Левски е изправен пред кошмарен антирекорд, ако не бие Берое

Еуфорията в Левски от добрите резултати от края на миналата и началото на тази година бързо изпаднаха в миманса след поредицата от три тежки загуби за „сините“ в първенството. Така, столичани удариха сериозна спирачка на шансовете си за класиране в европейските клубни турнири, което ще бъде много неприятен удар за амбициите на отбора.

Сега на стадион „Виваком Арена – Георги Аспарухов“ пристига Берое, който пък продължава борбата си за място в групата от седмо до десето място и ще се надява да изненада още веднъж неприятно Левски, след като по-рано през кампанията го победи с 2:1 в Стара Загора.

Берое - Левски
Берое - Левски (Снимка: LAP.bg)

Срещата от последния 30-и кръг на редовния сезон е в събота, 20 април, от 20:15 часа и ще бъде ръководена от Волен Чинков.


Левски няма алтернатива освен победата

26-кратните шампиони попаднаха в спиралата на загубите в последните три кръга. След като „сините“ бяха натрупали десет поредни мача без поражение, но Лудогорец, ЦСКА и Черно море напълно разрушиха позитивите емоции на феновете и всички, които обичат Левски. В тези три двубоя столичани получиха десет попадения при отбелязани едва два гола. Показателно е и, че Левски е единственият отбор без точка в родния елит в последните три кръга.

Тези загуби отприщиха сериозно недоволство (отново) срещу наставника Николай Костов, за когото обаче мажоритарният собственик Наско Сираков потвърди, че почти сигурно ще остане начело и през следващия сезон. Това идва на фона на факта, че до момента „сините“ бяха инкасирали най-много девет гола в три поредни срещи. Иначе, за последно Левски записа три поредни поражения в шампионата през 2021-а година, когато в началото на първенството загубиха последователно от Славия с 1:2 на „Герена“, с 0:2 от Ботев във Враца и с 0:2 у дома от Арда.

Джавад Ел Джемили и Васил Панайотов
Черно море - Левски, Джавад Ел Джемили и Васил Панайотов (Снимка: levski.bg)

Статистиката сочи, че антирекордът в клубната история е от четири поредни поражения и може да бъде изравнен при нова издънка срещу Берое. До четири последователни загуби „сините“ достигат за първи път между 15 май и 12 юни 190-а година. Тогава пораженията са от Миньор в Перник с 0:2, ЦСКА с 2:3, Локомотив София с 0:2 и Ботев Пловдив у дома с 2:2. Последните два мача са и първите със синия екип на най-голямата легенда на клуба – Георги Аспарухов.

Втората серия от четири поредни загуби е между 9 и 26 април 2014-а година. Тя започна в Разград с 0:2 срещу Лудогорец. След това премина през 1:2 от Литекс на „Герена“, 1:3 в дербито с ЦСКА, а четвъртата загуба бе срещу Ботев Пд в Коматево с 0:2. Треньор на тима тогава бе Елин Топузаков. Третата такава „черна“ серия Левски имаше при Делио Роси. Тя бе между 18 март и 14 април 218-а година. Загубите в нея бяха от ЦСКА с 0:1, Берое на „Герена“ с 1:2, Ботев Пд в Коматево с 0:1 и от Лудогорец на „Герена“ с 0:1.

Последната такава серия не бе в рамките на един сезон, а в два. Първите три мача от нея бяха в края на сезон 2019/2020 с треньор Георги Тодоров. Левски тогава падна с по 1:2 на „Герена“ от Славия и Локомотив Пловдив, а между тях и от Лудогорец в Разград с 0:3. Последният провал пък бе в първия кръг на 2020/2021, когато „сините“ паднаха от Берое на „Герена“ с 0:2.

Така, за Левски мачът се Берое се явява без алтернатива освен победата, ако иска да запази някакви шансове за класиране в Европа и да не изравни исторически антирекорд. След тежките крушения „сините“ се смъкнаха до петата позиция с 51 точки и вече изостават с четири от четвъртия Локомотив Пловдив с цели девет от третия ЦСКА. Мачовете до края не са много – един в редовния сезон и още пет в плейофите, така че 26-кратните шампиони трябва бързо да подобрят представянето си, за да не завършат с поредно огромно разочарование сезона си.

