10LV Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Копа Америка сложи край и даде начало на нова „златна“ ера за Аржентина

0
Аржентина
Аржентина - Колумбия, триумфът на "гаучосите" (Снимка: БТА)

Световният шампион Аржентина защити титлата си на Копа Америка, печелейки рекорден 16-и трофей от турнира, след като във финала победи Колумбия с 1:0 след продължения. В герой за „албиселесте“ се превърна Лаутаро Мартинес, който се разписа в 112-ата минута на „Хард Рок Стейдиъм” в Маями.

Мачът, който се забави с близо час и половина, след като хиляди фенове без билети се опитаха да влязат на стадиона, предложи надлъгване между двата тима в продължение на 90 минути, но бе по-открит в продълженията. Лаутаро, който бе водещият голмайстор на Копа Америка, овладя топката след прецизен пас от Джовани Ло Селсо и отбеляза за 1:0, преодолявайки вратаря на Колумбия Камило Варгас, предизвиквайки бурни празненства сред привържениците на Аржентина. Попадението бе общо 29-о за Мартинес с националния тим на родината му и пето на турнира в САЩ.

Лаутаро Мартинес
Аржентина - Колумбия, Лаутаро Мартинес (Снимка: БТА)

Поредният триумф на аржентинските футболисти идва на фона на успехите им на Световното първенство през 2022-а и Копа Америка през 2021-а година и даде на осемкратния носител на „Златната топка“ Лионел Меси перфектното изпращане във вероятно последния му международен турнир. Той вдигна трофея заедно с другите двама ветерани в състава Анхел Ди Мария, който вече обяви края на кариерата си в националния отбор и Николас Отаменди.

Самият Меси не успя да доиграе двубоя и беше заменен принудително още в 66-ата минута. Звездата на местният Интер Маями нарани десния си глезен още в 36-ата минута след сблъсък със Сантяго Ариас. Въпреки че остана на терена след като получи лекарска помощ, той очевидно имаше трудности до края на първото полувреме. В 66-ата минута обаче Меси трябваше да напусне играта след като падна на терена и напусна накуцвайки. Той се бореше с травма и дискомфорт през голяма част от турнира и пропусна последния мач на Аржентина от груповата фаза на Копа Америка. Камерите уловиха как Лео плаче на резервната скамейка след смяната си, а глезенът му беше видимо подут.

Лионел Меси
Аржентина - Колумбия, Лионел Меси (Снимка: БТА)

Въпреки това, спечелването на Копа Америка превърна Меси в най-титулувания футболист в историята. Аржентинецът вече има 45 трофея в кариерата си – един повече от бившия си съотборник в Барселона Даниел Алвеш.

С националния отбор на Аржентина Меси дълго време не успяваше да постигне нищо значимо, но триумфира в последните две издания на Копа Америка, а между тях вдигна и бленуваната световна титла. Постиженията му с „албиселесте“ включват още олимпийско злато, световна титла за младежи и трофея „Финалисима“.

Лионел Меси
Аржентина - Колумбия, Лионел Меси (Снимка: БТА)

С Барселона аржентинецът има 10 титли на Испания, 4 трофея от Шампионската лига, 7 купи на краля, 8 суперкупи на Испания, 3 суперкупи на Европа и 3 първи места от Световното клубно първенство. Колекцията на Меси се допълва от 2 титли и една суперкупа на Франция с Пари Сен Жермен, както и една Купа на Лигата на САЩ с Интер Маями.

Има нещо специално в Аржентина, но това не е техният футбол. Трикратните световни шампиони изминаха пътя към втора поредна Копа Америка след победата над Колумбия, а това доказа едно нещо: Аржентина продължава да печели. Това правят шампионите.

През последните четири седмици в Съединените щати Аржентина така и не намери най-добрата си форма. Тяхната философия, основана на притежанието на топката, не проработи в пълна степен. Капитанът Лионел Меси, пък беше бледа сянка на себе си.

Осемкратният носител на „Златната топка“ имаше своите проблясъци, но беше възпрепятстван от проблем със слабините след победата в груповата фаза над Чили на 25 юни, ден, след като навърши 37 години. Във финала той беше заменен в 66-ата минута заради болезнена контузия на десния глезен. И все пак, Аржентина си тръгна с третия си пореден голям, ставайки първият южноамерикански отбор, който прави това. Те се изравниха с великия отбор на Испания, който постигна същото постижение с две европейски и едно Световно първенство в периода 2008-а и 2012-а година.

Представянето на „гаучосите“, включително във финала, не беше красиво, естествено и заради грозните сцени извън стадиона, но Аржентина направи единственото нещо, което има значение в спорта. Победата е най-важното нещо. Този отбор е не само най-добрият в историята на страна, а спокойно може да се нареди сред най-великите на всички времена.

„Беше написано – трябваше да бъде така. Сънувах това. Мечтаех, че ще се откажа този начин”, бяха думите на Анхел Ди Мария след триумфа.

„Той имаше някои зрелищни мачове за нас, но днес (б.а. – понеделник) беше един от най-добрите. Той имаше енергията да пресира високо, когато другите се колебаеха. Тичаше като все едно е 25-годишен. Опитах се да го убедя да остане, поне още веднъж да играе пред феновете ни. Той е легенда”, заяви селекционерът Лионел Скалони.

