10LV Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Берое иска да надгради и да израства

0
Хосе Луис Ачиари
Снимка: Фейсбук, ФК Берое

Добрата игра на Берое в контролата срещу солидния Локомотив на неговия терен в Пловдив, вдъхва оптимизъм на феновете на заралии, че техните любимци ще покажат далеч по-привлекателно лице през новия сезон в сравнение с миналите две кампании.

И тук не става само въпрос, че Берое не загуби, създаде чисти ситуации срещу водения от Любо Пенев тим и показа едно прилично игрово ниво дни преди старта на шампионата. Става въпрос, че това към което цялостно се стреми подписалия нов договор Хосе Луис Ачиари, показва не само един по-различен, но бих го определил и като правилен треньорски подход.

Алберто Салидо
Алберто Салидо (Фейсбук, ФК Берое)

Очевидно е, че за разлика от предишните два трансферни прозореца, когато имаше голямо текучество на играчи и се налагаше първо Густаво Араголаса, а после и Ачиари да изграждат съвсем нови отбори, сега Ачиари видимо прави всичко възможно да надгради върху основата през последните шест-седем месеца.

Испанският специалист запази гръбнака на състава от пролетта, което предполага, че тимът ще влезе обигран и сработен в първенството, а реално новите попълнения, които дават гаранции, че могат да свършат работа на този етап, са три.

Да, само три, а не около един отбор нови, че и повече да претендират за основни изпълнители, както бе най-вече миналото лято и до голяма степен в началото на тази година.

Въпросните трима нови футболисти са с безспорни качества, към които с основание има големи очаквания. Испанецът Ойер Сариеги разполага с потенциала да реши проблемите на десния бек, неговия сънародник Алберто Салидо дава солидна опция в атака, както и Хуан Карлос Пинеда, който мож да се превърне в едно от най-класните леви крила по нашите терени.

Останалите, които изглеждат първи избор на Ачиари за титуляри поне в първите срещи, са вратарят Артур Мота, централните защитници Хуан Пабло Саломони и Лучиано Скуадроне, левия бек Жорди Говеа, полузащитниците Стефан Гаврилов, Сегундо Пачаме, Уерик Каетано и Карлос Алгара и тарана Леандро Годо, който се завърна от Аржентина, след като му изтече наема.

Ойер Сариеги
Ойер Сариеги (Снимка: Фейсбук, ФК Берое)

Разбира се, това не означава, че въпросните 12 футболисти са абонирани за 11-те, но с оглед на представянето им в контролите и ако няма проблеми с картотеките на новите чужденци, много голяма част от тях ще излязат срещу Септември другия понеделник в София.

Хубаво е също, че наставникът разполага и с други равностойни изпълнители, които ще поддържат висока вътрешната конкуренция и от тях ще зависи дали ще оправдават доверието, когато го получават.

Визирам Франко Минго, Енцо Еспиноса и Викторио Вълков в защита и Франсиско Сагардия, Франсиско Политино, Кевин Сейхас, Дамян Йорданов, Федерико Санети и Винисиус Белоти в средата на терена и предни позиции.

Към тях трябва да прибавим и двамата чужди халфа, които всеки момент ще пристигнат под Аязмото.

В този си вид Берое би трябвало да преследва класиране във втората четворка или в най-лошия случай да не трепери за мястото си в групата на майсторите. Успоредно с това тимът е задължен да полага огромни усилия, за да играе грамотен футбол, да взема престижни победи и точки и да е фактор в елита.

За да се получава обаче всичко това и да бъде отчетено израстване, е необходимо футболистите да поддържат постоянство в изявите си.

Хуан Карлос Пинеда
Хуан Карлос Пинеда (Фейсбук, ФК Берое)

Нещо, което не успяха да постигнат през миналия шампионат. Нека припомним, че тогава заралии взеха 13 точки от 16 възможни в първите шест кръга, но после записаха седем мача поред без победа – шест загуби и един равен, и само един вкаран гол.

Последваха два поредни впечатляващи успеха над лидера Локомотив на „Лаута“ и Левски у дома, и точно когато се очакваше Берое да ги затвърди с нови три точки срещу опашкаря Пирин в Стара Загора, дойде нулевото равенство. В последната си среща за миналата година пък заралии се провалиха на свой терен и срещу последния Етър – 0:0.

Напролет Берое излезе от серията от три поредни загуби с победа над втория Черно море, но в последвалото второ поредно домакинство се издъни срещу борещия се да оцелее Ботев Враца – 2:2.

Именно тези изагубени шест точки в Стара Загора срещу преодолими съперници, и то точно, когато Берое е натрупал увереност в силите и повишил самочувствието си с важни победи в предните двубои, попречиха на отбора да е по-нагоре в класирането и да избегне участие в плейофите на последните шест.


Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Георги Колев
Георги КолевГеорги Колев е роден в Плевен. Завършил е СУ „Климент Охридски“ София. Работил е повече от 20 години като кореспондент на водещи спортни ежедневници у нас, като е отразявал новини от спортния и футболния живот на България.
Коментирай

Няма коментари.