10LV Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Ботев Пловдив няма от какво да се срамува

0
Ботев Пловдив
Снимка: Facebook.com/BotevPlovdiv

Панатинайкос победи убедително Ботев с 4:0 на „Колежа“, но пловдивчани могат само да спечелят от такива мачове. Разбира се, изключваме напусналите с контузии и се надяваме те да не са сериозни. Вероятно много фенове са си тръгнали с горчилка в устата от стадион „Христо Ботев“ в четвъртък вечер. И това е напълно нормално.

Привържениците на най-стария български клуб обаче трябва да са спокойни. Проектът им е дългосрочен и се развива по план. А всичко по-различно от отпадане в този кръг на Лига Европа щеше да е сериозно надскачане на моментните възможности. Достатъчно се изговори колко по-богат клуб е ПАО и с какви футболисти разполага. Сблъсъци срещу такива съперници каляват бойния дух на „канарите“ и им показват къде още трябва да работят. 

Не бива да отнемаме постигнатото от тях с отстраняването на Марибор, а и в двете срещи срещу гръцкия съперник нямаха никакъв късмет. Не беше дадена дузпа преди седмица за 2:2, а при 0:1 на „Колежа“ Николай Минков едва не счупи горната греда. Мачът щеше да тръгне в съвсем друга посока с изравнителен гол в средата на първото полувреме.

Феновете на Ботев Пловдив
Феновете създадоха уникална атмосфера (Снимка: Facebook.com/BotevPlovdiv)

Каквото можа се обърка

В реванша срещу Панатинайкос събитията се стекоха изключително неблагоприятно за пловдивския гранд. Новата звезда на отбора Антъни Уджа си отбеляза автогол за 0:2, а малко след това се контузи. През второто полувреме пък влезе Андрей Йорданов, който прекара на терена малко повече от минута и също напусна с травма. Всичко това се отрази на „канарите“, които бяха излезли и пренавити за мача.

Както вече отбелязах, градацията в Ботев е очевидна и клубът трябва да следва тази линия на развитие. С модерен нов стадион, добри играчи и треньор, европейска политика от ръководството, маркетинга и какво ли още не. Купата на България бе първото доказателство за новия „златен“ период в историята на „канарите“. Сега се пише европейската приказка, а останалото тепърва предстои.

Специално трябва да се отбележи уникалната атмосфера на „Колежа“. Феновете не спряха да подкрепят пламенно своите любимци във всеки един миг. Колкото и да им беше неприятен развоят. Изнесоха образцов урок по любов! И така – Ботев не бива да се срамува от поражението. Да, ще боли известно време. Но само след седмица идва нов съперник в Европа и няма никакво време за самосъжаление.

Душан Керкез
(Снимка: Facebook.com/BotevPlovdiv)

Какво предстои сега?

Ботев продължава приключението си в Европа със сблъсъци в Лига на конференциите. В третия предварителен кръг играе с Жрински Мостар от Босна и Херцеговина. Отборът е значително по-ниска летва от Панатинайкос. Разполага със състав от 9,3 милиона евро, което е около този на Марибор и една идея по-малко от футболистите на пловдивчани.

Жрински се падна на Ботев в Лига Европа през 2013 година, когато воденият от Станимир Стоилов тим спечели с общ резултат 3:1. Сега отново „канарите“ влизат в ролята на лек фаворит, но не бива да има и капка подценяване. Все пак жребият предразполага атака на плейофите и мечтан пробив в груповата фаза.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Красиан Митев
Красиан МитевКрасиан Митев е български спортен журналист и анализатор. Работил е за редица спортни медии, сред които Топспорт, Боец, Sportnamasa и още други. Красиан има роля в проверката и верификацията на казината и букмейкърите в сайта Nostrabet.
Коментирай

Няма коментари.