Патрик-Габриел Галчев и Андреяс Калкан
Черно море - Левски, Патрик-Габриел Галчев и Андреяс Калкан (Снимка: levski.bg)

Добрата новина за треньора Костов е, че бразилското крило Фабио Лима поднови тренировки със своите съотборници и ще бъде на линия за сблъсъка срещу заралии. Асен Миков пък се очаква да се завърне в игра за началото на плейофите.

Кадровите проблеми на Левски изглежда обаче пречат на играта на отбора, защото и физическата форма на играчите не е на ниво. От дербито със Славия „сините“ показват слабост, която се превърна в кошмар в двубоите с Лудогорец, ЦСКА и Черно море, които дойдоха след това. Тимът от „Герена“ се представяше добре или прилично през първата част и следваше кошмарна втора. Илиан Илиев дори открито си призна, че „моряците“ са чакали съперниците им да издъхнат с пресата, която наложиха и после с лекота да ги довършат, както и се случи. Системата, която следи изявите на играчите, също е показала, че все едно става дума за два различни отбора.

Въпросът е, че Николай Костов прави средно по едва 3,58 промени на мач, което е и най-ниската стойност от всички треньори в елита. Това едва ли е случайно, след като дори собственикът Наско Сираков се извини на една пресконференция на Костов, че го е поставил в ситуация да няма футболисти. Стигна се дори дотам Левски да пътува за мачове с непопълнена група футболисти.

Николай Костов
Черно море - Левски, Николай Костов (Снимка: levski.bg)

Нещо положително преди срещата с Берое за Левски е, че „сините“ имат три поредни победи срещу този съперник на своя „Георги Аспарухов“, което може да се окаже добра поличба. 26-кратните шампиони обаче няма да могат да получат допълнителен стимул от част от своите верни привърженици. Както е известно, от „Левски – София Запад“ обявиха, че Сектор „Б“ на „Герена“ ще остане празен в знак на протест, тъй като са категорични, че е дошло време за действия. Ще бъде интересно да видим по какъв начин ще се отрази на „сините“ футболисти.

Берое пази добри спомени от „Георги Аспарухов“

Старозагорци също ще търсят задължителен успех в събота вечер, защото това се явява и последен шанс за отбора да влезе в десетката. В момента тимът на Хосе Луич Ачиари е 11-и с 33 точки, колкото има и десетият Славия, но „белите“ имат по-добра голова разлика, след като имат пълен паритет в мачовете помежду си през сезона. Столичани имат тежко гостуване на Крумовград през уикенда и затова от Берое вярват, че имат реален шанс да „хванат последния влак“.

Конкретно, през този сезон заралии не се представят много добре в гостуванията си в столицата където записаха загуби с по 0:3 именно от Славия и ЦСКА, както с 0:1 от Локомотив София. Не така обаче седят нещата срещу Левски в исторически план. Тимът на Ачиари е на второ място по победи на „Георги Аспарухов“ в първенството – 7 успеха. Толкова има и Славия, а най-много пъти с трите точки от стадиона на „сините“ си е тръгнал шампиона Лудогорец – общо десет пъти. Това обаче е добра предпоставка за старозагорци да погледнат смело към сблъсъка, особено с настоящата катастрофална форма на Левски.

Берое - Левски
Берое - Левски, Хосе Луис Ачиари (Снимка: LAP.bg)

Лошата новина за Берое е, че няма да може да разчита на своята звезда Себастиан Вия, който ще пропусне сблъсъка поради наказание. По-рано през седмицата пък се появиха информации, че именно Левски има интерес към колумбиеца, на който обаче старозагорци са му поставили цена от 2,8 милиона евро.

Една любопитна статистика показва също, че Берое има поне една победа този сезон срещу четири тима от Топ 6 на родния елит, включително срещу утрешния си съперник. Останалите успехи дойдоха срещу ЦСКА 1948, Черно море и Локомотив Пловдив. Единствено ЦСКА и Лудогорец не са били побеждавани от заралии.

Берое
Берое

Какъв е балансът между двата отбора в първенството?

Предстоящият мач между Левски и Берое ще е под номер 120 в историята на съперничеството на два тима в елита. До момента от изиграните 119 двубоя, победите на Левски са 59, равенствата са 31, а Берое е триумфирал 29 пъти. Головата разлика е 197:122 в полза на „сините“. Така, ако Левски спечели, победите му над този съперник ще станат точно 60, а като процент – точно 50%. За Берое евентуален успех също ще бъде юбилеен в това съперничество и ще е под номер 30.

