ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Франция и Англия ще приспят съперниците си до финала

0
Франция
Снимка: БТА

Франция и Англия са като скачени съдове от началото на ЕВРО 2024. В осминафиналите „Петлите“ победиха с 1:0 Белгия след автогол и затвърдиха тенденцията да се мъчат пред съперниковата врата. Ден по-рано „трите лъва“ се измъкнаха в последните секунди за 1:1 срещу скромния отбор на Словакия, а Хари Кейн спаси положението в продълженията.

Преди това и французи, и англичани отбелязаха едва по два гола в груповата фаза. В началото всички решиха, че основните фаворити пестят сили, но с всеки изминал ден от футболния форум критиките се увеличаваха. Селекции за по повече от милиард и половина евро минаха по терлици срещу крайно непретенциозни отбори, за които е успех да са в Германия това лято.

От друга страна – двата основни фаворита за титлата вече са на четвъртфинал. Мисията им поне за сега е изпълнена, а никой не съди победителите.

Хари Кейн
Англия, Хари Кейн (Снимка: БТА)

Приликите са удивителни

Англия и Франция разполагат с изключително скъпи футболисти в своите атаки. Те са едни от най-добрите нападатели на нашето време, а все така буксуват вече четири поредни мача. Хари Кейн отбеляза 36 гола в 32 срещи от Бундеслигата през изминалия сезон, а Килиан Мбапе на свой ред наниза 27 в 29 кръга от Лига 1. За сега футболист на Грузия има повече попадения от тях на ЕВРО 2024. 

Много повече се очакваше и от суперталанти като Фил Фодън, Букайо Сака, Маркус Тюрам, Антоан Гризман Рандал Коло Муани – все играчи за стотици милиони евро. Които сами решават мачовете в своите клубове. Националните отбори обаче са друга бира, а не бива да забравяме и дългия сезон, след който очевидно умората да не си казва думата. 

Със защита ли ще бъде спечелена титлата?

Положителната страна от играта на двете футболни суперсили е здравата защита. До сега Франция допусна само един гол и то от дузпа. Полякът Роберт Левандовски беше точен за крайното 1:1. Три пъти селекцията на Дидие Дешан опази мрежата си суха. Гарет Саутгейт, отявлен почитател на стегната игра в дефанзивен план, може да се похвали със само две допуснати попадения от неговите момчета. 

За сега и двата тима спазват строго тактическите указания на своите треньори и гледат повече да не допускат грешки, отколкото да предлагат красив футбол на своите фенове. Мнозина трезвомислещи биха казали, че това е печеливша стратегия. И с нея се взимат купи. На другия полюс се четат мнения как атаката е най-добрата защита и подреждането на французи и англичани по този начин е жалко за футбола.

Антоан Гризман
Франция, Антоан Гризман (Снимка: БТА)

Двата отбора са антипод на Испания

Нападателите на Франция и Англия притежават страхотна скорост, но почти не я използват. За разлика от тях испанците са оставени да творят и показват най-хубавия футбол до момента. Младокът Ямин Ламал не излиза от заглавията на пресата. Нещо, което дефанзивните стратегии не биха позволили на френските и английските му колеги. 

Испания е с четири победи от четири мача и голова разлика 9:1. Иберийците може да нямат желязната защита на споменатите две сили, но пък и не им се налага да тестват своята. Защото топката е перманентно в противниковата половина. 

Всичко това на фона на факта, че „Ла Фурия“ беше в най-тежката група с Хърватия и Италия. 

Предстои да разберем дали забавлението на терена ще се окаже печеливша стратегия или пък Англия и Франция ще „приспят“ съперниците си, както го правят до момента. Защото кръговете си минават, критиките не спират, но пък и отборите вървят напред в турнира. Въпросът е до кога? 

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Красиан Митев
Красиан МитевКрасиан Митев е български спортен журналист и анализатор. Работил е за редица спортни медии, сред които Топспорт, Боец, Sportnamasa и още други. Красиан има роля в проверката и верификацията на казината и букмейкърите в сайта Nostrabet.
Коментирай

Няма коментари.