ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Анализ: какво се случи на Общото събрание в Левски?

0
Наско Сираков
Снимка: БТА

Общото събрание на Левски отмина, не и без лека доза драма. Новината след събранието на акционерите в синьо е една. Мило Борисов официално влезе в Надзорния съвет на „сините“. Собственикът на компанията-спонсор на Левски може би се официализира като собственик на 26-кратния шампион, но интерпретациите за този ход са в две посоки. Досега само подчинени в компанията на бизнесмена бяха част от 26-кратния първенец на България.

Според едни Борисов е абсолютен собственик на Левски. Сега просто излиза на светло, след като в последните три години бе генерален спонсор чрез едната си компания, а имаше и договор за управление чрез друго свое юридическо лице. От настоящия сезон и друга фирма на Мило Борисов грейна на екипа на „сините“ – на гърба на тениската. С това действия бяха увеличени и парите, потичащи към клуба от целия кръг бизнеси на Борисов.

Според други Борисов просто се официализира във властта и влиза с лицето си. И за тази група от хора е ясно, че до голяма степен бизнесменът осигурява финансирането на клуба. Тези привърженици, в частност фенове на Наско Сираков, продължават да настояват, че именно Вълка ще продължи да е бос №1 на „Герена“. Вечният голмайстор на „сините“ е мажоритарен собственик по документи от вече над четири години.

Мило Борисов
Снимка: Официален сайт на ПФК Левски София

Борисов в НС

Ако маркираме поговорката „Който плаща – той поръчва музиката“, изводът би бил само един. Мило Борисов е новият официален, а вече и гласен собственик на Левски. Пред Наско Сираков, пред Сдружението „Левски на левскарите“, пред всички останали. Освобождаването на Венци Димитров от управленското тяло на клуба и вкарването на Борисов вътре, сочи точно това. Надзорният съвет е най-висшият орган в тази структура на клуба.

Финансите на Левски

По данни на Борислав Георгиев, човек на „палмите“ в УС на Левски, „сините“ са на печалба от цели два милиона лева през 2023 година. Впечатляващ резултат, дори невиждан за България. Смятаме данните за официални, тъй като идват директно от клуба. Навярно никой не си е представял допреди две-три години, че окъсаният „син“ клуб може да генерира подобни финансови приходи. С такава основа клубът може да погледне по-смело към бъдещето си и както казва Борислав Георгиев, да бъде в „относително стабилно“ състояние. Такова състояние, което да му позволи да се бори за изконните си спортни цели.

Борислав Георгиев
Борислав Георгиев (Снимка: БТА)

Ролята на Сираков

Оттук насетне накъде за Сираков? Ясно е, че голмайстор №1 на „сините“ не е олигарх, мощен бизнесмен или щедър спонсор, каквито има в ЦСКА, ЦСКА 1948, Лудогорец, Ботев Пловдив и т.н. Легендата на „сините“ дойде на пожар през 2020 година с една-единствена идея – да спаси Левски от очертаващия се фалит. Към този момент изглежда, че Сираков се е справил безупречно със задачата. Дали тръгналият си Станимир Стоилов е причината, е субективен фактор. В общата картина Сираков спаси Левски. Вълка започна да говори и за нов стадион след вкарването на Мило Борисов официално в клуба. Доказателство, че се чувства уверен и изпълнил своя дълг.

Въпросите на Сдружението

Миноритарният акционер в Левски, който вече над година е сериозен критик на висшата власт на „Герена“, отново остана неудовлетворен след Общото събрание. Според Димитър Костадинов и Петър Ганев любимият им тим вече се ръководи по модела „Бащица“. Официално и оповестено. Двамата, а и хората зад тях, са от години на мнение, че външна компания ръководи Левски. Тезата на „Левски на левскарите“ е, че това е причината Станимир Стоилов да си тръгне от „Герена“. За жалост на миноритарния собственик, засега собствената им битка върви към провал, а испанският модел на собственост – далеч от реализиране. Битката на „Герена“ изглежда ще продължи и на следващите Общи събрания, но засега категорично се печели от настоящата власт. Вече и официализирана с Мило Борисов в Надзорния съвет.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Иван Алексов
Иван Алексов
Иван Алексов е спортен журналист и анализатор с богат опит зад гърба си в редица спортни медии. Той отразява актуалните новини за футбол, баскетбол и други спортове.
Коментирай

Няма коментари.