10LV Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Ботев Пловдив продължи уникална серия

0
Ботев Пловдив
Снимка: БТА

Отборът на Ботев Пловдив продължи уникалната си серия на чужд терен и стъпка по стъпка започва да се изкачва нагоре, като след осмия кръг ще бъде в Топ 4, при това с един мач по-малко.

Това е и минималната цел на „канарчетата“ през тази кампания, а максималната включва спечелване на медал и класиране за европейските клубни турнири.

Душан Керкез
Душан Керкез (Снимка: БТА_

Ако се налага да обобщим обаче коя е силата на Ботев от началото на сезона, тя е свързана не само с пълния актив като гост, но и с правилните решения, които взема Душан Керкез, отборната игра и видимото израстване на нигерийските перли Кристиан Нвачукву и Ехие Укаки.

Но нека да караме по ред.

За един отбор с високи амбиции, какъвто несъмнено е Ботев, е най-важно да не разчита само на домакински победи, за да успява, и към днешна дата „жълто-черните“ се справят беузпречно извън своя дом, след като спечелиха пет поредни победи.

Те започнаха визитите с 3:1 срещу съименика си във Враца, а впоследствие стигнаха до още четири победи с по 1:0 над Крумовград, Хебър в Пазарджик, ЦСКА в София и Берое под Аязмото.

Това че четири от успехите са минимални, не бива да заблуждава, тъй като и в четирите срещи Ботев доминираше над противниците и показа, че знае как да играе за резултат и да го постига, а отделно във футбола се знае, че наред с добрата игра най-важен е крайния резултат, и дали ще спечелиш с 1:0 и 3:0 е все едно, след като за всяка победа се дават по три точки.

Безспорно основна заслуга за възхода на „канарчетата“ има и Душан Керкез, който с всеки изминал мач показва колко верен избор с него са направили шефовете.

Блестящ стратег, страхотен психолог и с тънък индивидуален подход към своите подопечни, Керкез успява да извлича максимума от всеки един играч, да избира подходящия състав и тактика, а в хода на двубоите да взема верните решения, за да може тимът да взема това, към което се стреми.

Душан вдъхва също спокойствие, увереност и самочувствие на футболистите, както и вярата, че имат нужните качества, за да печелят и вървят нагоре.

Това не се промени и след малко очакваната домакинска загуба от иначе силно представящия се варненски Спартак, и след нея последва адекватен отговор на Керкез и неговите момчета с две поредни победи на чужд терен.

Кристиан Нвачукву
Кристиан Нвачукву (Снимка: БТА)

На фона на всичко това отлично впечатление правят изявите на Нвачукву и Укаки, които са неудържими по фланговете със своята мощ, скорост и бързина. Двамата вече накараха феновете за забравят за продажбата на Уме Емануел и потъналия в забвение, дано да е временно, Самуел Акере, и макар че са на креха възраст, вече са сред най-добрите чужди нападатели у нас.

Не на последно място пък с головете и асистенциите си Кристиан и Ехие донесоха и 13 от 16-те точки на „жълто-черните“.

Още при първото гостуване във Враца Нвачукву асистира на Мартин Секулич за двете му попадения, а впоследствие се разписа по веднъж, за да донесе победите над Хебър и Берое.

Укаки изведе Ботев напред с 2:1 в битката за тепетата и до самия край изглеждаше, че тя ще бъде спечелена, но в последните секунди гостите успяха да се доберат до равенство с щастлив гол.

Ехие Укаки
Ехие Укаки (Снимка: БТА)

Второто попадение на Ехие пък до момента донесе успеха срещу ЦСКА в столицата.

Бърза справка показва, че популярния германски уебсайт Transfermarkt оценява 18-годишния Кристиан и 19-годишния Укаки на по 300 000 евро, но не е трудно да се предположи, че ако продължават по същия начин още до Нова година цената им ще скочи значително.

Хубавото е също, че двамата са обвързани с Ботев до 30 юни 2026 година, което ще позволи на ръководството да се пазари за по-високи суми при евентуални трансфери.

А такива със сигурност биха могли да се очакват през следващите един или два трансферни прозореца, предвид това, че футболът е и бизнес, и предвид политиката на „канарчетата“ – да развиват качествата на млади и перспективни играчи и да продават някои от тях изгодно.


Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Георги Колев
Георги КолевГеорги Колев е роден в Плевен. Завършил е СУ „Климент Охридски“ София. Работил е повече от 20 години като кореспондент на водещи спортни ежедневници у нас, като е отразявал новини от спортния и футболния живот на България.
Коментирай

Няма коментари.