ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Ботев Враца се нуждае от още трима нови

0
Браян Переа
Снимка: БТА

С оглед на тези, които напуснаха Ботев Враца и привлечените две нови попълнения – левия бек Мартин Дичев и нападателя Иван Василев, не е трудно да се предположи, че на тима са му нужни още трима нови, за да приключи до голяма степен лятната селекция.

Въпросните изпълнители трябва да са десен бек, който да замести Браян Мендоса, ляв външен халф на мястото на Клери Сербер и още един таран, който да се конкурира с Мирослав Маринов и Иван Василев.

Тодор Янчев
Тодор Янчев (Снимка: БТА)

Хубаво ще е също, ако се привлече и един разиграващ халф, колкото и да се знае, че селекцията на врачани се прави според възможностите им, а те са едни от най-скромните в елита това лято.

На местата на останалите напуснали пък не са необходими нови изпълнители, тъй като те не бяха твърди титуляри, може би с изключение на Красимир Костов, който доигра пролетта на вратата след контузията на Федерико Бариос и се справи.

Но Бариос вече е възстановен и ще бъде първи избор на Тодор Янчев, а край него може да израства някой талантлив страж.

На този етап е видно, че Ботев е запазил ядрото от основните си играчи, на които ще разчита да оцелее в групата на майсторите и през следващия сезон.

Най-добре като че ли стоят нещата в защитата, където пред опитния Бариос Меси Биатомусока и Мартин Бачев изградиха солиден тандем в сърцето на отбраната, а Дичев ще повиши конкуренцията отляво с Мартин Ачков.

Няма и да е изненада, ако в някои срещи, предвид стила на игра на конкретния съперник и изпълнителите му, единият измежду Дичев и Ачков да е ляв бранител, а другия да е пред него, за да се уплътни още повече лявата зона. Същото се отнася и за Бубакар Траоре, с чието присъствие левия фланг на Ботев става направо убийствен.

Меси
Меси (Снимка: БТА)

Универсалният Спас Георгиев пък може да изпълнява и функциите на десен бранител, при положение че се налага, което не означава, че не трябва да се търси типичен десен бек на пазара.

В средата на терена нещата също стоят прилично, тъй като опорните полузащитници Мартин Смоленски и Стефан Велев тежат на местата си, Георгиев и Даниел Генов са други сериозни алтернатив, а Марко Мажуга изглежда бетониран като десен външен полузащитник.

И стигаме до богатството на Ботев – Браян Переа, който е един от най-силните чужденци в първенството и който към днешна дата изглежда незаменим за врачани на поста си зад централния нападател, колкото и незаменими футболисти няма.

Страхотната техника на Переа, неговият ювелирен пас и чудесен поглед върху играта, му помагат да има огромно влияние върху отбора и да решава мачове само с едно отиграване.

Така че за Тодор Янчев ще е привилегия да разполага с такъв стойностен изпълнител, ако остане в състава и за есенния полусезон.

Казвам, ако остане, тъй като не е тайна, че не само ЦСКА, а и други наши и чужди клубове следят изкъсо колумбиеца, което е нещо напълно нормално предвид неговия потенциал.

Според кулоарна информация на този етап до продажба на Браян не е е стигнало, тъй като сумите, които се предлагат за правата му, категорично не удовлтетворяват ботевци.

Браян Переа
Браян Переа (Снимка: БТА)

Переа е оценяван от автортитения германски уебсайт Transfermarkt на 500 000 евро и като отчетем, че той е най-добрия и конвертируем футболист на Ботев, закономерно ръководството ще иска да получи за него пари, които са адекватни на качествата и тук всякакъв компромис е абсолютно изключен.

Дори Ботев да не настоява за въпросните 1 милион лева, сумата, на която врачани са го оценили, е някъде около тях, и е очевидно, че те няма да допуснат да ги изнудват, за да я свалят.

Важно е също да отбележи, че летния трансферен прозорец е предпоследния, през който Переа може да бъде трансфериран.

Ако такава сделка не бъде сключена до 1 септември, ще остане само зимния трансферен прозорец, защото след 1 януари Браян ще може да преговаря с всеки друг клуб и да подписва евентуално предварително споразумение, което да влезе в сила след 30 юни 2025 година, когато изтича контракта му с Ботев.

Така че, когато по-горе споменах, че ще е добре да бъде привлечен още един градивен поузащитник, имах предвид, че той трябва да е готов да замести Переа.

Тъй като Браян сега е във Враца, но ситуацията около него се развива динамично и е възможно да претърпи промяна във всеки един ден през следващите три месеца.


Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Георги Колев
Георги КолевГеорги Колев е роден в Плевен. Завършил е СУ „Климент Охридски“ София. Работил е повече от 20 години като кореспондент на водещи спортни ежедневници у нас, като е отразявал новини от спортния и футболния живот на България.
Коментирай

Няма коментари.