Най-големите победи на двата отбора един срещу друг са през сезон 1984/1985. В есенния двубоя на 19 декември 1984-а година Левски побеждава със 7:2. Рекордният триумф на Берое е със служебен резултат – 3:0. В последния кръг от същото първенство, който е трябвало да се изиграе на 22 юни 1985-а година, „сините“ получават служебна загуба, тъй като те и ЦСКА са извадени от крайното класиране заради скандалите на финала за Купата на България между двата гранда три дни по-рано. Извън този случай, „зелените“ от Стара Загора не надделяват над Левски с три или повече гола разлика.

Ако Берое спечели, за четвърти път в историята си ще завърши сезон срещу Левски с две победи от два мача. В първия сблъсък между двата тима през есента старозагорци надделяха с 2:1. Попаденията тогава реализираха Джани Политино и Сантяго Годой, а за Левски в края на първото полувреме за 1:1 точен бе Кристиан Димитров. По две победи от две срещи срещу „сините“ Берое е записвал още през сезоните 1985/1986, 2014/2015 и 2020/2021.

Любопитно е и това, че Николай Костов дебютира начело на Левски в първия си период в края на 2011-а година с успех точно срещу Берое – 2:1 като гост. Както вече стана дума, през този сезон той загуби от този съперник със същия резултат, пак като гост. Така до момента в баланса му срещу „зелените“ има пълен паритет – по една победа и една загуба и голова разлика 3:3.

Прогноза за двубоя

Левски трябва да спре пропадането си, а Берое не е от най-силните гости през сезона. Така прогнозата за този двубой е победа за домакините и под 3.5 гола, тъй като двата тима ще се опитат да минимализират грешките си и ще изчакват своите шансове. За подобна комбинация (1-ца плюс под 3.5 гола) букмейкърът Betano дава общ коефициент от 1.73.

vs live

Легално и верифицирано
излъчване на живо

Безплатна регистрация, без реклами! Регистрация
НА ЖИВО
-

Прогнози

No tips added yet, be the first!

Мачове на отборите

СъстезаниеДомакински отборРезултат/ВремеГостуващ отбор
СъстезаниеДомакински отборРезултат/ВремеГостуващ отбор

Мач Превю

ще се изправи срещу отбора на в мач от сезон /1. Началото на двубоя между и е насрочено за 01 January 1970 от 12:00ч.Тук ще откриете повече информация преди двубоя, включително статистика, H2H резултати, факти преди мача и класиране. Данните ще ви бъдат от полза да прецените правилно своята прогноза за и в този мач.

Шансовете на двата тима

Използвайки актуални данни за двата отбора и нашата база от сведения със статистическа информация, можем да ви предложим някои полезни детайли около шансовете на и в този мач.

В последните 10 мача на във всички турнири, тимът записа победи в 0 от срещите и загуби 0.

Статистиката за в последните им 10 мача от всички надпревари показва победи 0, равенства 0 и загуби 0. Преглед на броя отбелязани попадения в последните 10 мача показва, че бележи средно по 0.0 гола на мач. Статистиката от резултатите на сочи, че тимът постига средно по 0.0 гола на мач.

vs Head-to-head

Head to Head статистиката на срещу показва 1 предишни сблъсъка. Броят на победите за в тези мачове е 0, докато е спечелил 0 от тях. Равенствата са 0 от тях.Последният мач помежду им се игра на 01 Jan 1970, когато крайния резултат завърши :.

Факти за мача

    - Livestream

    За да гледате срещу на живо безплатно, кликнете на бутона по-долу и прегледайте списъка с футболни мачове на живо днес.

    Гледай На Живо

    Ако срещата е налична с livestream картина на живо, ще може да я стартирате според условията на букмейкъра малко преди началото на мача.

    Като алтернатива, може да прегледате ТВ програмата на местните спортни канали и да проверите кои мачове ще се излъчват на живо по телевизията. Ако не разполагате с възможността да гледате мача на срещу на живо, винаги може да изберете някой от препоръчаните букмейкъри и да проследите случващото се в срещата с наличните графики на живо (Match Tracker) и live статистики.

    ⭐ТОП БОНУСИ ЗА ДЕНЯ⭐100% до 250 лв. + 50 лв. Freebet Вземи
    300лв СПОРТ бонусВземи
    50 Безплатни ВръткиВземи