10LV Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Ел Маестро е добре да знае, че със страх не се играе

0
Нестор Ел Маестро
Снимка: LAP.bg

Пореден сезон ЦСКА преследва така бленуваната 32-а титла на България. Най-успешният роден отбор вече отгледа едно поколение „армейци“, които никога не са го виждали със златото. Нестор Ел Маестро има за задача да разгадае ребуса как Лудогорец най-сетне може да бъде свален от върха. Тази година и Черно море се намеша в играта, като в момента трите отбора имат по 45 точки.

Именно „моряците“ приемат ЦСКА тази събота от 15:15 часа на „Тича“. Мачът е много важен и за двата отбора, защото при загуба биха изостанали на цели 6 точки от Лудогорец, който има една среща по-малко. Историята показва, че отвори ли Разград напролет подобна разлика – стопяване няма.

Именно затова е много важно „червените“ да победят. Вероятно мнозина си правят сметки, че равентството на „негостоприемен стадион“ е приемлив вариант. Би било страхотно, ако подобни мисли не минават през главата на Ел Маестро. Специалистът често търпи критики за твърде защитната стратегия в дербитата с отбори от Топ 6. Така беше и при първия му престой преди пет години.

ЦСКА
Футболистите на ЦСКА демонстрират все по-сплотен колектив (Източник: facebook.com/cskasofiaofficial)

Есента ЦСКА изпусна преднина от един гол и завърши наравно с Черно море (1:1) на „Армията“. Със същия резултат приключи и Вечното дерби с Левски. Упреците след тези два мача бяха свързани с това, че 31-кратният шампион разполага с далеч по-класен състав от тези два отбора. Вместо да владее инициативата и да натика съперника в собственото поле… ЦСКА гледаше да не загуби.

Е, не го стори, но пък изпусна четири точки само от тези два сблъсъка. В същото време допусна две крушения срещу Лудогорец (0:3, 0:1), където отново отборът излезе със страх. Нито един футболист на ЦСКА няма право да стъпва на терена като обречен, дори и срещу себе си да има Байерн Мюнхен или Ливърпул. Историята е свидетел.

Нестор излиза смело срещу по-леките съперници и там точки почти никога не се губят. Ботев Враца можеше да отнесе и „шестица“ в столицата, но гредите, страхотният вратарски рефлекс и неточният с милиметри мерник оставиха мача на 3:0. Сега Черно море ще излезе да играе футбол, а няма да се затваря в своето поле. В такъв мач ЦСКА може да отбележи дори повече попадения, стига да не залага на прагматизма, а след това да слушаме клишета как „в дерби не се гледа кой играе по-добре, а кой печели“.

ЦСКА
Феновете на ЦСКА пътуват навсякъде с отбора (Снимка: LAP.bg)

Напротив. Излез да смачкаш съперника от първата минута, пък после обяснявай врели-некипели. Именно това видяхме от ЦСКА при гостуването на Локомотив Пловдив (2:0). Един от малкото големи мачове, в които Ел Маестро хвърли двама централни нападатели с идеята за сериозен натиск от самото начало. А тогава „железничарите“ бяха в челото и биеха наред. Такъв стил иска да гледа Червена България. Тя ще прости и равенство след сърцата игра и много пропуснати положения.

Няма да прости обаче страхлив ЦСКА, който разчита на индивидуален проблясък от Фернандо Каранга или Тобиас Хайнц, а през останалото време се чуди как да руши играта и безидейно дава дълги топки към нападателя. Всичко е в ръцете на треньора. От него зависи кое лице на „армейците“ ще видим в събота. В едно интервю преди време сърбинът беше обяснявал, че не можеш да контролираш футболистите в големи мачове, защото всички стратегии свършват с първия гол или спорно положение. Дали?

Черно море показа много слабости срещу Лудогорец (1:3) и в лагера на столичния гранд трябва да са ги анализирали. Шансът варненци да запазят високото темпо цял сезон е малко над нулата и ще бъде лаишко да не се възползваш от един разклатен отбор. Който е без голямата си звезда Алекс Фернандес, чакащ всеки момент трансфер в чужбина. 

Тобиас Хайнц, ЦСКА, Черно море
Тобиас Хайнц, ЦСКА - Черно море (Снимка: LAP.bg)

Ако отново се върнем към мача от 26-и август, ще забележим как ЦСКА се дръпна назад второто полувреме и остави Черно море да реди положение след положение. Вместо да сложи точка на спора с втори гол, столичният гранд допусна такъв. Нека приемем, че играчите не са били в оптимално кондиционно състояние след „провалената подготовка“. Сега Ел Маестро проведе целия лагер по свой модел и място за оправдания няма.

Също така теренът на „Тича“ не е „тежък“ отдавна. Елиминирахме още едно потенциално оправдание. Очакванията са секторът за гости да се пръска по шевовете, така че е спорно и колко по-силна ще е домакинската подкрепа. За съдии няма какво да се говори. Да, възможно е и дори напълно вероятно да възникнат полемични ситуации в битка с голям заряд. Никой обаче не е виновен на Амос Юга и Тибо Вион, че си изкарват почти всеки мач жълт картон от нищото. Не са реферите отговорни за слабата дисциплина на „червените“.

Място за оправдания няма. Всеки с ЦСКА в сърцето иска да види офанзивен отбор в събота. Тактиките по пазене на резултата и „напред каквото стане“ могат да доведат единствено негативи. След всички изложени примери можем спокойно да заключим, че „армейците“ единствено си патят от тях, а когато излязат да мачкат съперника без страх, постигат знаменити победи.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Красиан Митев
Красиан МитевКрасиан Митев е български спортен журналист и анализатор. Работил е за редица спортни медии, сред които Топспорт, Боец, Sportnamasa и още други. Красиан има роля в проверката и верификацията на казината и букмейкърите в сайта Nostrabet.
Коментирай

Няма коментари.