Великобритания забранява залозите с кредитни карти от Април

Kristiyan Kyulyunkov
0 коментара
ukgc забранява залозите с кредитни карти

В едно от последните заявления на Комисията по Хазарта на Великобритания се съобщава, че регулаторният орган на Острова ще забрани използването на кредитни карти за разплащания с букмейкърите. Кредитните карти са едни от най-достъпните средства за извършване на депозити и тегления, но UKGC е решила да ги забрани, като причината е високото ниво на хора с хазартни проблеми, които залагат с пари, които всъщност нямат. Ще засегне ли това и букмейкърите за България, и ако да, по какъв начин?


Кога влиза в сила забраната?

Според информациите, кредитните карти ще бъдат забранени в сайтовете на букмейкърите от 14 Април 2020 година. След като операторите са наясно със съдбата на кредитните карти, твърде вероятно е те да започнат да ги изключват като опция за разплащане доста преди посочената дата. Самите мерки на комисията по хазарта във Великобритания са взети след обществено проучване и консултация във времето между Август и Ноември миналата година.


Каква е причината за спирането на кредитните карти?

Основната причина за забраната на залози с кредитни карти е свързана с броя на хората, които залагат с пари, които всъщност са взели на кредит. По този начин те стават хазартно зависими, а и трупат дългове, които не могат да изплатят. Според анализите на комисията, 24 милиона души на Острова залагат, а около 800 000 от тях използват услугите на кредитните карти, за да поставят залози. 22% от залагащите с пари назаем са посочени като проблемни, т.е. те са хазартно зависими или са много близо до тази диагноза. Това ще рече, че над 175 000 души използват кредитна карта за извършване на залози и в същото време се превръщат в зависими.

Целта на Комисията по Хазарта на Великобритания е да намали хазартно зависимите, като мярката със спирането на залози с кредитни карти определено е голяма стъпка. По този начин залагащите няма да могат да използват пари, които нямат, за да залагат.


Как ще повлияе това на букмейкърите?

Почти всички онлайн сайтове за залози приемат разплащания с кредитни карти, но те са само една част от основните методи. Разбира се, повечето хора, които залагат, всъщност не използват кредитни карти, а залагат чрез дебитните си карти, банковите си сметки и различните електронни услуги. Времето ще покаже как ще повлияе тази мярка върху букмейкърите, но най-вероятно хората, които искат да залагат, ще намерят и други начини да захранят сметките си. Важното в този случай е, букмейкърите да разпознаят тези клиенти и да ги ограничат, за да не развиват те хазартна зависимост.

След като UKGC излезе с новината за блокирането на кредитните карти от Април, акциите на публично предлаганите хазартни компании във Великобритания паднаха. Тези на GVC Holding, който стои зад лицензирания у нас bwin, се понижиха от £9.42 до £9.14, докато тези на Flutter Entertainment (които държат Betfair) паднаха от £94 на £91.94.


Има ли опасност от блокиране на кредитните карти за залози в България?

Великобритания е най-големият пазар за хазартни услуги и залози, така че е нормално да следим какво се случва там. Все пак доста от тенденциите на Острова, рано или късно, се прехвърлят и по другите части на света, където хазартът е легален. Към момента няма информация от ДКХ за блокиране на кредитните карти за залагания. Едва ли това ще се случи скоро, ако изобщо такава забрана бъде приета. Въпреки това, някои букмейкъри като Bet365, които оперират на английския пазар и ще трябва да забранят кредитните карти, може да постъпят така и на другите пазари, на които имат присъствие. Това е само хипотеза и все още нищо не е ясно, като резултатът ще видим в следващите месеци.

Нашето мнение е, че кредитните карти ще си останат опция за разплащане с букмейкърите в България. А доколкото забраната им във Великобритания, това е поредната мярка за ограничаване на хазартно зависимите, в което няма нищо лошо. Въпросът е да видим колко ефективна ще бъде тя.

Видяно 12 пъти
Кристиян Кюлюнков

Кристиян Кюлюнков

Кристиян Кюлюнков е специализиран в анализите на различни букмейкъри. Има опит в залаганията и следи отблизо офертите на различните компании. В Нострабет се занимава с писане, оформяне и публикуване на експертни ревюта, както и работа по прогнозите и спортните новини.
Напишете мнение

Няма мнения, бъдете първия коментирал!