10LV Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

ЦСКА намери новия си Жанио Бикел

0
Джеймс Ето'о, ЦСКА - Ботев Пловдив, Годуин Коялипу
Снимка: БТА

ЦСКА се активизира на трансферния пазар в последните му часове. Един от „червените“ трансфери е Джеймс Ето’о, който пристига в София от Ботев Пловдив. По непотвърдена информация сумата за трансфера е доста внушителна за родните стандарти. Мълвата е за около 1 милион евро. Цената моментално прави Джеймс един от най-скъпите вътрешни трансфери в историята на ЦСКА. А след подобна сума идват и очакванията. Няма как да бъде другояче.

Ето’о трябва да попълва огромна дупка в зейналата средна линия на „армейците“. В ЦСКА има халфове като бройка, но тези с отличителни дефанзивни характеристики са малцина. Вероятно само низвергнатият Амос Юга и юношата Петко Панайотов могат да влязат в пълното описание на званието „опорен полузащитник“. Марселино Кареасо не е такъв, нито тримата норвежци Джонатан Линдсет, Улаус Скаршем и Тобиас Хайнц. Станислав Шопов пък е подчертано офанзивен халф. Колкото и странно да звучи за гранд като ЦСКА, Ето’о идва с гарантирано титулярно място. Позицията му не му обещава спокойствие, а само много навъртяни километри.

Проблемите в предмостието на отбраната

ЦСКА отдавна изпитва затруднения на позицията дефанзивен халф. От години постът е окупиран от Амос Юга, който е и сред лидерите в съблекалнята. В момента полузащитникът от ЦАР е тотално низвергнат от ръководството на клуба и ако не стане чудо, раздялата е въпрос на време. Когато Юга пристигна на „Армията“, изглеждаше, че ЦСКА най-сетне е прибавил физически силен полузащитник към средната си линия.

В годините назад Кристиян Малинов играеше с огромен хъс и сърце, но просто му липсваха физически показатели. Или мощен партньор до него. Юга вместо да реши проблемите, ги задълбочи. Липсата на скорост у играча се усеща особено силно в централните защитници. Въпреки че Юга покрива немалък периметър, често е жертва на контраатаките на съперника. По чисто техническата причина, че не може да настига опонентите си на терена. Амос винаги е 1-2 секунди след човека, когото трябва да пази, а това обрича всички зад него.

Амос Юга

Идващият Ето’о може да се окаже ключово решение – играч, покриващ огромен периметър, но и с добра скорост. Камерунецът е модерен полузащитник, с голяма динамика в играта си и неплашещ се от физически единоборства въпреки по-скромния си ръст. С който напомня за един бивш футболист на ЦСКА, пълнил празнината между гореспоменатите Малинов и Юга.

Нов Жанио Бикел?

Футболистът от Гвинея-Бисау остава един от най-добрите и подценявани трансфери в ерата „Гриша Ганчев“. Дошъл с немного големи очаквания, Бикел се превърна в истинска преграда в халфовата линия на ЦСКА. Играчът с нидерландска школовка бе изключително ценен на всяка позиция, на която бе използван. Бикел често бе партньор на Малинов или Рубен Пинто в средата, друг път покриваше дупките на десния или дори левия бек. Със своите работоспособност и футболен интелект африканецът имаше малко тайни на терена. Бикел бе продаден и срещу много сериозна сума в американската МЛС.

Напускането на поливалентния играч отвори голяма дупка именно заради многото му функции. Точно от Бикел насам „червените“ нямат подобен черноработник, покриващ няколко позиции. Ето’о се доближава най-много до описанието и именно с неговото привличане ЦСКА може да запълни празнините в състава си. А дадената сума от милион евро може да бъде надградена в пъти, ако камерунецът повтори представянето си от Ботев Пловдив и наистина напомни на Бикел.

Валентин Железов, Джеймс Ето'о, ЦСКА - Ботев Пловдив


Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Иван Алексов
Иван Алексов
Иван Алексов е спортен журналист и анализатор с богат опит зад гърба си в редица спортни медии. Той отразява актуалните новини за футбол, баскетбол и други спортове.
Коментирай

Няма коментари.