50 Free Spins БЕЗ ДЕПОЗИТ
РЕГИСТРАЦИЯ
18+ ВАЖАТ ПРАВИЛА И УСЛОВИЯ
50 Free Spins БЕЗ ДЕПОЗИТ
РЕГИСТРАЦИЯ
18+ ВАЖАТ ПРАВИЛА И УСЛОВИЯ

Първи труден тест за Левски – на „Герена“ пристига „черната котка“ Славия

След около почти две седмици международният футбол отново ще отстъпи мястото си на клубния такъв, а с това означава, че и българският шампионат се завръща. И то по какъв начин – с най-старото столично. Още в петък (29 март) Левски приема на стадион „Георги Аспарухов“ Славия от 19:00 часа в един от най-очакваните двубои от 26-ия кръг.

„Сините“, които нямат загуба от началото на годината и са в серия от девет поредни двубоя без загуба в първенството, не се отказват и ще се борят докрай за третото място, което в момента е на шест точки от тима на Николай Костов, а тепърва предстоят директни мачове с ЦСКА и Черно море, които са с еднакъв актив (54) на втората и третата позиция. Именно срещата с „белите“ в петък обаче може да очертае пътя на Левски до края на редовния сезон и за какво ще се бори в плейофите.

Марин Петков и Рикардиньо
Крилото на Левски Марин Петков празнува попадението си срещу Пирин Благоевград заедно със съотборника си Рикардиньо (Снимка: БТА)

Славия, от своя страна, води своя собствена битка – тази за място в групата между седмо и десето място. Към настоящия момент „белите“ заемат именно десетата позиция, като имат равен брой точки с 11-ия Берое. Момчетата на Златомир Загорчич обаче могат спокойно да погледнат и към седмата позиция, защото тя е само на шест точки в момента.

По-рано през кампанията Левски постигна наглед лесна победа с 2:0 като гот в „Овча купел“, като любопитното е, че „сините“ играха с човек по-малко още от 21-ата минута, но въпреки това отбелязаха две попадения след това. Традиционно мачовете между двата най-стари столични съперника са доста завързани и са придружени с много емоции, а предстоящия сблъсък в последния ден от работната седмица едва ли ще бъде изключение.

Левски определено ще има един от най-трудните си тестове за сезона в петък в домакинството си на Славия. На пръв поглед такова твърдение звучи доста пресилено. Но фактите от близката история го доказват.

Традицията повелява: Левски обичайно страда срещу Славия на „Герена“

Спокойно можем да кажем, че Загорчич е „черна котка“ за Левски, като едва ли някой е забравил финала за Купата на България през 2018-а година. Тогава Славия триумфира след изпълнение на дузпи и нанесе звучен шамар на „сините“. Като цяло сърбинът на няколко пъти захапваше противника.

Но нека да разгледаме как се справя 52-годишният специалист в мачовете си на „Герена“. „Белите“ играят доста успешно в последно време на стадиона на Левски, като спечелиха 4 от предишните си 5 шампионатни мача там и то все с по 2:1. Самият наставник пък е в серия от 4 поредни победи над „сините“ в техния дом. Справка в статистиката показва, че той и Стойчо Стоев най-много са удряли Левски на „Герена“. Четирите победи на Стоев обаче не са поредни.

От пролетта на 2020-а година насам единственият мач, в който Славия не спечели на „Герена“ бе на 21-и март 2021-а година, когато Левски печели с 1:0 с гол на Найджъл Робърта. Тогава обаче треньор на „белите“ не беше Загорчич, а Александър Тарханов.

Ако победи и в петък Заги ще запише пети успех на „Герена“, колкото не е постига нито един друг треньор в историята. Славия пък като цяло има 7 победи у дома на „сините“, като с повече е само Лудогорец.

Златомир Загорчич
Старши треньорът на Славия Златомир Загорчич може да запише името си в историята при нова победа над Левски (Снимка: БТА)

Николай Костов ще прави наложителни промени в състава заради контузии

Наставникът на „сините“ няма как да бъде доволен в последните дни, след като стана ясно, че контузените Фабио Лима и Асен Митков ще пропуснат сблъсъка Славия. Не само това, двамата няма да бъдат на разположение още за големите дербита срещу Лудогорец и ЦСКА. Очакванията са, че крилото и полузащитникът ще се завърнат в игра за последните два двубоя от редовния сезон срещу Черно море (13 април) и Берое (20 април), след което стартират плейофите.

