Разликата между Борсата за залози на Betfair и обикновения букмейкър

Kristiyan Kyulyunkov
0 коментара
Основни характеристики на залозите в Betfair Спорт и Борса

Ако обичате да залагате онлайн на спортни събития, търсейки място в мрежата за залози, може да попаднете на много различни сайтове, които ще ви дадат тази възможност. В наши дни има доста онлайн букмейкъри, които се борят за дял от големия хазартен пазар. В подобен случай е много важно да не прибързвате и да изберете сайт за залози, след като проучите добре различните избори. Ще попаднете на много обикновени сайтове, които предлагат подобни опции. Ако обаче търсите нещо по-различно, необикновено, тогава ви препоръчваме Betfair. Много от вас са чували за този букмейкър и най-вече за това, с което е популярен – Борсата за залози. Само когато чуят това качество на Бетфеър, много залагащи веднага го подминават. А дали трябва? Нашето мнение е, че всеки сам може да реши дали да залага в борса за залози или в обикновен букмейкърски сайт, но ако не сте наясно, в Betfair на разположение са и двете. В следващите редове ще разгледаме какви са основните прилики и разлики между борсата за залози и обикновените залози, като по този начин ще се опитаме да ви помогнем във вашия избор.

Към сайта на Betfair


Какво е да залагаш в Betfair Спорт?

Бетфеър страница Спорт

Когато отворите сайта на Бетфеър, ще видите, че в него имате две главни възможности. Една от тях е спортният раздел на сайта, в който ще откриете най-различни опции за залози на събития от различни спортове. Този раздел може да бъде описан чрез наличните предложения за залози на т.нар. фиксирани коефициенти. Това ще рече, че букмейкърът ви предлага някакви ставки за събития, на различни пазари, вие избирате някой или някои от тях и залагате. В този случай вие нямате влияние върху коефициентите за конкретно събитие, може да заложите само на такава ставка, каквато компанията ви дава. Няма значение дали е Betfair или друг букмейкър.

Цялостната идея на онлайн букмейкърите е базирана да предложат коефициентите за конкретен мач така, че винаги да са на печалба. Рейтът на букмейкърите се изчислява по т.нар. маржин (margin). Колкото по-голям е този процент, толкова по-малки ще са коефициентите за вас, залагащите. В тази връзка трябва да отбележим, че онлайн букмейкърът Betfair предлага едни от най-ниските маржини за залози на спортни събития. Много от хората, които залагат, не обръщат внимание на тези неща, но всъщност те са доста значими.

В последно време онлайн букмейкърите навлязоха във фаза, при която се стремят да предлагат всевъзможни предимства на своите клиенти. Става въпрос за специални предложения като завишени коефициенти на спортни събития. По този начин те се стремят да бъдат по-атрактивни. Освен това вече могат да се срещнат и доста различни маркети, от които да се избира. Букмейкърите изпъкват и с доста бонус предложения както за нови играчи, така и за вече регистрирали се.


Какво е да залагаш в Betfair Спортна Борса?

Бетфеър Спортна Борса

Другата възможност, която Бетфеър ви дава, е да залагате в т.нар. борса за залози. Там нещата се случват по-различно. Идеята на борсата е да изключи посредничеството на букмейкъра. В случая вие използвате единствено сайта или платформата за залози, но разликите спрямо обикновения букмейкър са доста големи.

В спортната борса участниците залагат един срещу друг. Основното е, че вие може да предлагате коефициенти и да залагате. Вие решавате какъв тип играч да бъдете на борсата, а защо и да не комбинирате двете качества. Друга съществена разлика е, че когато търгувате в спортната борса, вие имате опция да заложите ЗА или СРЕЩУ даден пазар. При нормалните онлайн букмейкъри може да изберете единствено залог за конкретно събитие, но в борсата за всеки възможен пазар вие имате винаги 2 опции – залог ЗА или залог СРЕЩУ. Първият означава, че залагате конкретното събитие да се случи (например Монако да победи Бордо) и печелите при победа. Имате обаче и шанса да изберете залог СРЕЩУ същия пазар (например залог срещу Монако, т.е. да не печели мача), което означава, че ще спечелите, ако той не се случи. Важно уточнените за борсовите залози на спортни събития е, че когато направите залог, той трябва да бъде посрещнат (matched). Това става когато един играч залози на даден коефициент и пазар ЗА, а има друг играч, който заложи на същия пазар СРЕЩУ. По този начин залозите се посрещат, т.е. загубата на единия играч покрива печалбата на другия. Така работи борсата на Бетфеър.

Залозите ЗА дадено събитие в борсата доста приличат на обикновените залози в букмейкърите, но основната разлика идва в коефициентите. В борсата различни играчи предлагат различни коефициенти за дадено събитие. При букмейкърите само компанията предлага ставките. Що се отнася до залозите СРЕЩУ в борсата, то те са доста по-широка тема за анализ. Чрез тях обаче може да се печели доста. Когато залагате на подобен тип маркет, вие реално влизате в ролята на букмейкър. Нещо, което един обикновен сайт за залози няма как да ви позволи. Все пак платформата на букмейкъра Betfair е богата на всякакви възможности, така че има от какво да избирате.

