10LV Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

ЦСКА отдавна имаше нужда от треньор „армеец“!

0
Александър Томаш
Снимка: БТА

Александър Томаш започва да влиза в сърцата на феновете на ЦСКА. Дори и без мачове, където да се види на практика какво е работил с футболистите, отдалеч личи колко е отдаден на целия процес. В петък той даде първата си пресконференция начело на 31-кратния шампион и затвърди позитивното впечатление. Да, вече изведе състава и при това загуби с 0:1 от Ботев Пловдив, но тогава бе начело от едва три дни. Смехотворно е да му се търси сметка за каквото и да е било във въпросния мач.

Сега „червена“ България очаква от Томаш първа победа – при визитата на Локомотив София в понеделник. ЦСКА трябва да спечели. Започна сезона отчайващо – 5 загуби за 6 кръга. В момента няма нито един отбор с по-малко точки от „армейците“ в Първа лига! За клуб, дал 4 милиона евро за селекция през лятото, подобни резултати са крайно недопустими.

Всички с ЦСКА в сърцето се надяват с новия треньор да дойдат и успехите.

Александър Томаш и Лиъм Купър
Старши треньорът на ЦСКА Александър Томаш и защитникът Лиъм Купър (Снимка: Facebook.com/CSKA Sofia FC)

Най-после „армеец“ начело

Отдавна в столичния гранд не е пристигал наставник с профила на Томаш. Той е шампион и носител на Купата на България като футболист с ЦСКА, а вече и над 10 години е в треньорския занаят. Преди него се изредиха Томислав Стипич, Нестор Ел Маестро, а за кратко и Стамен Белчев – все имена без трофей във футбола. Преди малко повече от година пък Саша Илич води 31-кратния шампион на България. Именно при многократния шампион като играч с Партизан „армейците“ бяха толкова близо до златните медали.

Но Сале е легенда на сръбския, а не на родния футбол. При него също имаше въпросителни по отношение на стила на игра, как „червените“ постигат победите си и тн. Алън Пардю дори няма да се коментира. Трябва да се върнем до април 2022-а и Стойчо Младенов, за да стигнем до последното голямо име, свързано с ЦСКА. Проблемът на Екзекутора на Ливърпул беше свързан с търканията между него и ръководството. Сега обаче Александър Томаш се ползва с пълното доверие на собствениците. Осигурени са му желаните трансфери и от него се изисква единствено да работи в правилната посока. Има пълна свобода и поле за изява.

Нестор Ел Маестро
Нестор Ел Маестро (Снимка: БТА)

Край на югославските експерименти

Мнозина подложиха на съмнение избора на Стипич, който макар и да е учил треньорския занаят в Германия, е балканец. Имаше провал и в родната Хърватия начело на Славен Белупо във визитката. ЦСКА вече си изпати доста последните години от треньори, родени в бивша Югославия. Очевидно изборът на такъв не е печеливша формула в най-успешния български клуб. 

Към споменатите вече Ел Маестро и Илич прибавяме Бруно Акрапович, Милош Крушчич и Люпко Петрович. Единствените два трофея за последните 10 години с ЦСКА спечелиха… двама български треньори, които са славили „червената“ фланелка много и като футболисти – Христо Янев и Любослав Пенев! Сега е ред на Томаш.

Александър Томаш
Александър Томаш (Снимка: БТА)

Думите, които феновете искаха да чуят

С първите си интервюта специалистът показва, че знае какво се очаква от него и какви биха били подводните камъни.

„Всеки трябва да подчини собственото си его в името на отбора. ЦСКА трябва да бъде семейство и ще бъде такова. Ще имаме трудни и хубави моменти, трябва да бъдем готови за всичко. ЦСКА не може да представлява по този начин. Тук съм категоричен, смел и нося отговорност! В ЦСКА няма време! Не се притесняваме, че ще вадим кестени с голи ръце. Това е нашият живот, особено за мен.

Това, което виждам в ЦСКА, не ми харесва. В ЦСКА трябват войници! Знам какво представляваше ЦСКА, знам какво е да си на Панчарево, треньорът да обикаля между бунгалата и аз да не смея да го погледна в очите. Това нещо искам да предам и съм убеден, че може да го направим. Всеки един си знае йерархията и всеки един си върши задачите на 100%. Това трябва да направим в ЦСКА и няма да се спрем пред нищо.“

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Красиан Митев
Красиан МитевКрасиан Митев е български спортен журналист и анализатор. Работил е за редица спортни медии, сред които Топспорт, Боец, Sportnamasa и още други. Красиан има роля в проверката и верификацията на казината и букмейкърите в сайта Nostrabet.
Коментирай

Няма коментари.