По този начин Левски загуби 5 гола и 4 асистенции. Толкова е общата равносметка на Лима, Асен Митков и Илиян Стефанов. Първите двама са равни. Лима и Митков имат по 2 попадения и 2 асистенции. Стефанов пък успя да се разпише само веднъж от началото на сезона.

Фабио Лима
Фабио Лима (Снимка: БТА)

Интересното при тях е, че Лима има най-сериозен коефициент на полезно действие. Причината затова е, че е взел участие в далеч по-малко мачове от Асен Митков. Бразилецът е записал пет мача, в които има принос от 40% от головете, отбелязани в тях. А този на Митков е 10%. Все пак обаче Асен има и друга функция на терена.

Трима футболисти, които имаха ангажименти с националните си отбори – Пламен Андреев, Марин Петков и Хосе Кордоба, пък ще започнат днес тренировки със „сините“. Триото ще има само една тренировка преди двубоя със Славия в петък. Очаква се Андреев и Петков да стартират като титуляри, а Кордоба ще пропусне срещата заради наказание. В негово отсъствие в центъра на защитата ще действат Келиан Ван дер Каап и Кристиан Димитров.

Келиан ван дер Каап
Славия - Левски, Келиан ван дер Каап Снимка: Официален сайт на ПФК Левски)

В сряда пък халфът Карлос Охене притесни щаба на „сините“, тъй като напусна преждевременно тренировката. Причината е, че той е почувствал болки в крака. Ганаецът веднага бе пратен на ядрено-магнитен резонанс, който за щастие на „сините“ е показал, че той няма сериозен проблем и Охене ще може да играе. Така се очаква той да бъде титуляр, а компания в средата на терена ще му прави Патрик Мислович.

Карлос Охене
Футболистът на Левски Карлос Охене в действие при загубата с 0:3 в контролата срещу Баник Острава (Снимка: Официален сайт на ПФК Левски)

Николай Костов няма да има обаче голям избор за нападението не само срещу Славия, но и като цяло за предстоящите мачове. Той има на разположение по един играч на двата фланга – Марин Петков и Евертон Бала, както и Рикардиньо в нападение. Алтернативи са Преслав Бачев и Билал Бари, но последният все още не е напълно готов за повече игрови минути в официални мачове. По крилата треньорът може да позиционира Джавад Ел Джемили или Асими Фадига, както и юношата Кристиян Йовов.

Джавад Ел Джемили
Славия - Левски, Джавад Ел Джемили (Снимка: Официален сайт на ПФК Левски)

Поне два са вариантите за заместник на Фабио Лима в предстоящите мачове, като веднага изниква името на Марин Петков. Младежкият национал неслучайно има и най-много мачове именно на този пост – дясно крило. Той също като Лима е с ляв крак, което на пръв поглед го прави фаворит за този пост. По време на контролата със Спортист като дясно крило се изяви Фадига, на когото Костов упорито продължава да търси място, където ще бъде наистина полезен за „сините“.

Николай Костов
Старши треньорът на Левски Николай Костов (Снимка: БТА)

Ще си намери ли Левски най-после типичния голмайстор?

Има една тенденция, която е ясно видима в Левски в последните няколко години. На „сините“ им липсва типичният голаджия. Мощен таран, който да вкарва много попадения и да носи отбора на гърба си. В тези няколко години на „Герена“ нямат такъв човек. В този период това невинаги водеше до малко голове за отбора. В някои сезони попаденията си бяха достатъчно, но просто бяха вкарани от по-голям брой играчи, всеки от които се беше разписал по-малко от десет пъти за цялото първенство.

Последният реализатор на Левски, който вкара солиден брой голове, беше Станислав Костов. През 2018/2019 той отбеляза 24 пъти, с което стана голмайстор не само на Левски, а и на първенството. През следващия шампионат Найджъл Робърта пък стана последният реализатор номер 1 на „сините“ за сезона с двуцифрен брой попадения. Нападателят от Кюрасао вкара 11 пъти. Оттогава Левски е в серия от 4 първенства, в които не се намери никой, който да стигне до кота „10″ при головете.