Всяка борса за залози прибира определен процент комисиона. Все пак използвате нейната платформа, за да печелите. Комисионата се плаща само когато спечелите. Поне при Betfair е така и тя представлява 6,5%. Много често обаче има определени промоционални оферти за конкретен период и за определени шампионати, когато процентът е доста по-нисък. Когато чуят този процент, залагащите обикновено си задават въпроса, а няма ли тази комисионна да изравни евентуалната ми печалба, ако залагам на фиксирани коефициенти? Отговорът е не, защото в борсата винаги ще намерите много добри коефициенти и следователно ще може да натрупате по-добри печалби.

Бонус оферти ще намерите и в борсата за залози на Betfair. Разбира се, те са доста по-малко атрактивни от тези в букмейкърския сайт за залози, но все пак ги има.


Плюсове и минуси на двата раздела

Смятаме, че ще е най-удачно да откроим основните положителни и отрицателни качества на двата типа раздели за залози на спорт в Betfair. Така всеки сам ще може да прецени кой от тях да избере.

Плюсове на Betfair Спорт:

 • множество спортове и събития, на които може да се залага
 • разнообразни пазари за всяко събитие
 • много добри условия за залози на живо
 • високи бонус суми при регистрация и допълнителни оферти за потребители
Недостатъци на Betfair Спорт:

 • не можете сами да определяте коефициентите, а залагате на такива, които са ви дадени от компанията
 • коефициентите са настроени винаги в полза на букмейкъра

Сега нека видим как стоят нещата в борсата за залози:

Предимства на Спортна Борса:

 • залагате срещу други играчи в борсата, а не срещу букмейкъра
 • имате възможност сами да определите коефициент, на който да заложите, като той ще стане активен, ако бъде посрещнат
 • също имате на разположение много събития от различни спортове
 • активни са доста опции за залози на живо
 • може да използвате различни стратегии за търгуване на коефициенти, при които ще си осигурявате печалба чрез зададени от вас ставки или пък чрез залози на вече активни
Минуси на Спортна Борса:

 • нужно е да плащате комисиона от всяка печалба
 • съществуват оферти за нови клиенти, но не са чак толкова атрактивни, колкото при букмейкърите
 • разнообразието от пазари не е чак толкова голямо, но все пак ще може да залагате на всички основни маркети, че дори и повече

Това са основните плюсове и минуси на Betfair Спорт и Спортна Борса. Не забравяйте, че и при двата раздела е налична опцията Cash Out, затова не сме я отбелязали. И при двата раздела ще получите качествена поддръжка, и в двата ще може да гледате събития с картина на живо. Описали сме само основните предимства и недостатъци. Всеки сам може да определи кой начин за извършване на залози е по-добър, но все пак и ние ще изкажем мнението си по въпроса.


Кой вариант е по-добър?

Нашият опит с различни букмейкъри и спортни залози онлайн ни е научил да преценяваме всички възможни опции. Залозите в Betfair Спорт или някой друг обикновен букмейкър наистина са доста по-лесни и интуитивни. Те са и най-често използвани. Затова има толкова много онлайн букмейкъри и толкова малко борси за залози. Когато залагате на фиксирани коефициенти, вие просто влизате в сайта, преценявате възможностите, анализирате и залагате. Имате на разположение и доста промоции, така че всичко това изглежда добре. Има обаче и друг вариант.

При залозите в Betfair Спорт Борса нещата изглеждат на пръв поглед сложни за мнозина. Нашето мнение е, че всеки трябва да опита подобен тип залози, за да усети емоцията от тях. Борсата е доста по-различен начин да търсите печалбата, като там не само анализирате и претегляте възможностите за двата тима, а отделяте внимание и на ставките, движението на пазара, как се развиват залозите. В борсата имате доста по-добри шансове за печалби на високи коефициенти, защото те се задават от играчите и го няма този процент маржин, за който споменахме по-рано. Чрез него онлайн сайтовете за залози си осигуряват печалбата. Всички работят така.

Най-добрият вариант според нас е да се доверите на Betfair и ако нямате регистрация в сайта на букмейкъра, да си направите такава. Това е сигурен и доказан бранд, който ви дава много бонуси, опции за залози и редица функции в сайта си. Освен всичко именно в Betfair ще може да залагате както на спортни събития с фиксирани коефициенти, така и да играете в борсата. Всичко в един сайт, на едно място, с една регистрация. Ако трябва да откроим едно от двете, Спортната Борса определено дава повече свобода и със сигурност сериозните залагащи биха избрали нея. И все пак има доста професионалисти, които се доверяват единствено на обикновения спортен раздел от Betfair.

Надяваме се, че успяхме да обхванем идеите, които стоят зад двата типа залози. Постарахме са най-кратко и просто да ви разкажем какви са основните характеристики на двата главни раздела за български играчи в сайта на Betfair. С помощта на изразените предимства и недостатъци ще може да прецените къде да се развивате като залагащ, но не забравяйте, че сайтът на Betfair ви дава и двете възможности.

Видяно 48 пъти
Кристиян Кюлюнков

Кристиян Кюлюнков

Кристиян Кюлюнков е специализиран в анализите на различни букмейкъри. Има опит в залаганията и следи отблизо офертите на различните компании. В Нострабет се занимава с писане, оформяне и публикуване на експертни ревюта, както и работа по прогнозите и спортните новини.
Публикуване

Няма мнения, бъдете първия коментирал!