Защо Полша отпадна, а Португалия продължи…

Kristiyan Kyulyunkov
0 коментара

1/4-финалът oт Евро 2016 между Португалия и Полша ни представи два отбора без загуба досега в турнира. Португалците нямаха реално и победа, но поляците бяха взели само първия си мач в груповата фаза. Последва нещо типично и за двата отбора в представянето им досега тук.

Като резултат от стратегията на поляците, те вкараха гол още във 2-ата минута. Криховяк игра една дълга топка към Йедречик, която бе прекалено силна и последва тъч. От него Полша се ориентира напред и след като бе изпълнен, тимът пресира съперника. Пепе се опита да изчисти, но топката си остана в полето на португалците и след много лоша преценка на Седрик, Гросички намери Левандовски за попадението.

Атаките на Португалия след гола не показваха никакъв план. Просто окупиране на полето и държане на топката без опит да се вплете някаква идея в цялата тази игра. Нямаше и много играчи, в които да изглежда, че стои мисълта за фокус върху стратегията на отбора. Егоистичните прояви на Нани и Роналдо често бяха в зони, където трудно може да се повлияе на резултата.

Лимитираната стратегия на тима значеше, че дори двамата да се опитват да играят отборно, това няма да помага на цялостната тактика. Често дуото в атака се приближаваше в зони на свои колеги и така съвсем ги затрудняваше, тъй като още бранители на съперника се насочваха към тях. Халфовете пък така и не създаваха положение за нападателите. Изглеждаха предвидими и лесно за блокиране. Ако трябва да се говори за постройката на Португалия, надали има по-лоша. Поляците се местеха бързо от защита в така с тройката си остриета, макар и с дълги топки понякога. Пепе и Фонте играеха добре срещу тези акции, но халфовете невинаги се връщаха да помагат и поляците просто правеха нова атака.

Без стратегия или план за атака, Португалия пак разчиташе на класата на някоя индивидуалност, за да създаде нещо интересно. Безсмислените центрирания логично бяха последната им надежда. Имаше един куп такива и то от лоши позиции по терена. Често Роналдо пък бе единствен в наказателното поле, приклещен от централните бранители на съперника.

Поляците често се въртяха и макар разстоянията между тях да бяха големи, имаше някаква идея в играта им. С течение на мача тези големи пространства обаче доведоха и до грешни пасове в отбрана. Халфовете на Португалия се преместиха по-напред в началните фази на атака за Полша и така или Санчес или Адрен, пресираха с Роналдо. Това караше поляците да хвърлят топката далче напред към Левандовски и компания и на няколко пъти португалците лесно се справяха с тези атаки. Имаше и случаи, в които все пак първата топка оставаше за Полша и се организираха атаки. В крайна сметка от нищото падна гола на Ренато Санчес, който бе един от малкото играчи на съперника в атака и след удар, който по чист късмет не се отби и бе много точен, резултатът бе изравнен в 33-ата минута.

Втората част бе абсолютно същата като игра. През втората част Полша стана по-опасна и намали разстоянията между играчите си. Португалците бяха хващани в крачка, но гол така ине падна. В продълженията пък и двата тима бяха толкова изморени, че повечето хора заспаха пред телевизорите.

Изводът е, че Португалия за пореден мач продължи напред, въпреки огромни грешки в структурата си. Сега тимът е на полуфинал без победа, но с много късмет. Да видим дали това ще се усмихне отново на състава.

Видяно 6 пъти
Кристиян Кюлюнков

Кристиян Кюлюнков

Кристиян Кюлюнков е специализиран в анализите на различни букмейкъри. Има опит в залаганията и следи отблизо офертите на различните компании. В Нострабет се занимава с писане, оформяне и публикуване на експертни ревюта, както и работа по прогнозите и спортните новини.
Напишете мнение

Няма мнения, бъдете първия коментирал!