ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Англия печели по шампионски или просто толкова си може?

0
Гарет Саутгейт
Снимка: БТА

Англия търпи ежедневни критики с представянето си на ЕВРО 2024. Селекцията на Гарет Саутгейт завърши на първо място в групата си, след като постигна победа над Сърбия (1:0) и равенства с Дания (1:1) и Словения (0:0). Пет точки се оказаха достатъчни на „трите лъва“ за челото.

На пръв поглед целта е изпълнена. Благодарение на първата позиция в групата Англия има за съперник отбор, завършил на трето място, в лицето на Словакия. Разликата в класите е огромна и британците би трябвало да прегазят своя опонент. Притеснителна е продукцията. На Албиона скептиците са все повече, след като отборът вкара едва два гола в първите си три мача на германска земя. Очакванията бяха за много повече в предни позиции от Хари Кейн и компания.

Здравата защита на звездните нападатели

Бърза справка в авторитетния портал „Transfermarkt“ показва, че атаката на Англия е оценена на космическа сума: Хари Кейн (100 милиона евро), Букайо Сака (140 милиона), Фил Фоудън (150 милиона), Джуд Белингам (180 милиона). От резервните нападатели и атакуващи халфове няма играч за под 50 милиона от европейската валута. Ясно е, че цените на повечето играчи са надути заради комерсиализирането на Висшата лига и лудите пари, които вадят нейните представители за попълнения.

Все пак те очертават ясни граници какво можем да очакваме от такива футболни звезди, с които разполага настоящото поколение на британците. Нека оставим настрана двата гола – ако бяха паднали след куп пропуски, десетки положения на мач и луд късмет – ОК! Такова нещо обаче не стои на дневен ред. Съставът е беззъб. Подава си топката по ширината на игрището без каквато и да е креативност. Срещу тази Англия защитите на Сърбия, Словения и Дания изглеждаха като световни величини.

Да, отборът не допуска и много голове с такава тактика. Англичаните инкасираха само едно попадение. Но пък и тепърва ще срещат тимове с далеч по-класни нападатели от тези на изброените страни.

Англия
Англия (Снимка: БТА)

Шампионска ли е тази игра?

Клишето гласи, че мачове се печелят с атака, но титли с добра защита. По друг начин казано – по-добре 1:0 с грозен футбол, отколкото 0:0 с красив. Тези идеи едва ли се харесват на Албиона, където искат националната селекция да твори по германските терени, но пък имат и много поддръжници.

Очакваше се Англия да тръгне пестеливо, за да разпредели добре силите си в хода на дългия турнир. След три мача обаче може да се говори за тенденция. Ако не става дума за някаква свръхпестеливост от момчетата на Саутгейт. На практика те не застрашиха и за момент своето класиране напред. 

Показателен ще е още първият мач срещу Словакия в осминафиналите.

Давид срещу Голиат

Английският отбор е оценяван на над милиард и половина евро! Този на словаците пък струва десет пъти по-малко – 156 милиона. Не е случайно, че страната е на 48-а позиция в световната ранглиста на ФИФА. Отпадане от този съперник би било катастрофално за Англия и исторически кошмар.

С друг треньор „трите лъва“ биха отнесли Словакия със сериозен резултат, но мнозина се съмняват да видим нещо по-различно от досегашната тактика. Англия ще контролира топката в огромни периоди от мача, лимитирайки играта на съперника. Колко ще са полезни отново монотонните подавания предстои да разберем.

След първите два кръга британците бяха на второ място в целия турнир по най-малко очаквани голове или xG. Нашумелият статистически термин показва нагледно какви ситуации са създали за 180 минути. Или по-скоро липсата на такива. Третата среща пък завърши 0:0. Давайки още много хляб на критиците.

Хари Кейн
Англия, Хари Кейн (Снимка: БТА)

Анкета

Общо гласували 1
Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Красиан Митев
Красиан МитевКрасиан Митев е български спортен журналист и анализатор. Работил е за редица спортни медии, сред които Топспорт, Боец, Sportnamasa и още други. Красиан има роля в проверката и верификацията на казината и букмейкърите в сайта Nostrabet.
Коментирай

Няма коментари.