ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Арда може да затвърди възхода си

0
Арда
Снимка: БТА

Отборът на Арда става все по-уверен и продуктивен на терена, и след като подобри играта си, започна да печели редовно точки.

След колебливото начало на сезона, в което тимът записа три поредни загуби на чужд терен в първите пет кръга, е видимо, че Арда израства от мач на мач и за пореден сезон се превръща в познатия фактор в групата на майсторите.

Александър Тунчев
Александър Тунчев (Снимка: БТА)

Ако оставим назад във времето тези първи пет срещи, в последвалите седем кърджалийци до голяма степен оправдават големите очаквания към тях и се доближават до игровото поведение, което Александър Тунчев иска да вижда от своите подопечни.

А именно – да са агресивни, да контролират топката и когато я загубят, да си я връщат по най-бързия начин, и да се стремят да доминират над съперника, без значение кой е той и на кой терен играят.

Спечелените 12 точки в седемте двубоя, в които Арда срещна три от отборите в топ 4, показват, че воденият от Тунчев тим се развива в правилната посока.

Арда първо победи у дома ЦСКА, после направи равенства срещу Славия на „Овча купел“ и Черно море на „Тича“, като в тези двубои дълго време водеше в резултата и заслужаваше да вземе максимума, но във Варна например допусна изравнителен гол в последните секунди.

Последва домакински успех над Ботев Пловдив и минимална загуба от Левски на „Герена“, където Арда се държа достойно, а после дойде домакинското равенство с Берое и успеха над ЦСКА 1948 в Бистрица.

В тези мачове все по-ярко продължиха да се открояват седем футболисти, които показват, че подобно на Станислав Иванов, могат да са лидери и обединителни фигури, и в хода на срещите с изявите и головете си да накланят везните в полза на Арда или да му помагат да излиза от сложни ситуации.

Станислав Иванов
Станислав Иванов (Снимка: БТА)

Анатолий Господинов е един от четиримата заедно с Емил Виячки, Феликс Ебоа Ебоа и Стаси Иванов, които излязоха като титуляри и в 12-те мача досега, и един от двамата с Виячки, играли без смяна.

Вратарят направи решаващи спасявания и така вдъхваше сигурност и спокойствие на хората пред него. Виячки и Ебоа Ебоа пък изградиха така желания стабилен тандем в сърцето на отбраната и неизменно започват всяка среща, независимо дали наставникът е избрал схема с трима или четирима в защита.

Отделно камерунецът с френски паспорт е и втория най-добър голмайстор на отбора с 3 попадения, само едно по-малко от Станислав Иванов. Два от головете на Феликс пък бяха от изключително значение, тъй като с тях откри резултата срещу варненските „моряци“ и бистришките тигри.

До Емил и юношата на Пари Сен Жермен прекрасна работа като ляв бек и ляв халф-бек върши Димитър Велковски, а в средата на терена блестят Иван Тилев и Борислав Цонев. Първият отбеляза втория гол за трите точки срещу ЦСКА и единствения за боя над „канарчетата“, а Цонев има голям принос при изграждане на атаките и последния пас, което се потвърди и от двете му асистенции срещу ЦСКА 1948 преди дни.

Тонислав Йорданов
Тонислав Йорданов (Снимка: БТА)

Добрата новина е, че най-после се събуди и Тонислав Йорданов, и откри головата си сметка за сезона. Централният нападател го направи с удар за учебник, с който изравни срещу заралии и донесе точката на своите, а в следващия кръг на практика подсигури победата над момчетата на Валентин Илиев, след като покачи резултата на 2:0 с глава.

Сега, след като нещата вече вървят добре за Арда, до следващото прекъсване на първенството през ноември кърджалийци могат да затвърдят възхода си, като се утвърдят в шестицата и съкратят разликата с четвъртия, а защо не и да го доближат или изпреварят.

Това не е нещо непосилно и може да се получи, ако в следващите си три мача Арда се справи със съперници, които се намират на дъното в класирането.

Играчите на Тунчев ще приемат у дома Септември и Ботев Враца, и гостуват на Локомотив в София, и колкото и да е вярно, че в елита всеки губи точки, Арда обективно превъзхожда въпросните три тима, както с отборна и индивидуална класа, така и с моментно състояние.

Това би трябвало да означава, че единствено от представянето на кърджалийци ще зависи как ще се развият трите двубоя и какъв ще е крайния изход от тях.


Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Георги Колев
Георги КолевГеорги Колев е роден в Плевен. Завършил е СУ „Климент Охридски“ София. Работил е повече от 20 години като кореспондент на водещи спортни ежедневници у нас, като е отразявал новини от спортния и футболния живот на България.
Коментирай

Няма коментари.