Станислав Костов
Станислав Костов (Снимка: Facebook.com/Пирин Благоевград/Pirin Blagoevgrad)

Като цяло в историята на клуба най-ниско резултатните голмайстори са вкарвали по 6 гола. През сезон 2017/2018 пък станахме свидетели на друг исторически момент – номер 1 да стане защитник. Това бе чехът Давид Яблонски, който вкара 9 пъти, предимно с глава след статични положения.

Едва ли пък някой скоро ще задмине постижението на сегашния собственик Наско Сираков. През 1986/87 той става голмайстор 1 на Левски и на България с 36 гола, като с това постижение се нарежда на трето място във всички първенства на стария континент.

Все пак до края на настоящия сезон има още 10 кръга и този път някой в „сините“ редици може да стигне до двуцифрено число голове. С най-големи шансове са Джавад Ел Джемили (8) и Рикардиньо (6).

Джавад Ел Джемили
Джавад Ел Джемили (Сайт на Левски)

Прогноза за двубоя

Отбелязахме, че Левски ще има затруднения срещу Славия, но нека кажем и няколко думи за „белите“. Те записаха първо поражение през новата година и то в домакинството си на Локомотив Пловдив преди паузата. В предишните си четири срещи през 2024-а година отборът на Загорчич записа две победи и две равенства.

Очаква се, че славистите ще разчитат на добра организация в предстоящата среща, най-вече в отбрана. „Белите“ показват някои качествени изпълнения, въпреки че липсата на опит у някои от тях се усеща в отделни моменти. Въпреки че Левски демонстрира доста сила през пролетния сезон, не бива да ги разглеждане като абсолютни фаворити, което ще позволи на Славия да вярва, че може да си тръгне отново с нещо от „Герена“.

Подобни двубои пък обичайно са доста завързани и попаденията едва ли ще бъдат в изобилие.

Нашата прогноза е за комбинация от 1X и под 2.5 гола, като според букмейкъра Betano общата стойност на залога ще бъде с коефициент 1.75.

vs live

Легално и верифицирано
излъчване на живо

Безплатна регистрация, без реклами! Регистрация
НА ЖИВО
-

Прогнози

No tips added yet, be the first!

Мачове на отборите

СъстезаниеДомакински отборРезултат/ВремеГостуващ отбор
СъстезаниеДомакински отборРезултат/ВремеГостуващ отбор

Мач Превю

ще се изправи срещу отбора на в мач от сезон /1. Началото на двубоя между и е насрочено за 01 January 1970 от 12:00ч.Тук ще откриете повече информация преди двубоя, включително статистика, H2H резултати, факти преди мача и класиране. Данните ще ви бъдат от полза да прецените правилно своята прогноза за и в този мач.

Шансовете на двата тима

Използвайки актуални данни за двата отбора и нашата база от сведения със статистическа информация, можем да ви предложим някои полезни детайли около шансовете на и в този мач.

В последните 10 мача на във всички турнири, тимът записа победи в 0 от срещите и загуби 0.

Статистиката за в последните им 10 мача от всички надпревари показва победи 0, равенства 0 и загуби 0. Преглед на броя отбелязани попадения в последните 10 мача показва, че бележи средно по 0.0 гола на мач. Статистиката от резултатите на сочи, че тимът постига средно по 0.0 гола на мач.

vs Head-to-head

Head to Head статистиката на срещу показва 1 предишни сблъсъка. Броят на победите за в тези мачове е 0, докато е спечелил 0 от тях. Равенствата са 0 от тях.Последният мач помежду им се игра на 01 Jan 1970, когато крайния резултат завърши :.

Факти за мача

    - Livestream

    За да гледате срещу на живо безплатно, кликнете на бутона по-долу и прегледайте списъка с футболни мачове на живо днес.

    Гледай На Живо

    Ако срещата е налична с livestream картина на живо, ще може да я стартирате според условията на букмейкъра малко преди началото на мача.

    Като алтернатива, може да прегледате ТВ програмата на местните спортни канали и да проверите кои мачове ще се излъчват на живо по телевизията. Ако не разполагате с възможността да гледате мача на срещу на живо, винаги може да изберете някой от препоръчаните букмейкъри и да проследите случващото се в срещата с наличните графики на живо (Match Tracker) и live статистики.

    ⭐ТОП БОНУСИ ЗА ДЕНЯ⭐100% до 250 лв. + 50 лв. Freebet Вземи
    300лв СПОРТ бонусВземи
    50 Безплатни ВръткиВземи