10LV Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Георги Чорбаджийски блести най-ярко в новата „червена“ вълна

0
Георги Чорбаджийски
Снимка: БТА

ЦСКА онагледи идеята си за „побългаряване“ на отбора. До скоро четохме заглавия като „Историческо: Без българин за ЦСКА във Вечното дерби“. Сега не къде да е, а в Разград започнаха четирима наши сънародници, а още толкова влязоха като резерви. Общо петима от тези футболисти бяха до 21 г.

Тази нова „червена“ вълна тепърва трябва да получава още вот на доверие, а не да бъде забравена с няколкото очаквани трансфера на чужденци в близките дни. В нея се отличава нападателят Георги Чорбаджийски. Братът на бившия капитан на ЦСКА – Божидар, се бори като лъв за всяка педя терен в Делиормана. Той вече има няколко мача на сметката си от края на миналия сезон, като веднъж тогава бе и титуляр.

Сега записа 85 минути. Отчете се с 1 точен удар, 2 успешни пробива от 3 опита, 10 от 12 успешни подавания, 6 от 13 спечелени единоборства, от които 4 от 5 при въздушните. Това срещу считаната за най-добра защита в България с национал на Швеция за 2,2 милиона евро. Бе фаулиран веднъж, а самият той извърши две нарушения. Като слабост може да се отчете, че цели 7 пъти е загубил притежанието на топката. Върху това Томислав Стипич и колегите му от треньорския щаб трябва да работят.

Георги Чорбаджийски и Матиас Фаетон
Георги Чорбаджийски и Матиас Фаетон (Снимка: cska.bg)

Чорбаджийски показа голям хъс и агресия още от първата минута и беше важна част от пресата на „червените“. За разлика от Тобиас Хайнц, например, който често закъсняваше и оставяше празни пространства при изнасянето на съперника. Тепърва младият Георги много ще се развива, а с показаното до тук, както и в предсезонната подготовка, дава сериозна заявка за титулярното място занапред.

19-годишният столичанин влага много от себе си при играта без топка и постоянно се движи. Очаква се в хода на сезона кондиционната му подготовка, както и на останалите, значително да се подобри. Като доказателство за големия периметър, който Чорбаджийски покрива, е следващото изображение с местата на терена, където Чорбаджийски е владеел или атакувал топката:

Владение
Чорбаджийски срещу Лудогорец (Източнк: Sofascore)

Оценка

В една от популярните международни платформи за анализи Божидар Чорбаджийски е с 6,9 по десетобалната система за мача в Разград. Единствено Джонатан Линдсет (7,1) от атакуващите футболисти има повече. Тобиас Хайнц е с оценка 6,6. Петко Панайотов и Улаус Скаршем получават по 6,1.

Черноработникът Марселино Кареасо (6,8) и Тибо Вион (6,8) също са се справили с една идея по-зле. Техните задачи обаче са коренно различни на терена и трудно можем да ги сравняваме с нападателя.

Божидар и Георги Чорбаджийски
Божидар и Георги Чорбаджийски (Снимка: stalmielec.com)

По стъпките на брат си

Сходствата между Георги и Божидар не са малко. Баткото на нападателя също премина всички юношески гарнитури на Академия ЦСКА. Впоследствие стана капитан на отбора, а наскоро в предсезонната подготовка Георги усети чувството да сложиш тежката лента. И двамата са били част от младежкия тим на България, а тепърва 19-годишният атакуващ футболист има да работи здраво за място и при мъжете.

Основната разлика между тях е позицията им на терена. По-големият с 9 години Божидар е централен защитник. Той изигра четири пълни сезона в ЦСКА преди трансфера му в румънския гранд ФКСБ. Сега играе за унгарския ДВТК. Любопитен момент е, че се изправиха един срещу друг в приятелската среща между „армейците“ и полския Стал Миелец зимата на 2022 година. Тогава Георги тъкмо бе хванал окото на Стойчо Младенов, който го включи в групата за мача с Рома (2:3) и го взе за зимна подготовка. Божидар пък защитаваше цветовете на полския състав.

Божидар и Георги Чорбаджийски
Божидар и Георги Чорбаджийски (Снимка: stalmielec.com)

Скандал с първия договор и интерес от Дженоа

Името на Георги Чорбаджийски бе свързано с не особено приятна информация преди две години. В редица медии бе анонсирано, че той е поставил много високи условия на ЦСКА за първия си професионален договор. Това е вбесило ръководството, защото те са били като за утвърден играч, а не подхождали на такъв без нито един официален мач. Впоследствие младокът бе върнат в академията, а премина и през дублиращия тим в Трета лига.

Не е ясно дали мениджъри са размътили главата на големия талант, но месеци по-късно всичко вече бе забравено. Интерес към него имаше от италианския елитен Дженоа, който малко преди това бе привлякъл Йоан Борносузов – друг „червен“ талант. На Ботуша дори се появи информация, че са приготвени пари за евентуалния трансфер, но в крайна сметка не стана ясно защо сделката пропадна.

Самият Йоан пък наскоро се завърна в Борисовата градина и двамата с Георги отново се събраха. Феновете се надяват дуото да покаже нужните умения в предстоящите мачове, а защо не и да води атаката сезони наред. Предстоят две наглед по-леки срещи на столичния гранд, а това е отлична възможност за младоците да открият головата си сметка. В събота съперник е Хебър, а седмица по-късно новакът Спартак Варна.

Йоан Борносузов
Йоан Борносузов (Снимка: CSKA.bg)
Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Красиан Митев
Красиан МитевКрасиан Митев е български спортен журналист и анализатор. Работил е за редица спортни медии, сред които Топспорт, Боец, Sportnamasa и още други. Красиан има роля в проверката и верификацията на казината и букмейкърите в сайта Nostrabet.
Коментирай

Няма коментари.