където и да е в собствената им половина. И трите гола на Ливърпул в мача през септември на „Олд Трафорд“ паднах, след като кълбото беше много лесно загубено, докато Барт ван Роой от Твенте и Мики ван де Вен от Тотнъм Хотспър успяха бързо да пробият „мекият“ център на Юнайтед след именно загубена топка.

Липса на доверие в собствените си тактически идеи

„Искаме да бъдем най-добрият отбор в света при преход от защита в нападение и обратното. Искаме да изненадваме. Искаме да играем динамично, искаме да играем със скорост, искаме да играем агресивно, защото това е Юнайтед“, заяви Тен Хаг през лятото на 2023-а година.

Подопечните на нидерландския треньор опитаха да изпълнят това изискване през миналия сезон, превръщайки се в единствения клуб от Висшата лига, направил повече от 100 директни атаки. Почти една четвърт от големите шансове на Юнайтед са дошли именно по такъв начин.

Расмус Хойлунд
Нападателят на Манчестър Юнайтед Расмус Хойлунд (Снимка: БТА)

През новата кампания само три клуба са опитали по-малко удари след бързи пробиви, тъй като Юнайтед все още чака първи гол от този тип „печеливша“ атака. Завърналият се от контузия Расмус Хойлунд също страда изключително много от цялата ситуация, защото не е получил почти никакви шансове за попадение.

Новата основна роля на крайните защитници на Юнайтед, частично продиктувана от профила на Нусаир Мазрауи и играещия с десен крак Диого Далот отляво, допринесе за притъпената атака на Юнайтед. Ето защо на „Олд Трафорд“ стискат палци за това Люк Шоу да се завърне в игра колкото е възможно по-скоро, но преместването на Далот на естествната му позиция отдясно също може да помогне.

Казусът с Бруно Фернандеш

Бруно Фернандеш получи червени картони в два последователни мача, но има много по-големи проблеми от дисциплината му в последно време. Капитанът на клуба създаде само шест шанса във Висшата лига в първите седем мача този сезон, половината от които дойдоха по време на втория двубой от кампанията при загубата с 1:2 от Брайтън. Цели 68 играчи от Висшата лига бяха по-ефективни в последната третина от португалеца, включително бившият му съотборник в Юнайтед Арън Уан-Бисака, сочи статистиката на FBref.

Бруно Фернандеш
Капитанът на Манчестър Юнайтед Бруно Фернандеш (Снимка: БТА)

След средно повече от три ключови подавания на мач през предходните две кампании, показателите на Фернандеш в това отношение паднаха до незначителните 0,9. Последният път, когато португалецът създаваше средно по-малко от един шанс на двубой, беше преди почти десетилетие, по време на втория му сезон в Удинезе през сезон 2014/2015.

Юнайтед разчита основно и е сериозно зависим от креативната игра на своя капитан още от пристигането му в началото на 2020-а година. В известен смисъл е забележително, че „червените дяволи“ едва сега усещат болезнените последици от спадащата му форма. Показателно е, че търсещият все още първа победа през сезона Кристъл Палас има повече удари от Ман Юнайтед – 92 (десета позиция по този показател) срещу 89 (11-и) и само борещия се за оцеляване Саутхемптън има по-малко голове (4) от отбора Тен Хаг през кампанията до момента.

Бруно Фернандеш
Капитанът на Манчестър Юнайтед Бруно Фернандеш (Снимка: БТА)

От лятото на 2023-а година Фернандеш има 75 мача за клуба и страната си, като е пропуснал само шест двубоя. Португалският национал отново е в движение с „мореплавателите“ с гостувания на Полша, където бе титуляр и бе изваден чак в добавеното врем, и на Шотландия във вторник. Със сигурност, обаче, му трябва известна почивка от поемането на тежестта на цялата атакуваща продукция на Юнайтед.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.