10LV Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

ЦСКА на младите и с гегенпрес, това е пътят към прогрес!

0
ЦСКА Лудогорец
Снимка: БТА

Страст. Това ни показа ЦСКА при загубата от Лудогорец (0:1) в неделя вечер. Не бяхме виждали никой отбор да надиграва така шампиона в Разград от дълги години. Ако изобщо е имало. Било то и тимове с огромен бюджет в европейските турнири. Томислав Стипич направи запомнящ се дебют с най-титулувания български клуб, който вдъхва кураж на всеки с ЦСКА в сърцето.

Домакините така и не отправиха точен удар към Иван Дюлгеров. Отбелязаха след нещастен автогол на Християн Петров. „Червените“ пък пропуснаха дузпа чрез Тобиас Хайнц, а и още няколко изгодни ситуации. Владението на топката през цялото време бе около 70% в полза на столичния гранд. Такъв футбол приляга на марката ЦСКА. 

Още от първата минута си пролича почеркът на новия треньор и стила гегенпрес. Има наченки на тотален футбол. В следващите редове ще разгледаме в детайли всичко по-интересно от дербито на първия кръг в Първа лига.

ЦСКА Тобиас Хайнц Серджио Падт
Пропуснатата дузпа от Тобиас Хайнц (Снимка: БТА)

Коренна промяна

Преди по-малко от два месеца в ЦСКА нямаше дори и желание за победа. Сега с почти идентичен състав видяхме борба за всяка топка, хъс, агресия, себераздаване, доминация. „Червените“ не оставиха на изигралия вече два официални мача и пълен със суперзвезди за нашите стандарти отбор да си поеме въздух. Тук визирам изцяло първото полувреме и части от второто, когато силите привършиха, а и голът видимо стъписа младите момчета.

Понякога футболът е несправедлива игра. Чрез стила гегенпрес „червените“ си връщаха топката моментално и преди почивката почти не излязоха от съперниковото поле. Линията на защитата беше изнесена много високо. Натикани в своята половина и видимо притеснени, разградчани на моменти чистеха на посоки. Гостите бяха като рояк пчели, който с всяка следваща минута затягаше все повече обръча около Серджио Падт.

Дори пропуснатата от Хайнц дузпа не спря „армейците“, а в минутите след нея те продължиха да създават положение след положение. Тук трябва да отбележим, че с опитен централен нападател ЦСКА щеше да качи Лудогорец на разлика преди почивката. На моменти някои играчи прибързваха, взимаха грешни решения или отиграваха на пръв поглед нескопосано. Все пак за Георги Чорбаджийски и Петко Панайотов това са първи минути в елита. Братът на Божидар има мач като титуляр от края на миналия сезон и толкова. Резервата Юлиан Илиев е абсолютен дебютант, а Марк-Емилио Папазов също не може да се похвали с особен стаж. Не бива да забравяме, че това е дерби срещу Лудогорец в Разград! А не просто мач.

ЦСКА Лудогорец
Агресия от Тибо Вион в персоналните сблъсъци (Снимка: БТА)

Предизвикани грешки

Стилът гегенпрес изисква огромни физически усилия от всички футболисти. У нас малцина са подготвени за подобно натоварване през цялото време и съвсем логично възможностите на част от играчите не стигнаха. Трябва да се отчете още горещото време, което също изстисква, както и началния стадий на първенството. Тепърва отборът ще навлиза в игрови ритъм. Дори е очудващо колко дълго ЦСКА успя да поддържа дълбоката си преса. И как Стипич научи изпълнителите на този интензитет едва за четири седмици. 

Солиден аргумент за по-ниското качество след почивката е и липсата на достатъчно класа. „Червените“ така и не взеха нужните нападател, крило и ляв бек. Тези три поста трябваше да бъдат подсилени до сега и това е санитарният минимум за ЦСКА през лятото. Влезлият като резерва Матиас Фаетон вероятно няма и да пасне към новата тактика на 31-кратния шампион. Крилото не се връща да помага в защита, което автоматично го прави излишен. Напред от него освен безкраен и ненужен дрибъл друго не видяхме. Жалко е, когато у толкова рязък футболист с отлични технически качества липсва школовка. Няма ги „първите 7 години“ за футбола. А това вече не може да го научи.

Малко преди гола на Лудогорец пък лявата зона на защитата се оголи. Няколко поредни атаки на разградчани минаха оттам и трябваше да светне сигнална лампа за ЦСКА. Сейни Санянг започна да изпуска бързоногите нападатели на Разград, а след тяхно прострелно центриране Петров злощастно засече топката в своята мрежа. ЦСКА има нужда от класен ляв бек, без какъвто изкара миналия сезон. В двубои с отбори от дъното на класирането няма проблем и Сейни да играе, но срещу претендентите за титлата лимитираните му възможности лъсват. Припомнете си как падна голът за Черно море при загубата през пролетта (0:1), който циментира варненци на второ място и в крайна сметка изхвърли столичния гранд от Европа. Густаво Бусато още изтърпява наказание заради едно връщане с глава от центъра…

Томислав Стипич
Томислав Стипич (Снимка: cska.bg)

Загуба, която обнадеждава

Стипич бързо успя да спечели феновете на своя страна. Не се изплаши да пусне две млади момчета още от първата минута в Разград. Нови трима младоци пък влязоха през второто полувреме. И то не да доиграят оставащи секунди. Босненският специалист е успял да мотивира отлично талантите, защото те излязоха много агресивно и надъхано срещу победителя в последните 13 шампионата. Дори и след няколко мръснишки действия на лудогорци, момчетата в бяло запазиха самообладание и не се поддадоха на провокации. А това е много важно и дълги години е било бич за родните юноши.

Не е лесно да натикаш отбор за 45 милиона евро в собственото му поле толкова дълго време. И то като гост. Това показва самочувствие. Всеки футболист на ЦСКА трябва да излиза с такова. До скоро някои само „играйкаха“.

Сега на 31-кратния първенец му престои домакинство на Хебър и гостуване на Спартак. В тези мачове трябва да обиграе своя нов стил. Нужна е и още кондиционна подготовка. Всички с ЦСКА в сърцето се надяват в близките дни да акостират и поне двама-трима класни изпълнители, с които отборът ще изглежда по друг начин. Но системата на игра е ясна. Борба за всяка топка и тотална доминация. Да се заеме мястото на който и да е съотборник при нужда. Никаква мисъл за защитни тактики и отбиване на номера! Топката вече не се изнася в лек тръст, което също вади бавния Амос Юга и други от състава. Но без повече отклонения.

Дано се даде шанс на младите момчета и занапред, защото с такива представяния те доказват, че го заслужават. От днес за утре футболист не се става. Ала вече са калени в едно дерби и вероятно е по-добре за тях, че не победиха. Сега няма да вирнат носовете високо, а още в понеделник ще се завърнат към тежките тренировки.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Красиан Митев
Красиан МитевКрасиан Митев е български спортен журналист и анализатор. Работил е за редица спортни медии, сред които Топспорт, Боец, Sportnamasa и още други. Красиан има роля в проверката и верификацията на казината и букмейкърите в сайта Nostrabet.
Коментирай

Няма коментари.