10LV Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Наказателната акция срещу Борнемут качи Ливърпул на следващото ниво

0
Борнемут - Ливърпул
Снимка: БТА

Ливърпул постигна изразителна победа при гостуването си на Борнемут с 4:0 в среща от 21-ия кръг на английската Висша лига в неделя. На „Вайталити Стейдиъм“ мърсисайдци изиграха трудно първо полувреме, в което бяха притиснати от „черешките“, но на свой ред проведоха наказателна акция след почивката, когато паднаха и четирите гола във вратата на Нето.

Всичко стартира четири минути след почивката, когато Къртис Джоунс свали висока топка и подаде на Диого Жота, който пък изведе Дарвин Нунес зад гърба на защитата и уругвайският нападател бе точен за 1:0. Жота сам отбеляза второто попадение в 71-ата минута. Нунес спечели битка за висока топка в половината на Борнемут и подаде към Коуди Гакпо, който пусне извеждащ пас за португалеца. Жота преодоля вратаря за първия си гол, а осем по-късно той бе точен и за 3:0. Португалецът бе сменен в добавеното време, секунди след като и Нунес отбеляза второто си попадение след центриране на Джо Гомес.

По този начин Ливърпул отново води с пет точки на върха в подреждането пред Манчестър Сити, Арсенал и Астън Вила – шампионите обаче са с мач по-малко от лидера. Борнемут, който се представяше силно в последните седмици, е на 12-та позиция с 25 пункта. В следващия си мач „черешките“ ще търсят реванш за тежкото домакинско поражение при гостуването си на Уест Хем Юнайтед, като преди това играят със Суонзи Сити у дома във ФА Къп, докато за Клоп и компания предстои гостуване на Фулъм в полуфинален мач-реванш за Карабао Къп. До края на месеца „червените“ са домакини на Норич Сити за ФА Къп идния уикенд и на Челси за първенство на 31 януари.

Определено двубоят срещу Борнемут заплашваше да създаде редица проблеми на Ливърпул, но вместо това „червените“ успяха да стигнат до изненадващо донякъде лесна победа, увеличавайки преднината си на върха пред своите опоненти.


Истински фаворит за титлата ли е вече Ливърпул?

Ако Ливърпул все още не беше смятан за фаворит за титлата във Висшата лига, този резултат и представяне трябва да го потвърдят на 100%. Пътуването до Южна Англия в неделя представляваше потенциална опасност за отбора на Юрген Клоп, тъй като те се изправяха срещу отбора в най-добра в шампионата.

За един момент изглеждаше, че „червените“ може да си изпатят поради безличното си първо полувреме. Но „манталитетните чудовища“ на Клоп никога не биват лесно побеждавани и отново намериха начин да отворят шлюзовете по категоричен начин след почивката.

Борнемут най-накрая откри своя лимит

Трансформацията на Борнемут под ръководството на Андони Ираола не беше нищо друго освен впечатляващо след бурното начало на сезона. Срещу Ливърпул обаче „черешките“ не успяха да отбележат гол за първи път в последните си 12 мача във Висшата лига, което само подчерта предизвикателството, което стоеше пред отбора на Ираола срещу Ливърпул.

Бившият нападател на мърсисайдци – Доминик Соланке, който е водещ реализатор за южняците този сезон, се луташе по терена в опит да преодолее по някакъв начин стоящата стабилно на терена двойка в центъра на защитата Върджил ван Дайк и Ибрахима Конате.

Ираола помогна на своите подопечни да се осмелят да мечтаят, но този резултат трябва да бъде като сигнална лампа, че все още съществуват ограничения в плана на испанеца.

Няма Салах, няма проблем за Ливърпул

За отбор, който вече е изтощен от редица контузии и отъстващи играчи заради националните си отбори, Ливърпул все още притежава забележителна дълбочина в състава. Напускането на Мохамед Салах за Купата на африканските нации почти не се усети, тъй като момчетата на Клоп все още се борят на четири фронта този сезон.

Ключът към това е отличната форма на Диого Хота и Дарвин Нунес, като последният действа като отчасти нападател и отчасти като „агент на хаоса“. Уругваецът често е обект на подигравки от феновете на съперниците на мърсисайдци, но след вчера той стана първият играч от Висшата лига, който има над 10 гола и също толкова асистенции този сезон във всички турнири.

Неговото постоянно участие в атакуващата фаза дава на Ливърпул това допълнително предимство и, въпреки чепонякога наистина пропуска големи шансове, често компенсира грешките си с други важни приноси по време на мача. Уругваецът определено дава предимство като никой друг, а когато не е в отбора, това се усеща повече от ясно. Този елемент на „хаос“ добавя толкова много към атаката на отбора и точно това го прави „невидим“ за опонентите.

Майсторът Диого Жота

Португалският флангови нападател е може би най-добрият играч в клуба в момента. След слабото първо полувреме, той се оживи след почивката, асистирайки на Дарвин Нунес за откриващото попадение, преди сам да се разпише на два пъти. И двата му гола бяха изящни, като Жота отбеляза по един във всеки долен ъгъл на вратата на Нето, оставяйки бразилеца без шанс.

Мачът в неделя наистина показа какво носи Жота на този отбор. Той може да премине много бързо от невидим на терена до човек, който ще направи разликата за секунди, притежавайки тази способност да изскочи на точното място, когато отборът има най-голяма нужда от него.

Реално той има гол средно на всеки 78 минути във всички турнири. Нито един играч от Висшата лига не е записвал средно по-добра статистика в този аспект, при товабез нито една изпълнена дузпа.

Алексис Мак Алистър блести като „шестица“

Световният шампион с Аржентина Мак Алистър беше принуден да играе като опорен полузащитник този сезон – роля, в която той се справя добре, като се има предвид, че е далеч от естествената му позиция.

Въпреки това, от представянето му срещу Борнемут, човек може да си помислили, че той е играл като такъв от десетилетия. Мак Алистър беше безспорно най-добрият играч на „червените“ в безличното първо полувреме, показвайки умението си да раздава топката добре, като същевременно постоянно влизаше в единоборства. Той продължи с доброто си представяне и след почивката, като диктуваше играта и помогна за запазването на преднината на Ливърпул.

Съдийството отново беше срещу Ливърпул

Ливърпул отново стана жертва на грубо съдийско решение, след като Джъстин Клуйверт не получи нарисуван червен картон през първото полувреме. Синът на нидерландската легенда заби бутонките си в пищяла на Луис Диас – явно нарушение за червен картон според правилата, но някак беше подминато дори е без преглед със системата ВАР.

Отличен дебют във Висшата лига за Конър Брадли

Конър Брадли може да бъде доволен от първото си участие във Висшата лига с фланелката на „червените“. 20-годишният десен бек, който стана първият в историята северноирландец, играл за Ливърпул в шампионата, беше изключително стабилен в защита.

Той обаче често можеше да бъде видян и да се впуска в предни позиции, като имаше две големи възможности да отбележи дебютен гол. Определено това бе обещаващо представяне от играч, който може да бъде катализаторът, който да измести Трент Александър-Арнолд в средата на терена за постоянно.

Борнемут - Ливърпул

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.