10LV Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Винисиус Жуниор е време да натисне педала на газта

0
Винисиус Жуниор
Бразилското крило на Реал Мадрид Винисиус Жуниор (Снимка: БТА)

Какво се случва с Винисиус Жуниор? Това се питат много фенове както на Реал Мадрид, така и тези на Бразилия, защото техния любимец изглежда като призрак от началото на сезона. Изразът на лицето му, ентусиазмът и радостта, които излъчваше ги няма. Той е футболистът, който преодолява защити и решава изхода на мачовете. Въпреки че през миналия сезон на два пъти получи контузия, заради които пропусна 11 срещи, той записа 24 гола и 11 асистенции, превъзхождайки показателите дори на Джуд Белингам.

Не е тайна, че Винисиус се идентифицира като лидерът на Реал Мадрид и националния отбор на Бразилия. Той е сред фаворитите за „Златната топка“, която ще бъде присъдена на 28 октомври. И точно спадът във формата му става все по-забележима и тревожна. Винисиус не е този играч, когото познаваме до болка.

През настоящия сезон бразилецът взе участие в седем мача: за Суперкупата на Европа срещу Аталанта, четири мача в Ла Лига (срещу Майорка, Реал Валядолид, Лас Палмас и Реал Бетис) и в две срещи за националния отбор на Бразилия (срещу Еквадор и Парагвай), където отбеляза само един гол от дузпа срещу Лап Палмас на Канарските острови.

Винисиус Жуниор
Бразилското крило на Реал Мадрид Винисиус Жуниор (Снимка: БТА)

Процентът му на точност при ударите е паднал драматично. От приблизително 25% (всеки четвърти удар е в целта) сега той е едва 9% (един от десет). Винисиус изглежда много по-малко опасен, не толкова агресивен и, което е най-лошо, става все по-незабележителен, което за Вини е наистина тревожно.

„Не можеш да играеш само заради името си“, написа бразилското издание O Globo след загубата на Бразилия срещу Парагвай с 0:1. Винисиус не успя да наклони везните в Асунсион, докато Родриго се представи далеч по-добре.

Винисиус Жуниор
Бразилското крило на Реал Мадрид Винисиус Жуниор (Снимка: БТА)

„Реал Мадрид винаги ще намира начин да отбелязва голове“, коментира пък старши треньор на „белите“ Карло Анчелоти, давайки да се разбере, че и Винисиус скоро ще възвърне головата си форма.

Да, това сигурно е само въпрос на време. Въпреки това, усещането е, че той не се наслаждава на играта, както преди, и му липсва онази необуздана дързост, която го отличаваше.

Това създава напрежение в Реал Мадрид. От клуба усещат, че предложението от Саудитска Арабия (350 милиона евро заплата и посланик на Световното първенство през 2034-а година) е „размътило“ поне малко главата. Въпреки това, на „Сантиаго Беернабеу“ твърдят че не са получивали официално предложение.

Винисиус Жуниор
Бразилското крило на Реал Мадрид Винисиус Жуниор (Снимка: БТА)

На своята пресконференция в петък, Анчелоти потвърди, че не е притеснен от настоящата форма на своя играч.

„Винисиус Жуниор не е в най-добрата си форма, но остава много решаващ за нас. Не бързаме за никъде. Отборът успява да бележи голове, така че това е последната ми тревога. Винисиус винаги работи добре и дава всичко от себе си. Много съм доволен от това, което прави. Не мога да си мисля, че всички винаги ще са на 100%“.

Интересното е, че спадът в представянето на Вини Жуниор съвпадна и с по-слабия, от очаквания може би, старт на Килиан Мбапе в Реал Мадрид. Макар да отбеляза още в дебюта си за Реал при триумфа над Аталанта за Суперкупата на Европа, французинът беше бледа сянка на себе си в първите три мача от Ла Лига. Все пак, точно преди паузата за национални отбори, Мбапе реализира и първите си два гола в испанското първенство.

Килиан Мбапе и Винисиус Жуниор
Бразилското крило на Реал Мадрид Винисиус Жуниор и френският нападател Килиан Мбапе (Снимка: БТА)

„Не мисля, че те са засегнати, те тренират добре. Мбапе става все по-добър. Мнозина забравят, че сезонът започна на 9 август. Те не успяха да направят предсезонната си подготовка и вече са в подобрено състояние. Те са добре и щастливи… Ако има завист, аз ще я забележа. В съблекалнята цари много добра и здравословна атмосфера. Има играчи като Винисиус и Родриго, които ще понесат повече отговорности, както и други млади, които вече не са толкова млади“, добави още Анчелоти.

Видно е, че бразилецът не е играчът, който показа, че може да бъде. И в Реал Мадрид сега, когато кампанията навлиза в същинската си част, искат стария Вини. За Анчелоти това, обаче, изглежда не е най-големият приоритет. Но на „Сантиаго Бернабеу“ малко или много се надяват да видят отново този футболист с 24 гола и 11 асистенции от миналия сезон. Да видят отново големият фаворит за „Златната топка“, защото от началото на сезона Винисиус не е така познатият ни Винисиус. Но още в събота вечер той спокойно може да ни опровергае, когато „Лос бланкос“ гостуват на Реал Сосиседад.

Винисиус Жуниор
Бразилското крило на Реал Мадрид Винисиус Жуниор (Снимка: БТА)
Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.