ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Историческата вечер в Шампионска лига отново ни остави без дъх

0
Рафиня
Рафиня отбеляза хеттрик за Барселона срещу Байерн Мюнхен при победата с 4:1 в Шампионската лига (Снимка: БТА)

Най-комерсиалният клубен турнир в света – Шампионската лига, продължава да ни забавлява по средата на работната седмица. В сряда вечер станахме свидетели на поредната порция вълнуващи сблъсъци, които определено не ни разочароваха.

В девет срещи видяхме общо 24 попадения, като само един мач не ни предложи попадения. С най-голям интерес се очакваше мегасблъсъкът между Барселона и Байерн Мюнхен, което каталунците го взеха с категоричното 4:1, докато Ливърпул продължи с победния си ход при Арне Слот, надделявайки с 1:0 в гостуването си на РБ Лайпциг.

Какво научихме от мачовете в Шампионската лига в сряда вечер, време е да разберем!

Впечатляващото възраждане на Рафиня продължава

Срещата на Барселона с Байерн Мюнхен беше по-специална за треньора на каталунците Ханс-Дитер Флик и голмайсторът Роберт Левандовски, които се изправиха срещу бивши си клуб, където прекараха най-добрите си години.

Двата тима имат богата история в съперничестното помежду им, като баварците бяха в серия от шест поредни успеха над каталунците, включително това 8:2 през 2020-а година, когато Левандовски водеше атаката на Байерн, а Ханзи Флик им беше треньор. Но сега нещата се обърнаха тотално на Олимпийския стадион.

Роберт Левандовски
Нападателят на Барселона Роберт Левандовски отбеляза едно от попаденията при победата с 4:1 над бившия си отбор Байерн Мюнхен в Шампионската лига (Снимка: БТА)

Левандовски се разписа за първи път срещу бившите си съотборници с екипа на Барса, но Рафиня беше този, който пое диригентската палка и заби хеттрик, с който затвърди доминацията на „Блауграна“.

За известно време рез лятото изглеждаше, че бразилецът няма да има място в отбора на Флик, ако Барселона беше привлякъл Нико Уилямс от Атлетик Билбао. И все пак Рафиня остана да се бори за мястото си и проваленият трансфер на испанеца се превърна в преломен момент за бразилеца, който вече има впечатляващите 15 гола от 13 мача досега този сезон. А, за да потвърди своето „прераждане“ и колко е важен е за този отбор на каталунците, Рафиня изведе отбора с капитанската лента. „Капитан Фантастичен“!

Машината Манчестър Сити няма спирка

Петте гола на Манчестър Сити срещу Спарта Прага потвърдиха статута им на един от най-големите отбори в европейския футбол. Така „гражданите“ вече са отбора с най-дълга серия без загуба в историята на турнира. Тимът не познава вкуса на поражението в 26 поредни двубоя. В класацията влизат само резултатите в редовното време на срещите от фазата на елиминациите. Досегашният рекорд принадлежеше на Манчестър Юнайтед. Със сър Алекс Фюргюсън начело „червените дяволи“ записаха 25 поредни мача без загуба в ШЛ между септември 2007-а и май 2009-а година.

Двата поредни гола на Ерлинг Халанд за второто полувреме бяха украшението на тяхната вечер на „Етихад“, като същевременно добавиха нотка несъмнена класа. Големият норвежец отбеляза със страхотен удар във въздуха, преди да добави още едно попадение, за да вдигне бройката си на 44 гола.

Сити често се смята за добре смазана машина, която е напълно безмилостна, а Халанд е един от най-важните им инструменти за тази цел.

Селтик показа, че е корав съперник

Приключенията на Селтик в Шампионската лига можеше да приключат, преди дори да са започнали, след загубата с 1:7 от Борусия Дортмунд по-рано този месец. „Детелините“ често са обвинявани, че им липсва сила на духа и класата да се състезават при най-добрите и това отново се потвърди на „Сигнал Идуна Парк“.

Малцина дадоха надежда на шотландски първенец, че ще вземе нещо в мача си срещу шампиона от Лига Европа през миналия сезон Аталанта.

Аталанта - Селтик
Аталанта - Селтик, Мартен де Роон и Лиъм Скейлс (Снимка: БТА)

Въпреки това, трябва да похвалим отбора на Брендън Роджърс, който не се предаде и спечели трудно извоювана точка в Северна Италия с изключително дисциплинирано представяне в защита. Показателно е, че противникът им отправи цели 23 удара към вратата на Каспер Шмайхел, като един от тях срещна и гредата, но така и не успя да стигне до гол.

Ако Селтик покаже още от това си представяне и в оставащите им срещи до края на тази фаза, „детелините“ може и да мечтаят да достигнат елиминациите.

Атлетико Мадрид продължава да търси постоянство

В последните години свикнахме Атлетико Мадрид да се затваря дълбоко и да измъква победите под носа на съперниците си, а защитата на тима се считаше за една от най-добрите в света. От началото на този сезон, обаче, наблюдаваме нещо странно и втората им загуба в първите три мача от Шампионската лига вече е притеснително.

Отборът на Диего Симеоне беше разгромен от Бенфика с 4:0 в предишния си двубой от турнир, а тоталната капитулация срещу Лил през второто полувреме в сряда вечер потвърди големия проблем. Французите пък могат да се похвалят, че вече са победили двата мадридски гранда в два поредни мача от турнира, след като удариха Реал в началото на месеца.

„Лос Колчонерос“ пък за пореден път не успяха да се справят на европейската сцена, макар че в Ла Лига все още нямат загуба и са допуснали най-малко попадения от всички отбори. Напълно коренно различно представяне.

Сега Атлети се нуждае да намери баланс и да пренесе добрата си форма от вътрешното първенство в Шампионската лига, за да има шанс да стигне до фазата на елиминациите.

Атлетико Мадрид
Атлетико Мадрид (Снимка: БТА)

Ливърпул на Арне Слот не спира с победите

Най-голямото предизвикателство на Арне Слот в Ливърпул бързо се оказва най-голямата му сила, след като спечели нова победа с 1:0 като гост на РБ Лайпциг. Мачът срещу новите работодатели на бившия мениджър на „червените“ Юрген Клоп беше поредното предизвикателство пред нидерландския наставник.

И все пак мърсисайдци не се притесниха и нанесоха своя удар в точния момент, а впоследствие „убиваха“ умело темпото на игра, когато Лайпциг опитваше да го контролира.

Дарвин Нунес и Мохамед Салах
Нападетелите на Ливърпул Дарвин Нунес и Мохамед Салах празнуват гола на уругваеца срещу РБ Лайпциг (Снимка: БТА)

В герой се превърна разкъсваният от критики Дарвин Нунес, а един проблем, който си остава пред Слот е лекотата, с която неговите играчи пропускат своите положени, за да затворят мача.

И все пак, 11 победи в първите си 12 мача начело във всички турнири до момента е поредният рекорд на наследника на Клоп. Отборът на Арне Слот е първият в историята на клуба, който печели 11 от 12 начални двубоя. Освен това, тимът от този сезон е първият отбор на Ливърпул, който печели първите си шест мача като гост в една кампания във всички състезания.

Въпреки че мнозина изразяваха опасенията си преди началото на сезона за това какъв може да Ливърпул след ерата на Клоп, Слот продължава да заглушава ясно съмняващите се и вече влезе смело във фолклора на клуба.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.