ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Цунами е откритието на сезона за Левски и Генчев

0
Цунами, Джейсън Локило, Левски - ЦСКА
Снимка: БТА

Въпреки че Кристиан Макун се превърна в големия герой за Левски срещу ЦСКА (1:0), имаше още един бранител в синьо, заслужаващ това звание. Цунами. Капитанът. Бразилецът има честта да носи тежката синя лента и в съботния следобед доказа, че решението на Станислав Генчев е право в целта. Цунами е достатъчно опитен, има лидерски качества, гори на терена и е сравнително постоянен в изявите си с екипа на Левски. Звучи като перфектната опаковка на капитан, нали?!

Само че извън тези външни белези, Цунами стана различен футболист през този сезон. Тактически. Южноамериканецът, с номинална позиция ляв бек, вече е лявостоящ централен защитник в постройка 3-5-2. Или с други думи – с трима в защита. И в този вариант на „синия“ ариергард Цунами преоткри себе си, защото изглежда на най-точното възможно място.

Като стил на игра Цунами се доближава до модерните крайни бранители от формация с трима в защита. Алесандро Бастони, Йошко Гвардиол…сещате се, но нека се прави разлика от класата на италианеца и хърватина спрямо тази на Цунами. Тези, които могат да сноват и по-напред по терена, не само да седят в една линия с останалите двама. В случая на Цунами те най-често са Кристиан Димитров и Келиан ван дер Каап. Триото изгради страхотна спойка, за която има логичните обяснения.

Левски
Левски - ЦСКА, отборът на "сините" (Снимка: БТА)

Физическите данни на Цунами

28-годишният бразилецът е висок почти 190 сантиметра – крайно нехарактерно за ляв бек, какъвто по презумпция е Цунами. Но подобен ръст му помага особено много, когато е в ролята на централен защитник. Цунами печели доста от въздушните единоборства на позицията си, а с това улеснява и работата за втора топка от опорните полузащитници – най-вече Карлос Охене. Дефанзивните способности на бразилеца са вече пословични.

С високия си ръст от 1.89 м. Цунами е опасност и за противниковите защити. Нерядко бразилецът се включва в атака при статични положения. А малко по-често центриранията го намират. Именно с едно такова подаване от корнер Цунами донесе много важна победа на Левски във Варна. Това бе и дебютният му гол за „сините“, дошъл преди около две години вече. През миналия сезон пък Крумовград и Ботев Пловдив си изпатиха от безспорно добрата игра на Цунами с глава.

Вандерсон Цунами
Левски - ЦСКА, капитанът на "сините" Вандерсон Цунами (Снимка: Facebook.com/ПФК ЛЕВСКИ / PFC LEVSKI)

Опитът на Цунами

Както написахме и по-нагоре, Цунами е вече а 28 години. Наивно е да се смята, че той може да вдигне сериозно класата си в следващите 7-8 години от кариерата до предполагаемия ѝ край. Но с дотук натрупания опит – и в Бразилия, и в Левски, където е вече 2.5 години, Цунами показва колко поливалентен може да бъде. Неведнъж бразилецът бе ползван дори като дефанзивен халф в отсъствието на Охене. С целия си арсенал от качества Цунами попълва впечатляващите три позиции. Всеки треньор мечтае за подобна вариативност и Цунами я осигурява безропотно.

Бразилецът е готов да играе и в полузащита, и на фланга, и в защита за Левски, който вече е в сърцето му…А и на главата с традиционното изписване на буквата „Л“ преди важните мачове на „сините“. Ритуалът с прическата даде резултат на два пъти – във финала за Купата на България през 2022 година и сега, преди броени дни, когато Левски надви ЦСКА за шампионат. 

И ако Станимир Стоилов откри Цунами и го доведе в Левски, то Станислав Генчев изцяло го ребрандира в сегашната му солидна визия на централен защитник.

Цунами, Аарон Исека, Левски - ЦСКА
Цунами, Аарон Исека, Левски - ЦСКА (Снимка: БТА)

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Иван Алексов
Иван Алексов
Иван Алексов е спортен журналист и анализатор с богат опит зад гърба си в редица спортни медии. Той отразява актуалните новини за футбол, баскетбол и други спортове.
Коментирай

Няма коментари.