10LV Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Фенербахче срещу Галатасарай: прогноза, последни новини, статистика и състави

0
Фенербахче - Галатасарай
Фенербахче - Галатасарай (Снимка: БТА)
Прогноза
Победа за Фенербахче2.152.10
И двата отбора да отбележат гол1.501.50
Под 3.5 гола в мача1.551.50

*Коефициентите подлежат на промяна

Едно от най-големите дербита на Турция ще се състои този уикенд, когато Фенербахче приема Галатасарай в сблъсък от шестия кръг на местната Супер Лига. Срещата на стадион „Шюкрю Сараджоглу“ в Истанбул е в събота (21 септември) от 20:00 часа и обещава да ни предложи големи емоции както на терена, така и на трибуните, където турските фенове са известни с фанатичната си подкрепа. Главен съдия на мача ще бъде един от най-реномираните рефери в страната Атила Караоглан.


Последни новини за Фенербахче

Фенербахче започна силно новия сезон, като няма загуба до този момент, заедно с другите два гранда Галатасарай и Бешикташ. Тимът на Жозе Моуриньо, който пое „фенерите“ през лятото, победи в последния кръг Касъмпаша като гост с 2:0 и сега ще се надява на повече от същото.

Резултатите на Фенербахче показват, че отборът е доста стабилен в защита, след като в петте си мача до момента е допуснал най-малко попадения във вратата си от всички 19 отбора – само две. Любопитното е, че и двата допуснати гола за тима на Моуриньо дойдоха при равенството 2:2 като гост на новака в елита Гьозтепе, който е воден от българския треньор Станимир Стоилов.

Статистиката също показва, че „фенерите“ залагат много на домакинствата, като са превърнали стадиона си в истинска крепост – те са непобедени в последните си 15 мача у дома в Лигата.

За мача с Галатасарай извън строя ще бъдат крилото Райън Кент и халфът Брайт Осави-Самюел. Първият е изваден от отбора по решение на Моуриньо, докато вторият е с контузия в глезена. Добрата новина е, че всички големи звезди, като Доминик Ливакович, Чаглар Союнджю, Филип Костич, Ален-Сен Максимен, Фред, Душан Тадич, Софиан Амрабат, Юсеф Ен-Несири и Един Джеко ще бъдат на линия за дербито.

Фенербахче
Фенербахче (Снимка: БТА)

Форма на отбора

От началото на сезона отборът няма загуба, като е записал четири и победи и едно равенство, което им отрежда втората позиция с 13 точки и голова разлика от 13:2, като изостават с два пункта именно от Галатасарай. „Фенерите“, обаче, са в серия от три поредни успеха в първенството.


Последни новини за Галатасарай

Галатасарай влиза в дербито с Фенербахче на гърба на победата с 3:1 над Газиентеп миналата седмица. Тимът на Окан Бурук е единственият отбор със 100%-ов актив от началото на сезона – пет победи и 15 точки.

Статистиката показва, че Галатасарай е отбеляза гол в шест от осемте си мача във всички турнири през кампанията до момента, но за сметка на това е запазил мрежата си „суха“ само в един от тях. Вижда се, че „Чим Бом“ имат проблеми в отбрана – четири допуснати попадения в първенството и общо 13 във всички турнири. Гостуващата форма не Галатасарай, обаче, показва, че тимът е непобеден в последните си 14 мача в Лигата далеч от дома, което е впечатляващо.

За сблъсъка с Фенербахче треньорът Окан Бурук ще трябва да се оправя с редица контузии. Аут ще бъдат защитникът Али Йешилюрт, крилото Хаким Зиеш, който има частично разкъсване на мускул и нападателят Мауро Икарди. Аржентинецът ще отсъства по-дълго време заради скъсан бедрен мускул.

Хубавата новина е, че участие в мача ще вземат останалите основни футболисти, като Давинсон Санчес, Лукас Торейра, Дрис Мертенс, Мичи Батшуай и звездното попълнение от лятото Виктор Осимен, който изненадващо не попадна в групата за предишния мач.

Виктор Осимен
Нападателят на Галатасарай Виктор Осимен (Снимка: X.com/Galatasaray EN)

Форма на отбора

Пет победи от пет мача и първо място за Галатасарай с пълен актив от 15 точки при голова разлика 17:4. Тимът е отбелязал най-много попадения в Лигата до момента и има две точки аванс пред Фенербахче.


Фенербахче – Галатасарай един срещу друг

Фенербахче и Галатасарай са изиграли общо 53 мача от 2004-а година насам, като „фенерите“ имат 21 победи срещу 17 за „Чим Бом“, докато 15 мача са завършили наравно.

Един поглед към по-скорошните им срещи от април 2022-а година насам показва, че Фенербахче са спечели две от тях, а Галатасарай три, като броят на равенствата е едно. Статистиката показва, че „фенерите“ не са били побеждавани в Супер Лигата от Галатасарай в предишните си два мача, докато „Чим Бом“ са непобедени от Фенербахче, когато са играли с тях далеч от дома в предишните два двубоя от първенството.

През миналия сезон „фенерите“ направиха 0:0 у дома и спечелиха с 1:0 като гост. Между тях двата отбора играха финал за Купата на Турция, който беше спечелен от Галатасарай след протест от страна на Фенербахче. Тогава „фенерите“ излязоха само с юноши и мачът беше прекратен още след гола на Мауро Икарди в първата минута.


Вероятни състави:

Фенербахче (4-2-3-1): Доминик Ливакович – Джейдън Остерволде, Чаглар Союнджю, Родриго Бекао, Мерт Мюлдюр – Фред, Софиан Амрабат – Ален Сен-Максимен, Себастиан Шимански, Дужан Тадич – Един Джеко

Галатасарай (4-2-3-1): Фернандо Муслера – Исмаил Якобс, Абдюлкерем Барсакджъ, Давинсон Санчес, Каан Айхан – Лукас Торейра, Габриел Сара – Юнус Акгюн, Дрис Мертенс, Баръш Алпер Йълмаз – Виктор Осимен


Къде да гледаме Фенербахче – Галатасарай по ТВ?

За съжаление на българските зрители, нито една родна телевизия не излъчва турската Супер Лига в ефира. Ако, обаче, разполагате с някои от чуждите канали, то може да гледате срещата пряко по сръбския канал Sport Klub 2 или португалския Sport TV2.


Прогноза за двубоя:

Според нас, Галатасарай може да отбележи гол на Фенербахче, но това няма да бъде достатъчно, за да избегне поражение.

Смятаме, че това ще бъде равностоен мач, но победата ще отиде при Жозе Моуриньо и неговия Фенербахче.

Както стана ясно, друг вариант е за гол/гол или общо под 3.5 гола в мача.

За още прогнози за Фенербахче – Галатасарай от типстъри може да откриете в специалната секция на Nostrabet!

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.