ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Ботев Пловдив е изправен пред сериозен тест

0
Ботев Пловдив
Снимка: БТА

Отборът на Ботев Пловдив ще има изключително трудна задача в утрешното си домакинство срещу един от най-стабилните и постоянни наши отбори през последните сезони.

Трите точки за „канарчетата“обаче са много важни, тъй като от една страна ще им позволят да не изостават от първите два тима в класирането, а от друга да дръпнат още повече пред Черно море, който е един от основните им конкуренти за Топ 3.

Ботев Пловдив
Ботев Пловдив (Снимка: БТА)

Тестът за „жълто-черните“ при всички положения ще е сериозен, тъй като варненските „моряци“ разполагат с баланасиран и сработен състав, ядрото на който треньорът Илиан Илиев използва неизменно през последните три, че и повече години.

Относно това пък, че за срещата на „Христо Ботев“ гостите ще имат кадрови проблеми, те едва ли ще се отразят на тяхната боеспособност и начин на игра, след като и друг път се е налагало да се справят без водещи изпълнители.

В сърцето на отбраната може и да липсва национала Живко Атанасов, но вместо него е възможно да започне опитния капитан Даниел Димов, освен ако не излезе като опорен халф. Тогава заместник на Атанасов ще е снажният Росен Стефанов.

Отляво пък аут са контузените бекове Цветомир Панов и Дани Мартин, но не е трудно да се предположи, че преквалифицираният за предстоящия сблъсък Виктор Попов ще компенсира отсъствието им, тъй като неведнъж националът, който по принцип е десен бек, е изпълнявал подобни функции.

Ако все пак говорим за голяма липса, тя е свързана с диспечера Мазир Сула, от който идват идеите и креативността в играта на Черно море, но в петък полузащитникът няма да е на теерна заради травма.

Кристиян Начукву
Кристиян Начукву (Снимка: БТА)

За Ботев обаче едва ли ще има значение с какъв състав ще започне неговия опонент, след като за него се знае, че е един от най-добрите у нас като отборна игра в дефанзивен план.

Така че най-важен ще е подходът на „канарчетата“, как ще те влязат в срещата и доколко ще изпълнят задачите на треньора си.

При положение че домакините успяват с висока преса да затрудняват варненци при изнасянето на топката и намират пролуки между близкостоящите им линии, техните шансове да ликуват ще се увеличат.

А отделно импровизациите на Ивелин Попов и бързината и скоростта на Ехидже Укаки и Кристиян Начукву по фланговете също могат да се окажат решаващи за крайния изход.

В петък Ботев получава и възможност да прекъсне серията от два поредни мача без победа у дома срещу Черно море. В тях „жълто-черните“ записаха зрелищна загуба с 3:4 и нулево равенство, а за последен път спечелиха пред своята публика на 16 април 2022 година с 1:0 след попадение на Мохамед Брахими.

Любопитно ще е да видим също тактическото надиграване между двамата най-добри наставници в елита според много естети – Душан Керкез и Илиан Илиев. Това ще е третия им треньорски дуел и засега Илиан има предимство, след като Черно море победи с 1:0 край морето и завърши 0:0 под тепетата.

Душан Керкез
Душан Керкез (Снимка: БТА)

Керкез обаче е един завършен специалист, който е много добре подготвен във всяко едно отношение и със сигурност ще опита да приложи някои тактически хитрини срещу Илиев, който заради санкция от един мач ще гледа от трибуните, но със сигурност ще има постоянна телефонна връзка със своя помощник Петър Костадинов на пейката.

Най-хубавото обаче при Душан Керкез е, че успява да проучи в детайли всеки противник и впоследствие да изготви ясен план за противодействие, който неговите играчи трябва само да следват.

Иначе босненецът се придържа към една утвърдена схема и един основен състав в последно време, и затова едва ли ще прибегне до големи промени и в 11-те, с изключение на Йонас Там.

Естонецът изтърпя наказанието си и се очаква отново да партнира в центъра на защитата на Антоан Конте.

Вероятни състави:

Ботев (4-2-3-1): Ханс Кристиан Бернат – Николай Минков, Йонас Там, Антоан Конте, Константинос Балоянис – Ален Корошец, Янис Карабельов – Ехидже Укаки, Ивелин Попов, Криситян Начукву – Вини Трибуле

Черно море (4-2-3-1): Пламен Илиев – Асен Дончев, Росен Стефанов, Влатко Дробаров, Виктор Попов – Даниел Димов, Васил Панайотов – Мартин Милушев, Ренан, Едгар Пашеко – Исмаил Иса


Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Георги Колев
Георги КолевГеорги Колев е роден в Плевен. Завършил е СУ „Климент Охридски“ София. Работил е повече от 20 години като кореспондент на водещи спортни ежедневници у нас, като е отразявал новини от спортния и футболния живот на България.
Коментирай

Няма коментари.