Точно както Аржентина игра за Меси на Световното първенство през 2022-а година, така „албиселесте“ игра за Ди Мария на тази Копа Америка. Той беше почетен вечерта преди финала. Лично Меси връчи на Ди Мария екип на националния отбор с надпис „Gracias Fideo“ и номер „11“, който той носи 145 пъти в кариерата си.

Анхел Ди Мария
Аржентина - Колумбия, Анхел Ди Мария (Снимка: БТА)

Знаем, че Меси е лицето на Аржентина, когато прегърна своя близък приятел, това показа колко важен е бил Ди Мария.

„Мечтаех да се пенсионирам по този начин. Изпитвам толкова много красиви чувства. Ще бъда вечно благодарен на това поколение, което ми помогна да постигна това, което винаги съм искал“, каза още разчувстваният Ди Мария.

Аржентина не изигра най-добрия си футбол, но те вдигнаха своя 16-ти трофей от Копа Америка, като отказаха да загубят. Може би е вярно, че фланелката на Аржентина и всичко, което представлява, може да печели мачове сама.

Нужно е да отбележим, че Колумбия не беше губил в 28 поредни мача. Техният нестандартен стил се хареса на неутралните фенове, а прероденият капитан Хамес Родригес вдъхнови отбора си да достигне третия си финал. Настани се и чувството, че „Лос Кафетерос“ могат да вдигнат трофея за втори път в историята си, защото усетът към топката и упоритостта им ги направиха опасни за останалите съперници. Но всичко това беше разбита на пух и прах след гола на Лаутаро Мартинес в 112-ата минута.

„Един от двамата финалисти поставя началото на нова ера“, каза селекционерът на Колумбия Нестор Лоренцо. 58-годишният аржентинец беше съотборник на Диего Марадона, когато Аржентина загуби финала на Световното първенство през 1990-а година от Западна Германия. В неделя той говори за болката от подобно поражение и изрази съчувствие към своите играчи.

Нестор Лоренцо
Аржентина - Колумбия, Нестор Лоренцо (Снимка: БТА)

Лоренцо каза, че това, което се случва с Аржентина, е нещо много повече от щастливо стечение на обстоятелствата. „Гаучосите“ не успяха да спечелят нищо в продължение на 28 години, докато Меси и съотборниците му не сложиха край на тази суша на Копа Америка през 2021-а година.

„Този състав е със Скалони от седем години – поздравявам ги. Беше грандиозен период. Те не са в серия, това е нова ера за националния отбор на Аржентина. Но ние едва започваме“, каза още Лоренцо.

Тази Копа Америка разкри някои от уязвимите места на Аржентина. Отборите постигнаха успех, като ги атакуваха по крилата, а „гаучосите“ изпитваха сериозни затруднения да затварят лесно мачовете си. Въпреки че нападателят на италианския шампион Интер Лаутаро Мартинес завърши надпреварата като голмайстор №1 с пет попадения, Аржентина така и не успя да отбележи повече от два гола в един мач.

Лаутаро Мартинес
Аржентина - Колумбия, Лаутаро Мартинес (Снимка: БТА)

Копа Америка, обаче, никога не се е основавала на стил на игра. Ако случаят беше такъв, Колумбия щеше да бъде коронован като шампион още преди финалът да е започнал. Когато беше попитан за формата на своя отбор, Скалони винаги избягваше да даде конкретен отговор. След финала, обаче, той отхвърли всички съмнения.

„Удоволствие е да гледам играта на този отбор. Манталитетът е важен фактор, но ако не играеш добре, няма как да спечелиш. Въпреки фактът, че беше тежък и труден мач, отборът игра добре и имаше положения за гол. Ако не играеш добре, има други начини да спечелиш“.

Осанката и стилът на Скалони го направиха като точния човек за този отбор. Вкара млади играчи в състава, защото предстои смяна на поколенията. Но Скалони не се отказа и от по-опитни лидери като 36-годишния Николас Отаменди.

Николас Отаменди
Аржентина - Колумбия, Николас Отаменди (Снимка: БТА)

Културата, създадена от Скалони, се чувства несломима. Той не се страхува да постави важни играчи като Ди Мария или Лаутаро Мартинес на пейката, ако ситуацията го изисква. Всеки един играч знае своята роля.

„Остават ми още две години. Но ако президентът (на федерацията) ми предложи 15-годишен договор, ще го подпиша. Проблемът е, че договорите трябва да се спазват. Ами ако ме уволнят на първата година?“, заяви Скалони, когато го попитаха за бъдещето му.

Лионел Скалони
Аржентина - Колумбия, Лионел Скалони (Снимка: БТА)

Докато играчите на Аржентина празнуваха на терена, Скалони тръгна директно към Меси, който накуцваше. Треньорът прегърна своя капитан, вдигна го от земята и го целуна по бузата. След това Скалони прегърна силно Ди Мария, преди да спринтира към Отаменди и да скочи в ръцете на централния защитник. Това беше послание на благодарност към играчите, които страдаха, преди да изведат Аржентина към тази ера на успехи.

Когато Отаменди, Меси и Ди Мария вдигнаха Копа Америка заедно, докато около тях се носеха конфети, човек не можеше да не се запита дали тази ера скоро ще има ново начало и како ще донесе тя.

Анхел Ди Мария, Лионел Меси и Николас Отаменди
Аржентина - Колумбия, Анхел Ди Мария, Лионел Меси и Николас Отаменди (Снимка: БТА)
Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.