10LV Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Финал на ЛК: кой ще вземе първи международен трофей в Атина – Олимпиакос или Фиорентина?

0
Олимпиакос - Фиорентина
Олимпиакос - Фиорентина (Снимка: Twitter.com/Matteo Bonetti)

В седмицата, в която ще научим новият европейски шампион с финала на Шампионската лига между Борусия Дортмунд и Реал Мадрид, е време да загреем с един не по-малко интригуващ сблъсък за трофей. В сряда, 29 май, от 22:00 часа Олимпиакос се изправя срещу Фиорентина в големия финал на третия по сила европейски клубен турнир Лига на конференциите за сезон 2023/2024.

Пирейци, които гонят първи европейски трофей в историята си, ще трябва да се чувстват доста удобно, защото ще имат да направят кратко пътуване от 15 километра, тъй като мачът ще се играе в гръцката столица Атина на стадион „ОПАП Арена“. Олимпиакос е готов за първото си участие в подобен сблъсък – 64 години и 259 дни след дебюта си с в Европа. Историята, обаче, показва, че това да си нещо като домакин на финала не е добра поличба. Всеки от последните четири отбора, които играеха за евротрофей в собствените си държави завършиха на губещата страна, а Фейенорд все още е най-скорошният пример за клуб, който записа успех в подобен двубой – през 2002-а година за Купата на УЕФА срещу Борусия Дортмунд на „Ваната“ в Ротердам.

Фиорентина, от своя страна, ще се отърсва от лошите спомени за загубения финал в същия турнир от миналата година, когато италианците загубиха от английския Уест Хем Юнайтед с 1:2 след късен победен гол на Джаред Боуен. Любопитното е, че триумф на „виолетовите“ ще донесе огромна радост на цяла Италия, тъй като това ще означава, че от следващия сезон Калчото ще има цели девет отбора в европейските клубни турнири! Нещо безпрецедентно, откакто съществуват международните състезания.

За всичко това допринесоха както доброто представяне на италианците през настоящата кампания, така и новите правила в надпреварите на УЕФА. Първите пет клуба в Серия А ще играят в Шампионската лига заради високият коефициент, постигнат в Европа през сезона. Аталанта спечели Лига Европа и отвори допълнителна втора квота за този турнир, от която се възползва седмият Лацио. Фиорентина е на осмо място и при нормални обстоятелства отново ще играе в Лига на конференциите. Ако спечели финал срещу Олимпиакос, то ще си осигури участие в ЛЕ. Така мястото в ЛК се освобождава за деветия Торино, който ще „стиска палци“ за „виолетовите“.

Олимпиакос се класира за финала, след като победи убедително Астън Вила на Унай Емери на полуфиналите. След като си осигури страхотна победа с 4:2 на „Вила Парк“, отборът на Хосе Луис Мендилибар стигна и до домакински успех с 2:0 и общ резултат от 6:2. Сега Мендилибар ще се стреми да вдигне втория си европейски трофей във втори пореден сезон, след като изведе Севиля до триумфа в Лига Европа преди година с победа над Рома във финала след драма с дузпи.

Сега на пътя му застава друг италиански тим в лицето на Фиорентина, който за втора поредна година е на финал в турнира. Отборът от Флоренция ще бъде пределно мотивиран да не повторя грешките от финала в Прага преди 12 месеца и ще иска да изпрати своя треньор подобаващо.

Интересното е, че почти сигурно това ще бъде последният мач за Винченцо Италиано начело на „Ла Виола“, защото договорът на 46-годишния специалист изтича и по всичко изглежда няма да бъде подновен. Смята се, че негов заместник ще бъде наставникът на Монца Винченцо Паладино. Сега, обаче, Италиано, може да влезе в историята на Фиорентина, носейки им първи европейски трофей, по подобие на Олимипакос. До този момент „виолетовите“ имат по един загубен финал и в трите европейски надпревари (1956/1957 – ШЛ, 1989/1990 – ЛЕ, 2022/2023 – ЛК). Пътят им до финала този път не беше толкова спокоен, колкото този на опонентите им. До сблъсъка в Атина те преодоляха Макаби Хайфа, Виктория Пилзен и Клуб Брюж.

Мендилибар едва ли ще направи сериозни промени спрямо състава, който победи Астън Вила на полуфинала. Треньорът на Олимпиакос е без дългосрочно контузения Дорон Лейднер, докато Джулиан Банконе и Бандиогу Фадига остават под въпроси е малко вероятно да участват. Очаква се палачът на Вила – Аюб Ел Кааби, да води атаката на гърците в сряда вечер.

Вероятен състав на Олимпиакос (4-3-3): Константинос Цолакис – Родиней, Патайотис Рецос, Давид Кармо, Франсиско Ортега – Висенте Ибора, Сантяго Есе, Чикиньо – Даниел Поденс, Аюб Ел Кааби, Константинос Фортунис

Италиано пък ще бъде без крилото Рикардо Сотил за финала, така че Николас Гонсалес и Кристиан Куаме са готови да подпомагат нападателя Андреа Белоти. Други проблеми с контузии в отбора няма, като М’Бала Нзола и Антонин Барак са сред маргиналните играчи, които ще бъдат титуляри.

Вероятен състав на Фиорентина (4-2-3-1): Пиетро Терачано – Додо, Никола Миленкович, Лукас Мартинез Куатра, Кристиано Бираги – Роландо Мандрагора, Джакомо Бонавентура – Николас Гонсалес, Лукас Белтран, Кристиан Куаме – Андреа Белоти

Това ще бъде първа официална среща в историята между двата отбора, която ще бъде със съдбата на и на първи европейски трофей за някой от двата тима. Хаосът следваше тези два отбора от седмици и може да ни очаква резултатен сблъсък в Атина.

Италиано ще се надява, че неговият тим се е научил от грешките си във финала през миналия сезон, но сега на пътя им застава хитър противник, воден от опитния Мендилибар. Олимпиакос обърка изморителния, но въпреки това много добър отбор на Астън Вила в подножението на финала, а прагматизмът на Мендилибар може да се окаже решаващ в подобен двубой.

Фиорентина са оставали на крачка от европейската слава вече три пъти в историята си, което може да бъде повод за безпокойство преди новия голям финал. И двата отбора влизат по инерция към Атина, но възможно ли е проклятието на „Ла Виола“ да удари отново?

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.