ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Треньорът на Лудогорец има три дилеми за състава

0
Лудогорец
Снимка: Сайт на Лудогорец

Отборът на Лудогорец започна тази година по начина, по който завърши старата – с важна победа. Но, ако онази през декември, бе над пряк опонент за титлата, сега успехът под Царевец донесе първия трофей на „орлите“ през 2024-та.

В срещата с ЦСКА 1948 шампионите имаха и много трудни моменти и като цяло не играха през цялото време този футбол, който могат и който им приляга. Но във футбола все пак се знае, че финалите се печелят, а не се играят, и след като при дузпите „орлите“ показаха желязна психика, а и Серджио Падт си свърши работата, ликуваха.

Тази седма Суперкупа за Лудогорец обаче, с която тимът се превърна в първия у нас, печелил трофея три пъти поред, идва в точния момент и ще вдъхне увереност в силите и самочувствие на играчите за първия мач от елиминационната фаза в Лига на конференциите. В него подопечните на Георги Дерменджиев гостуват на Сервет четвъртък в Женева.

Лудогорец
Лудогорец (Снимка: Сайт на Лудогорец)

Показа ли треньорът състава за Европа

При успеха във финала за Суперкупата на страната Дерменджиев пусна в общи лини състав, на който вероятно ще заложи и на двубоя в Швейцария след дни. Или по-точно, осем от титулярите, които излязоха срещу ЦСКА 1948, ще започнат и срещу Сервет.

Това са бековете Аслак Фон Витри и Франсиско Сон, централните защитници Ноа Сонко Сундберг и Оливие Вердон, полузащитниците Якуб Пьотровски и Тодор Неделев и нападателите Бърнард Текпетей и Квадво Дуа.

За останалите три поста наставникът има по две алтернативи и неговият избор, колкото и труден да изглежда, няма да бъде изненада, който и от тримата между шестте или седемте играча да избере.

Конкуренти за вратарския пост са Симон Слуга, който се ползва с доверието на Дерменджиев, след като специалистът се завърна в клуба през октомври миналата година, и Серджио Падт, който спаси важна дузпа и има основна заслуга за спечеления финал в събота.

В средата на терена Педро Нареси и Клод Гонсалвеш спорят за партньор на Пьотровски, като здравословното състояние на португалеца е възможно да натежи при решението на Дерменджиев.

Клод Гонсалвеш
Клод Гонсалвеш (Снимка: Уикипедия)

Клод бе ударен в третата контрола на турска земя и възстановяването му върви успешно, така че ако бъде готов за игра, може да получи треньорското доверие. Все пак той се е доказал като халф, който е еднакво полезен в двете фази, и както умее да се бори и да отнема топката от съперниците, той чете и добре играта и подава точните пасове, с които може да бъде преодоляна всяка защита.

Третата въпросителна е кой да бъде ляво крило в европейската визита на разградчани. В двубоя с ЦСКА 1948 отляво в атака започна Кайо Видал, но нищо чудно да бъде сменен от Рик Джонатан, който влезе като резерва във финала.

Тук опция е също Спас Делев, но по-вероятно е той евентуално да се появи на терена след почивката.

Този играч чака да удари неговия час

Към изброените 15 играчи може да добавим още шест, на които Дерменджиев ще разчита напролет за някои от тежките битки в първенството и за Купата на България.

Сред тях са възстановените след дълги контузии Диниш Алмейда и Дени Групер, които се завърнаха в проверки от предсезонния лагер в Белек и постепенно връщат формата си. Алмейда ще повиши вътрешната конкуренция в сърцето на отбраната, а Групер ще направи същото при бековете, особено при левия.

Опция за централен защитник е още Георги Терзиев, който никога не мърка, че не играе редовно и дава всичко от себе си, за да се справя, когато попада в състава.

Най-добрата новина обаче е, че скоро в игра би трябвало да се завърне капитана Антон Недялков, който и като ляв защитник и като централен със своите качества, умения и опит със сигурност ще вдигне отборната класа.

В халфовата линия пък голямата въпросителна е дали Иван Йорданов най-после ще изригне. До този момент контузиите са единствената пречка, той да няма повече игрови минути след завръщането от наема във Варна, но ако е здрав и пълноценен, този футболист е способен не само да даде сериозна заявка за основен играч, но и да върне мястото си в националния отбор.

И, след като говорим за средата на терена, не може да не прави впечатление, че там един перспективен изпълнител се бори да покаже, че на него може да се разчита.

Методий Стефанов
Методий Стефанов (Снимка: Сайт на Лудогорец)

Това е Методий Стефанов, на който бе даден шанс за изява в зимните спаринги, а в последния от тях срещу чешкия Млада Болеслав дори започна в основния състав.

През есента опорният халф се подвизаваше в дубъла на Лудогорец и след като се представи на високо ниво, Дерменджиев започва да го интегрира към представителния тим.

Към днешна дата е трудно да се предположи, че 23-годишният Стефанов ще измести на своя пост някой от Пьотровски, Гонсалвеш и Нареси, но нищо чудно, ако напролет го видим на терена, да сграбчи шанса си и да не го изпусне.

Защото Методий има потенциала да играе в най-силния наш клуб, и ако успява да го разгръща, когато получава треньорското доверие, ще е страхотно както за неговото развитие във футбола, така и за клуба.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Георги Колев
Георги КолевГеорги Колев е роден в Плевен. Завършил е СУ „Климент Охридски“ София. Работил е повече от 20 години като кореспондент на водещи спортни ежедневници у нас, като е отразявал новини от спортния и футболния живот на България.
Коментирай

Няма коментари.