10LV Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Борусия Дортмунд и ПСЖ получават голям шанс за нещо специално

0
Борусия Дортмунд - Пари Сен Жермен
Борусия Дортмунд - Пари Сен Жермен (Снимка: Twitter.com/Borussia Dortmund)

След зрелищните емоции от първия ½-финал в Шампионската лига между Байерн Мюнхен и Реал Мадрид, който завърши без победител при 2:2 и сблъсъкът ще се реши в испанската столица, е време за втория страхотен мач от тази фаза на турнира в сряда вечер.

Борусия Дортмунд посреща Пари Сен Жермен на „Сигнал Идуна Парк“ от 22:00 часа в опит да вземе преднина преди реванша на „Парк де Пренс“ след седмица на 7 май. И двата отбора имаха доста хаотични мачове в елеминациите до този момент, но все пак стигнаха до последното стъпало преди големия финал.

Като цяло, двата тима не бяха спрягани сред фаворитите за трофея в началото на сезона, след като през миналата кампания Борусия се провали в последния кръг в опита си да детронира Байерн Мюнхен в Бундеслигата, докато през лятото ПСЖ бе напуснат от две от най-големите си звезди – Лионел Меси и Неймар. Дортмунд и ПСЖ попаднаха в „групата на смъртта“ през есента, заедно с отборите на Милан и Нюкасъл Юнайтед, като германският тим финишира на първа позиция, а парижани завършиха втори. В Париж ПСЖ нанесе единствената загуба на Борусия в груповата фаза (2:0), докато двубоят в Германия завърши при равенство 1:1.

В елиминациите отборът на треньора Еден Терзич се справи с ПСВ Айндховен с общ резултат 3:1, а след това отстрани Атлетико Мадрид с 5:4 след двете срещи. ПСЖ нямаше проблем с Реал Сосиедад в осминафиналите (4:1), след което надви Барселона след два здрави сблъсъка – общ резултат 6:4.

Борусия Дортмунд печели турнира през 1997-а година, а през 2013-а се класира за финала, но загуби от Байерн Мюнхен. От своя страна ПСЖ продължава да преследва голямата цел на катарските собственици – да се качи на европейския връх. Най-близо парижани бяха през 2020-а година, но тогава Байерн надделя във финала на „Уембли“. Сега, водени от Луис Енрике, французите могат да станат европейски шампиони в последния сезон на голямата звезда Килиан Мбапе в клуба.

Отборът на Луис Енрике официално пък стана шампион на Франция, на финал е за Купата на страната и ще бъде пределно мотивиран да стигне и до положителен резултат в Дортмунд, тъй като е напълно възможно спечелването на требъл от тяхна страна. Домакините бяха победени с 1:4 от РБ Лайпциг в събота, което беше тежък удар по амбициите им за участие в ШЛ и догодина. Макар че има шанс Германия да получи допълнителна позиция за най-престижния клубен турнир, в крайна сметка, може да се наложи на Борусия да трябва да спечели надпреварата през този сезон, за да гарантира, че ще го видим и догодина в надпреварата.

Старши треньорът на Борусия Дортмунд – Един Терзич, няма да може да разчита за първата среща на Рами Бенсебайни, който ще отсъства дълго време поради контузия на коляното, докато Себастиен Алер също е аут поради проблем с глезена. Матс Хумелс остава под въпрос, но се очаква да е готов за мача тази вечер. Дониел Мален също се бори с контузия в бедрото и е малко вероятно да започне като титуляр, но нидерландецът може да бъде на пейката.

Вероятен състав на Борусия Дортмунд (4-2-3-1): Грегор Кобел – Юлиан Райерсон, Матс Хумелс, нико Шлотербек, Иан Маатсен – Емре Джан, Марсел Забитцер – Джейдън Санчо, Юлиан Брандт, Карим Адейеми – Никлас Фюлкруг

Луис Енрике отново ще заложи на Брадли Баркол, Килиан Мбапе и Усман Дембеле в атака, като испанският специалист едва ли ще прави промени по състава, спрямо този от реванша с Барселона в каталунската столица. По отношение на контузиите, ПСЖ няма особени притеснения, но ще бъде без Преснел Кимпембе, вратаря Серхио Рико и Лейвин Курзава.

Вероятен състав на Пари Сен Жермен (4-3-3): Джанлуиджи Донарума – Ашраф Хакими, Маркиньос, Люка Ернандес, Нуно Мендеш – Витиня, Фабиан Руис, Уорън Заир-Емери – Усман Дембеле, Килиан Мбапе, Брадли Баркола

Отборът на Енрике започва да се отърсва от присъщото за ПСЖ разочарование в Шампионската лига, като се има предвид, че те спечелиха два пъти като гост по време на елиминациите. Но сега, мачът в Дортмунд е бъде нов огромен тест за техните качества. Пламенната публика на Борусия им помогна да преодолеят и изхвърлят от турнира Атлетико Мадрид и може да окаже влияние върху двубоя. Домакините трябва да вземат добър резултат в сряда вечер, но пък този отбор на ПСЖ наистина е добре калибриран през този сезон и няма да бъде изненада да изтръгне нов голям успех далеч от Париж.

Именно поради тази причина букмейкърът WinBet дава леко предимство на ПСЖ с коефициент за победа от 2.43, докато този за Борусия Дортмунд е 2.85. Равенството пък бива оценено на 3.75. Попадения ще видим и от двата отбора, което означава, че гол/гол със ставка 1.44 е отличен вариант за залог.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.