10LV Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Геша: Битката за Варна е непредвидима

0
Ангел Грънчов
Снимка: БТА

Задава се поредното издание на Битката за Варна в елита, която винаги е повече от един мач и победата, в която е въпрос на чест и престиж за двата градски съперника.

В неделя вечерта обаче в своя дом Спартак ще е изправен пред сериозно предизвикателство, тъй като ще иска да спре негативната серия от 6 поредни дербита без победа в последните 17 години и 4 месеца.

За последно „соколите“ ликуваха пред своята публика на 19 май 2007-а с 2:0 след по един гол в двете полувремена на Дениран Ортега и Дарин Тодоров, и трите точки им позволиха да се спасят.

Впоследствие „моряците“ приеха тежко поражението и много от техните симпатизанти се усъмниха във феърплея им, но тогавашният треньор на Спартак обаче Георги Иванов-Геша и до ден днешен твърди, че са спечелили честно и с по-добър футбол.

Кристиан Илич
Кристиан Илич (Снимка: БТА)

„До мен тогава също стигнаха намеци за едва ли не някакви уговорки, но това е асбурдно и категорично не отговаря на истината. Ще ви кажа само, че на трибуните беше ръководството на Черно море, което си тръгна 20 минути преди края. На другия ден целия Управителен съвет и неговия председател бяха освободени, а след няколко дни преди последния мач за сезона същото сполетя и треньора им Ясен Петров. Така че не виждам логика да е имало нещо нередно“, заяви за Nostrabet Геша.

„Спомням си, че предния кръг Черно море би Литекс и аз казах на моя шеф, че това много ме радва, тъй като ще играе по същия начин и със същата схема и срещу нас, и ние ще спечелим. Пред моите играчи пък споделих как точно ще вкараме головете, а след последния съдийски сигнал те ми казаха, че този мач съм го гледал предварително. При първия гол трябваше да дебнем за статични положения, тъй като те се защитаваха с петима и това щеше да е нашия шанс, а втория гол вече по-лесно щяхме да го вкараме, тъй като те щяха да се отворят и да освободят пространства“, добави Иванов.

След този успех Спартак записва четири загуби и два равни в дербитата, като два пъти губи с по 0:1 и у дома, както и с 0:5 и 2:3 на „Тича“, и стига до две нулеви равенства на двата стадиона.

Според Георги Иванов в предстоящия сблъсък неговият роден клуб разполага с нужните спортно-технически аргументи, за да се противопостави успешно на противника.

Спартак Варна
Спартак Варна (Снимка: БТА)

„Спартак стартира силно и натрупа самочувствие и увереност, а има и играчи, които да изнесат такъв мач. Спартак има и стабилна защита, върху която да стъпи, за да разчита на крайния успех. Трябва обаче да се отбележи, че Черно море е един много сериозен отбор, с избистрен стил на игра и сработен и обигран състав, след като повечето им футболисти играят от години заедно. Не на последно място имат и най-добрия треньор в момента у нас“, каза още Иванов.

„Фаворит обаче не мисля, че има, тъй като дербитата на Варна винаги са непредвидими и сме ставали свидетели как едни малки детайли са ги решавали. Надявам се да стане истински празник на трибуните, да има голяма еуфория и празненства, но без ексцесии. Бих искал феновете истински и искрено да се забавляват, тъй като това дерби липсваше дълго време на Варна, но бих искал също да видя и добър футбол и майсторски изпълнения, тъй като много често напрежението и огромния залог са оказвали влияние върху продукциите в тези двубои. Нека на терена да властва спортменство и по-добрият да победи“, завърши Георги Иванов.

Па Конате
Па Конате (Снимка: БТА)

Любопитно е, че в неделя за Спартак дебют в битката за морската столица ще направят повече от един отбор нови футболисти, тъй като от настоящите участие в тези мачове досега са взели само Виктор Митев, Ивей Ромееш и Александър Цветков.

Първите двама играха в двете срещи през сезон 2022/2023, а третият – във втората от тях.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Георги Колев
Георги КолевГеорги Колев е роден в Плевен. Завършил е СУ „Климент Охридски“ София. Работил е повече от 20 години като кореспондент на водещи спортни ежедневници у нас, като е отразявал новини от спортния и футболния живот на България.
Коментирай

Няма коментари.