10LV Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Лудогорец сега да мисли за Лига Европа – там е голямата игра

0
Руан Секо, Лудогорец
Руан Секо, Лудогорец (Снимка: БТА)

Съвсем според очакванията Лудогорец отнесе молдовския Петрокуб. Разликата в класите е много голяма и бе онагледена на „Хювефарма арена“ в четвъртък вечер, когато разградчани спечелиха с 4:0. Категоричната победа бе точно това, от което отборът на Захари Сираков имаше нужда. Така реваншът в Молдова става протоколен, а младият специалист трупа самочувствие начело на най-силния български отбор за последната декада.

Подобни победи и то в плейофен мач, на прага на групова фаза в престижния турнир Лига Европа, носят огромен престиж и на българския футбол изобщо. Лудогорец може да погали самочувствието си и с факта, че ще играе в тази надпревара, а в по-слабата Лига на конференциите има големи клубове като Челси, Фиорентина, Реал Бетис, Ланс, Брюж, Копенхаген и тн. 

Лудогорец и тази година ще е сред елита на Европа, а това неминуемо покачва още цените на футболистите, носи сериозни финансови постъпления от наградния фонд и гради имидж.

Якуб Пьотровски, Лудогорец
Якуб Пьотровски, Лудогорец (Снимка: БТА)

Първа лига отива на втори план

През годините много пъти „орлите“ са били упреквани, че приоритизират твърде много международните си участия за сметка на вътрешния шампионат. Да, на няколко пъти това можеше да им изиграе лоша шега. Но всяка пролет успяват да стигнат до безкомпромисна победна серия, която им осигурява поредната титла. А победителите никой не ги съди.

Дори и Лудогорец отново да допусне разлика в точките с временния лидер, няма да е трудно да я стопи след Нова година. Не бива да забравяме и че резервите на „зелените“, които могат да бъдат ротирани умело от треньора за срещите от Първа лига, притежават по-сериозна класа от титулярите в повечето отбори у нас. Лудогорец може да даде почивка на звездите си и отново ще е фаворит за трите точки всеки уикенд. При победата над Левски с 1:0 Якуб Пьотровски дори не бе в групата за мача.

А така класните български играчи като Тодор Неделев, Спас Делев, Георги Русев, Ивайло Чочев и др, които често получават повече шансове в Първа лига, взимат своите минути. Би било грехота футболисти от такъв калибър да търкат пейката. 

Именно затова Лудогорец трябва отново да се концентрира изцяло върху ангажиментите си от Лига Европа, където и всяка точка носи сериозни финансови постъпления. Клубът отдавна е на самоиздръжка и за него тези „бонуси“ от УЕФА са в графа „предвиден приход“.

Фенове на Лудогорец
Лудогорец (Снимка: БТА)

Излизането от групите е цел №1, но трябва класен треньор

Миналата година Лудогорец се класира на елиминации, където беше надхитрен от швейцарския Сервет. Тогава възможностите на разградчани бяха отвърд първата фаза на пресявките. До някъде им липсваше и спортен шанс. С този отбор, който има в момента, шампионът би могъл да стигне далеч в турнира. Трябва обаче да бъде привлечен треньор от сериозна величина.

Специалист, който се е доказал в чужбина, ще изведе Лудогорец до следващото ниво. Чест и почитания към Георги Дерменджиев, но зенитът на треньорската му кариера премина и сега е време той да се отдаде на заслужена почивка. Захари Сираков пък все още трябва да трупа опит. Разградчани имат нужда от човек с модерни възгледи за футбола. Който да е наясно с последните тенденции в Западна Европа. Ако запази звездите си и след завръщането на Бърнард Текпетей, този състав може да изглежда чудовищно в Лига Европа. И да се завърнат „лудите вечери“ от преди десетина години.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Красиан Митев
Красиан МитевКрасиан Митев е български спортен журналист и анализатор. Работил е за редица спортни медии, сред които Топспорт, Боец, Sportnamasa и още други. Красиан има роля в проверката и верификацията на казината и букмейкърите в сайта Nostrabet.
Коментирай

Няма коментари.