Слаб формат, решено първенство, отегчителни мачове

Първа лига е едно от най-слабите първенства в Европа. Бърза справка в сайта на УЕФА показва, че първенството ни е на 26-о място, а тенденцията е да губим още позиции. Пред нас са Кипър, Унгария, Румъния, Швеция, а непосредствено зад нас – Азербайджан. Нищо чудно скоро да ни изпревари.

Българският шампионат е далеч от атрактивното по ред причини и в следващите редове ще разгледаме основните. Нужна е кардинала промяна, защото скоро и малкото останали фенове по стадионите ще бъдат прокудени.

Изключваме факта, че Лудогорец печели година след година и често сред футболната общественост се лансира идеята, че първенството е решено… още преди да е започнало. Това е отделна и обширна тема. 

Ботев Пловдив
Ботев Пловдив (Снимка: БТА)

Форматът кара отбори да не искат победата 

Не е нормално дадени тимове да имат по-голяма изгода от това да завършат наравно или загубят, вместо да спечелят мачовете си. Казусът със седмото място, което дава шанс за участие в Лига на конференциите се разисква вече години наред. Решение обаче няма. И този сезон няколко отбора до последно се чудиха защо им е място в Първата шестица, като седмата позиция ги праща на бараж за Европа. 

Българите сме царе на сметките и изчисленията. А безумният формат на Първа лига създава сериозни предпоставки именно за това. Чарът на футбола е да се играе за победа до самия край. У нас обаче се поощрява шестия в класирането за сметка на четвъртия и петия. Победа ли? Не, благодаря!

Съдия мъжко здраве Радослав Гидженов
Интригата е минимална до края (Снимка: LAP.bg)

Предстоят куп безсмислени мачове 

Повечето лиги са в кулминацията си, но родният шампионат може да предложи не повече от десет интригуващи мача до края. Останалите са без какъвто и да е заряд, а това води до причудливи резултати и съмнения. Както вече отбелязахме, влезеш ли в Първата шестица с последния влак, то на практика не играеш за нищо. 

Крумовград изтегли късата клечка този сезон и до края може да натрупа топки, които няма да му стигнат за европейските клубни турнири. За нищо не играе и Славия. Като по чудо има някаква интрига на дъното. Това обаче е по-скоро, защото по-малко слабият отбор ще оцелее. Имена няма да бъдат посочвани, за да няма обидени. 

Нека погледнем и Първата шестица – ЦСКА и Черно море ще спорят за второто място. Едва ли обаче то ги топли особено. Локомотив Пловдив и Левски са в дуел за четвъртото, което би дали право на участие в бараж при добро стечение на обстоятелствата за Купата на България. Каква интрига! Така до юни месец, ще наблюдаваме има-няма десет интересни мача и пълнеж. 

Защо не се играят по два пъти сблъсъците между най-добрите шест отбора също е мистерия. Отваряли сме темата многократно, но ясен отговор от Бояна не се даде. Първенството на абсурдите. Взет модел от Белгия, но променен по български…

Якуб Пьотровски и Хосе Кордоба
Лудогорец - Левски, Якуб Пьотровски и Хосе Кордоба (Снимка: PFC Ludogorets 1945)

Ако работи, не го променяй. Очевидно обаче не работи

Родната Първа лига е изключително неатрактивен продукт за масовия зрител. Празните трибуни почти всеки мач дават категорична оценка. Стадионите ни са стари, отборите масово се провалят навън, нямаме трансфери на играчи в силните европейски първенства. Има още куп проблеми. Трябва да се започне отнякъде, за да отлепим от дъното. Форматът на Първа лига е безумен. Повечето фенове така и не научиха кои отбори изпадат, кой срещу кого ще играе, кога и тн. А нямат и желание да го правят.

Вариантите за промяна са два – намаляване бройката на отборите до 10, подобно на шотландското и хърватското първенство. Съперниците да играят по четири пъти на сезон.

Друга възможност е увеличаването им до 16 и те да се срещат по два пъти, както беше преди години. Едно е сигурно – в момента имаме отегчителна и скучна лига, която с всяка следваща година предлага все по-малко и по-малко.

Повечето отбори излизат на разходка през април и май месец, а неслучайно от УЕФА разследват по няколко мача със съмнения за черно тото точно по това време на годината. Можем да вмъкнем само и услуги с пускане на юноши, уж за обиграване, срещу силен съперник. Досещате се кой.

vs live

Легално и верифицирано
излъчване на живо

Безплатна регистрация, без реклами! Регистрация
НА ЖИВО
-

Прогнози

No tips added yet, be the first!

Мачове на отборите

СъстезаниеДомакински отборРезултат/ВремеГостуващ отбор
СъстезаниеДомакински отборРезултат/ВремеГостуващ отбор

Мач Превю

ще се изправи срещу отбора на в мач от сезон /1. Началото на двубоя между и е насрочено за 01 January 1970 от 12:00ч.Тук ще откриете повече информация преди двубоя, включително статистика, H2H резултати, факти преди мача и класиране. Данните ще ви бъдат от полза да прецените правилно своята прогноза за и в този мач.

Шансовете на двата тима

Използвайки актуални данни за двата отбора и нашата база от сведения със статистическа информация, можем да ви предложим някои полезни детайли около шансовете на и в този мач.

В последните 10 мача на във всички турнири, тимът записа победи в 0 от срещите и загуби 0.

Статистиката за в последните им 10 мача от всички надпревари показва победи 0, равенства 0 и загуби 0. Преглед на броя отбелязани попадения в последните 10 мача показва, че бележи средно по 0.0 гола на мач. Статистиката от резултатите на сочи, че тимът постига средно по 0.0 гола на мач.

vs Head-to-head

Head to Head статистиката на срещу показва 1 предишни сблъсъка. Броят на победите за в тези мачове е 0, докато е спечелил 0 от тях. Равенствата са 0 от тях. Последният мач помежду им се игра на 01 Jan 1970, когато крайния резултат завърши : .

Факти за мача

    - Livestream

    За да гледате срещу на живо безплатно, кликнете на бутона по-долу и прегледайте списъка с футболни мачове на живо днес.

    Гледай На Живо

    Ако срещата е налична с livestream картина на живо, ще може да я стартирате според условията на букмейкъра малко преди началото на мача.

    Като алтернатива, може да прегледате ТВ програмата на местните спортни канали и да проверите кои мачове ще се излъчват на живо по телевизията. Ако не разполагате с възможността да гледате мача на срещу на живо, винаги може да изберете някой от препоръчаните букмейкъри и да проследите случващото се в срещата с наличните графики на живо (Match Tracker) и live статистики.

    ⭐ТОП БОНУСИ ЗА ДЕНЯ⭐100% до 250 лв. + 50 лв. Freebet Вземи
    300лв СПОРТ бонусВземи
    50 Безплатни ВръткиВземи